ΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Δώρο Πάσχα: Εκπνέει σήμερα (12/4) η προθεσμία καταβολής

Εκπνέει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου το χρονικό περιθώριο για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Οι εργαζόμενοι που δεν θα πληρωθούν το Δώρο Πάσχα έως και σήμερα να ξέρουν ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη.

Το χρονικό διάστημα πάνω στο οποίο υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, και υπολογίζεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό.

Το ύψος του επιδόματος είναι κάτι περισσότερο από το 50% του μισθού του Απριλίου.

Εάν έχουν δουλέψει λιγότερο διάστημα από το 4μηνο αυτό, θα πάρουν την αναλογία του χρόνου που δούλεψαν.

Όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο θα πρέπει να πάρουν ως Δώρο Πάσχα 15 ημερομίσθια, ή αν δούλεψαν λιγότερο, δικαιούνται 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται ότι υπάρχει η δυνατότητα online υπολογισμού του Δώρου, συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία στην app εφαρμογή ή μέσω της ιστοσελίδας στον εξής σύνδεσμο: //kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Σε περίπτωση που το Δώρο Πάσχα δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.

Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Show More

Related Articles

Back to top button