ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 1981: Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία (podcast)

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, οδηγεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, σε μια εκλογική αναμέτρηση – τομή για τη Μεταπολίτευση.

Ο διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και εκλογικός αναλυτής, Παναγιώτης Κουστένης, αναλύει τις “εκλογές της αλλαγής”.

Ο κ. Παναγιώτης Κουστένης, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και εκλογικός αναλυτής, μιλάει σε αυτό το επεισόδιο για τις ιστορικές εκλογές του 1981. Τις εκλογές της Αλλαγής και της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μια εκλογική αναμέτρηση τομή για την ιστορία της Μεταπολίτευσης με προεκλογικές εκστρατείες που αφήνουν εποχή.

Ο κ. Π. Κουστένης αναλύει διεξοδικά το φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου και πως κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές και να αναρριχηθούν στην εξουσία.

Η μετάβαση του Κ.Καραμανλή στην Προεδρία, ο Γ. Ράλλης στη θέση του αρχηγού και η πρώτη ήττα της ΝΔ Η εκλογική γεωγραφία της ψήφου, ο εκλογικός χάρτης της 18ης Οκτωβρίου 1981και τις κοινωνικές συμμαχίες που συγκροτεί το ΠΑΣΟΚ.

Βουλευτικές Εκλογές 1981

Οι εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Γ. Ράλλη, κερδήθηκαν από τον Α. Παπανδρέου, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η Νέα Δημοκρατία με 35,88% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν, δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Οι εκλογές διεξήχθησαν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής του Ν. 626/1977.

Show More

Related Articles

Back to top button