ΠολιτικήΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 1974: Οι πρώτες κάλπες της Μεταπολίτευσης (podcast)

O Ηλίας Νικολακόπουλος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς «Η εκλογική ιστορία της Μεταπολίτευσης, 1974 – 2019», μιλάει για τις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Δικτατορίας στον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη.

Περιγράφει το πολιτικό κλίμα της εποχής λίγο μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, εξηγεί την συγκρότηση των κομματικών σχηματισμών και την πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Νοεμβρίου.

Υπενθυμίζει, το πώς κινήθηκαν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ερμηνεύει το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση του Ηλία Νικολακόπουλου για την αρχή της Μεταπολίτευσης.

Οι εκλογές του 1974 ήταν οι πρώτες μετά τη δικτατορία των συνταγματαρχών.

Πραγματοποιήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1974 από την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Οι εκλογές ανέδειξαν νικήτρια τη Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή με κοινοβουλευτική πλεοψηφία 200 εδρών.

Στη δεύτερη θέση με 60 έδρες βρέθηκε ο συνδυασμός Ένωσης Κέντρου – Νέες Δυνάμες, μετεξέλιξη της προδικτατορικής Ενώσεων Κέντρου, ενώ στη τρίτη θέση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του Ανδρέα Παναδρέου με 12 έδρες. Η αριστερά εκπροσωπήθηκε από το συνασπισμό της Ενωμένης Αριστεράς, του Ηλία Ηλιού με 8 βουλευτές.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast του NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης.

Πηγή: NEWS 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button