ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΨυχαγωγίαΕιδήσεις

“Γιοσέπ”: ένα ιστορικό animation για τον Γιοσέπ Μπαρτολί

 

Η ιστορία του γνωστού για τα σκίτσα του και την αντίστασή του κατά του Φράνκο Γιοσέπ Μπαρτολί ενέπνευσε τον Ορελιέρ Φρομάν, κατά κόσμον Ορέλ, τον γνωστό σκιτσογράφο της γαλλικής Le Monde να φτιάξει αυτό το συγκλονιστικό, σκληρό animation. Στο «Γιοσέπ» η φρίκη των άγνωστων στρατοπέδων συγκέντρωσης παρουσιάζεται μέσα από την ιδιαίτερη φιλία του γάλλου αστυνομικού και του ισπανού σχεδιαστή που βρίσκονται στις δύο άκρες των συρματοπλεγμάτων, όπως την αφηγείται ο γηραιός και άρρωστος πλέον Γάλλος αστυνομικό στο νεαρό εγγονό του. Το «Γιοσέπ» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ορέλ και επιλέχθηκε στο φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ των Καννών του 2020.

Σύνοψη:

Φεβρουάριος 1939. Η Γαλλική κυβέρνηση κατακλύζεται από Ισπανούς που αποδρούν από τη δικτατορία του Φράνκο και η λύση που βρίσκει είναι να τους συσσωρεύσει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι πρόσφυγες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτίσουν τους δικούς τους στρατώνες, να τρέφονται με τα άλογα που τους μετέφεραν έξω από τη χώρα τους, και να πεθάνουν ανά εκατοντάδες λόγω της έλλειψης υγιεινής και νερού. Σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα, δύο άνδρες, χωρισμένοι από τα συρματοπλέγματα, θα γίνουν φίλοι μεταξύ τους. Ο ένας είναι αστυνομικός φρουρός, ο άλλος είναι ο Γιόζεπ Μπάρτολι, σχεδιαστής αλλά και μαχητής κατά του Φράνκο.

Δείτε το trailer:

Ο μεγάλος Γιοσέπ Μπαρτολί

Ο Γιοσέπ γεννήθηκε το 1910 και πέθανε το 1995 σε ηλικία 85 ετών. Μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με παράδοση στη μουσική και επηρεασμένος από τη δεκαετία του 1920 και περισσότερο από την πρώιμη εποχή του ’30 όπου πολλοί καλλιτέχνες ανθίζουν, ο Γιοσέπ θα δουλέψει από πολύ νωρίς ως σκιτσογράφος στον Τύπο και θα γίνει από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της Βαρκελώνης.

Το Φεβρουάριο του 1939, κοντά στο τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου, θα περάσει τα γαλλικά σύνορα και μέσα σε δυο χρόνια θα αλλάξει επτά στρατόπεδα συγκέντρωσης, με τελευταίο αυτό του Bram, απ’ όπου και θα δραπετεύσει. Ωστόσο, θα συλληφθεί από τη Γκεστάπο και θα σταλεί στο στρατόπεδο του Νταχάου, απ’ όπου θα καταφέρει να ξεφύγει και να φτάσει, μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, στο Μεξικό.

Αυτή την ταραγμένη περίοδο, ανάμεσα στις πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που ταρακουνούν συθέμελα τον κόσμο, ο μαρξισμός θα φωλιάσει σαν ιδεολογία στους καλλιτεχνικούς κύκλους, όπως και ο σουρεαλισμός σα φιλοσοφία. Παράλληλα, το κίνημα του Bauhaus θα εμπνεύσει νέους καλλιτέχνες και οι πολιτικές συνθήκες της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης στη Γερμανία θα το βοηθήσουν να εδραιωθεί.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η έμπνευση του Γιοσέπ θα βρει χώρο και χρόνο να ορθωθεί και να στερεωθεί. (Πληροφορίες Γιοσέπ Μπαρτολί από mikrofwno.gr)

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button