ΚοινωνίαΑκτιβισμόςΚόσμοςΕιδήσεις

Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού: Διαδικτυακή συνομιλία Μέγκαν, Χάρυ & Μαλάλα Γιουσαφζάι

Το πριγκιπικό ζεύγος & η Πακιστανή ακτιβίστρια συζητούν για τη σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών

Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Μαλάλα Γιουσαφζάι, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού, και συζητούν ένα θέμα που βρίσκεται στην καρδιά τους: τη σημασία της εκπαίδευσης των γυναικών.

Ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ, που μετακόμισαν στην Καλιφόρνια με τον γιο τους Άρτσι νωρίτερα φέτος, θα λάβουν μέρος σε μια ζωντανή διαδικτυακή συνομιλία με την 23χρονη ακτιβίστρια από το Πακιστάν για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας του Κοριτσιού που είναι σήμερα, Κυριακή 11 Οκτωβρίου. Η συζήτηση, η οποία θα μεταδοθεί μέσω του YouTube και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του Malala Fund, θα δείξει τους τρεις τους «να αναλύουν τα εμπόδια που συναντούν 130 εκατομμύρια κορίτσια να πάνε στο σχολείο και γιατί είναι σημαντικό να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε κοριτσιού στη μάθηση».

Η Μαλάλα άρχισε να μιλάει για το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση από μικρή ηλικία και όταν ήταν 15 χρόνων δέχτηκε δολοφονική επίθεση για την ακτιβιστική της δράση.

Το 2013 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ζαχάρωφ και ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης.

Το 2014 τελικά της απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Σήμερα είναι ο νεότερος κάτοχος βραβείου Νόμπελ στον κόσμο, κερδίζοντας το σε ηλικία 17 ετών και αργότερα λειτούργησε το Malala Fund, το οποίο ίδρυσε μαζί με τον πατέρα της, Ζιαουντίν Γιουσαφζάι.

Η Μέγκαν άρχισε επίσης να μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών από νεαρή ηλικία, καθώς σε ηλικία 11 χρόνων έστειλε επιστολή σε εταιρεία για να αλλάξει τη διαφήμιση για ένα απορρυπαντικό πιάτων.

«Θα πρέπει να δοθεί σε όλους η ευκαιρία να λάβουν την εκπαίδευση που επιθυμούν, αλλά κυρίως η εκπαίδευση που έχουν το δικαίωμα να λάβουν. Και για τις γυναίκες και τα κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες, αυτό είναι ζωτικής σημασίας», είχε πει η Μέγκαν κατά την πρώτη της περιοδεία ως μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στο Πανεπιστήμιο του Νοτίου Ειρηνικού στη Σούβα των Φίτζι.

«Όταν τα κορίτσια έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να επιτύχουν, μπορούν να δημιουργήσουν απίστευτο μέλλον, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά για όλους γύρω τους. Και ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλούς τομείς σε όλη την Κοινοπολιτεία, υπάρχει πάντα περιθώριο να προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στην επόμενη γενιά των νέων ενηλίκων, και ειδικά για τις νέες γυναίκες».

Προηγούμενη συνάντηση

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μαλάλα έχουν ξανασυναντηθεί. Και οι δύο συμμετείχαν στην εκδήλωση ενδυνάμωσης των νέων We Day στο Λονδίνο το 2014 – και είχαν μια ελαφρώς αμήχανη συνάντηση στα παρασκήνια.

Τότε ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Κρεγκ Κίλμπουργκερ είχε δηλώσει στο περιοδικό HELLO!: «Ο πρίγκιπας Χάρι έβαλε το χέρι του γύρω από τη Μαλάλα για μια φωτογραφία και από τη γωνία η μητέρα της φώναξε δυνατά στα Ούρντου: “Όχι, όχι, όχι”, το οποίο μεταφράζεται σε: “Όχι δεν μπορείς να την αγγίζεις αν δεν την παντρευτείς πρώτα”. Ο πρίγκιπας κατακοκκίνησε και έκρυψε το πρόσωπο του με τα χέρια του και η Μαλάλα ήταν τόσο αμήχανη»

Πηγή: ΑΜΠΕ

Show More

Related Articles

Back to top button