ΠολιτισμόςΜουσικήΨυχαγωγίαΝέαΕιδήσεις

Το τραγούδι της ημέρας: “Χαρταετοί”

Η ιστορία πίσω από τον σπουδαίο ορχηστικό έργο του Μίκυ Θεοδωράκη

Ο κύριος Μάνος λέει πως αυτό το τραγούδι “είναι ολόκληρη η Ελλάδα”.

Όταν το πρωτοάκουσα συμφώνησα, αγαπώντας το ιδιαίτερα από μικρή καθώς είναι από τα αγαπημένα του πατέρα μου.

Ψάχνοντας πώς γράφτηκε και πώς το εμπνεύστηκε ο συνθέτης του, Μίκης Θεοδωράκης, κατάλαβα.

Κατάλαβα γιατί μέσα στις νότες του “βλέπω” την ελευθερία.

Κατάλαβα γιατί όταν το ακούω βλέπω τους χαρταετούς στον ουρανό.

Κατάλαβα γιατί “είναι ολόκληρη η Ελλάδα”.

 

Ήταν Καθαρά Δευτέρα του 1963, όταν κάποιοι νεαροί, σήκωσαν στον Αττικό ουρανό, χαρταετούς που είχαν πάνω τους, το παγκόσμιο σήμα της Ειρήνης. Η αστυνομία κινητοποιείται και τους μεταφέρει στο αστυνομικό τμήμα, μαζί με τους χαρταετούς!

Το γεγονός, πριν την προσαγωγή τους, απαθανατίζεται για δύο από αυτούς, σε μία σπάνια φωτογραφία από το Αρχείο Ντούνιας Κουσίδου- Σταύρου Σταυρόπουλου οι οποίοι συμμετείχαν σε ανάλογη τότε δράση.

Οταν συνέλαβαν νεαρούς και... χαρταετούς -Η ιστορία της Καθαράς Δευτέρα του  1963 | STORIES | iefimerida.gr

Σήμερα, το σήμα της Ειρήνης, είναι σε όλους γνωστό, τότε όμως, οι περισσότεροι στην Ελλάδα, το έβλεπαν για πρώτη φορά. Οι νεαροί, με το πέταγμα των χαρταετών, ήθελαν να διαδηλώσουν κατά του ανταγωνισμού των εξοπλισμών των δύο υπερδυνάμεων (Αμερική και Σοβιετική Ένωση) που είχαν τον κίνδυνο να προκαλέσουν πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Οι χαρταετοί εκείνοι της Ειρήνης, δεν είχαν κομματική σκοπιμότητα. Οι νεαροί στρέφονταν κατά των πυρηνικών εξοπλισμών και ασκούσαν κριτική τόσο στην Αμερική όσο και στη Σοβιετική Ένωση. Η Αστυνομία όμως, είχε διαφορετική γνώμη. Γρήγορα επενέβη, και προσήγαγε τους νεαρούς, μαζί με τους χαρταετούς, με την κατηγορία της κομμουνιστικής προπαγάνδας.

Οι νεαροί, στο αστυνομικό τμήμα που οδηγήθηκαν, τραγουδούσαν …
Ένας αετός καθότανε
στο τμήμα και λιαζότανε
…ενώ γελούσαν και προειδοποιούσαν τους αστυνομικούς ότι οι χαρταετοί, ήταν μια πρόγευση, και ότι σε δυο μήνες θα έκαναν και Πορεία Ειρήνης. Ήταν όλοι τους, μέλη του περίφημου «Συνδέσμου Μπέρταντ Ράσσελ» που διοργάνωσαν την πρώτη (και απαγορευμένη) Πορεία Ειρήνης στην Ελλάδα, στις 21 Απριλίου 1963.

Τα γεγονότα που ακολουθούν στις 21 Απριλίου 1963, της Πρώτης Πορείας, καταγράφονται στην Ιστορία, ως η κορυφαία εκδήλωση, της ανεξάρτητης νεανικής οργάνωσης “Μπέρτραντ Ράσσελ” με την οποία συντάχθηκαν και ο Γρηγόρης Λαμπράκης και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το τραγούδι του Θεοδωράκη με έμπνευση από τη σύλληψη των… χαρταετών

Οι χαρταετοί της Ειρήνης, που υψώθηκαν στον ουρανό, εκείνη την Καθαρή Δευτέρα του 1963, έδωσαν την έμπνευση στον Μίκη Θεοδωράκη, να συνθέσει την υπέροχη μουσική «Χαρταετοί», για την παράσταση «Η Γειτονιά των Αγγέλων», που ανέβηκε στις 4 Οκτωβρίου 1963, στο Θέατρο «Κοτοπούλη-Ρεξ». Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε και ο δίσκος με τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης.

Η μουσική αυτή, ευωδιάζει Ελλάδα, φέρει μέσα της, χαρταετούς που πετούν στον γαλανό ουρανό, πάνω από ασβεστωμένα σπιτάκια, και γειτονιές αγγελόμορφων που ζητούν την Ειρήνη.

Οι Χαρταετοί - Μίκης Θεοδωράκης - YouTube

Με πληροφορίες από το iefimerida.gr

Show More

Related Articles

Back to top button