ΧαλάνδριΔημοτικά

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη”

Λήγει τον Ιούνιο η προθεσμία για τα ακίνητα που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο ή δηλώθηκαν με σφάλματα, σε Βριλήσσια, Μελίσσια και Γέρακα. Σε ένα χρόνο, “έρχεται η σειρά” για Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή.

Πάνω απο 5.000 διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα και οικοπέδα σε Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Μελίσσια και Γέρακα, πολλά απο αυτά, μεγάλης εμπορικής αξίας, αναμένεται να αλλάξουν χέρια και να περάσουν στην κυριότητα του δημοσίου, μέσα στους επόμενους μήνες.
Οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να σπεύσουν προκειμένου να τα δηλώσουν, πληρώνοντας και το τέλος του Κτηματολογίου.
Πρόκειται για ακίνητα τα οποία καταγράφονται στο Κτηματολόγιο ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” αφού για διάφορους λόγους, κανείς ποτέ δεν τα δήλωσε κατά την διάρκεια της κτηματογράφησης. Τα ακίνητα αυτά, σύμφωνα με τον νόμο για το Κτηματολόγιο, περνάνε στην κυριότητα του δημοσίου, δεκατέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της κτηματογράφησης και στην περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες.
Τον ίδιο “κίνδυνο” αντιμετωπίζουν και χιλιάδες ακίνητα που δηλώθηκαν απο τους ιδιοκτήτες τους άλλα με σφάλματα στις αρχικές εγγραφές και θα πρέπει οι δικαιούχοι, αν δεν θέλουν να χάσουν την περιουσία τους, να σπεύσουν άμεσα για τις απαραίτητες διορθώσεις.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Η περίοδος των 14 ετών απο την έναρξη της κτηματογράφησης ολοκληρώθηκε για τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και τον Γέρακα τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς οι τρεις περιοχές μπήκαν στο Κτηματολόγιο απο τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα του έργου. Στα τέλη Μαρτιου, το υπουργειο Περιβάλλοντος αποφάσισε να δοθει τρίμηνη παράταση, μετά απο αίτημα και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ως τελευταία ευκαιρία προκειμένου να βρεθούν οι ιδιοκτήτες τους και να “κρατήσουν” τις περιουσίες τους οι οποίες αλλιώς θα περάσουν στα χέρια του δημοσίου.
Σε ένα χρόνο απο σήμερα, τον Απρίλιο του 2019, λήγει και η αντίστοιχη περίοδος για την Αγία Παρασκευή στην οποία καταγράφονται 1.528 “αγνώστου ιδιοκτήτη” ακίνητα εκ των οποίων τα 1.288 είναι διαμερίσματα και καταστήματα.
Δύο μήνες μετά, τον Ιουνιο του 2019, ολοκληρωνεται και η περίοδος των 14 ετών για το Χαλάνδρι στο οποίο καταγράφονται 1.238 αδήλωτα ακίνητα εκ των οποίων τα 710 είναι διαμερίσματα και καταστήματα.
Πολλά απο αυτά τα ακίνητα, εκτιμάται ότι ανήκουν σε ιδιοκτήτες που απεβίωσαν αλλά δεν άφησαν κληρονόμους, σε άλλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν ενημερώθηκαν ή δεν ενδιαφέρθηκαν να τα δηλώσουν καθώς και σε ιδιοκτήτες που απλώς αγνόησαν το Κτηματολόγιο ή ήθελαν να τα «ξεφορτωθούν» για να απαλλαγούν από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
Από το 1997 που ξεκίνησε το Κτηματολόγιο μέχρι σήμερα πάνω από 250.000 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα αναζητούν ιδιοκτήτη. Από το σύνολο των “αδήλωτων” ακινήτων υπολογίζεται απο τα στελέχη του Κτηματολογίου, ότι τα 190.000 είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια, ενώ τα υπόλοιπα 40.000 κτίρια, διαμερίσματα και καταστήματα. Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, «το ποσοστό των ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη» πριν λίγα χρόνια ήταν 5% και σήμερα είναι 3%. Η μείωση δείχνει ότι οι ιδιοκτήτες ευαισθητοποιήθηκαν μετα την ενημέρωση και έσπευσαν να δηλώσουν τα ακίνητά τους.
ΦΙΛΕΤΑ
Συμφωνα με πληροφορίες πάντως, διάφοροι επιτήδειοι επιχείρησαν κατα καιρούς με διάφορους τρόπους να δηλώσουν πολλά απο αυτά τα ακίνητα, κυρίως “φιλέτα” μεγάλης εμπορικής αξίας, ως δικά τους και να τα υφαρπάξουν.
Για τα 35.000 απο το σύνολο των “αζήτητων ακινήτων” τα οποία βρίσκονται σε 111 προ-καποδιστριακούς Δήμους και Κοινότητες της χώρας, εντός αυτων και τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια και ο Γέρακας, η τελευταία ευκαιρία για να δηλωθούν απο τους ιδιοκτήτες τους, λήγει στις 18 Ιουνίου 2018.
Όμως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζητά να δοθεί παράταση έξι ετών, κάτι όμως που δύσκολα φαίνεται θα γίνει αποδεκτό απο το δημόσιο που έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει το Κτηματολόγιο έως το 2020.
Όσοι χάσουν και την τελευταία ευκαιρία, έχουν μόνο δικαίωμα να καταθέσουν αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση. Ωστόσο πιθανόν να υπάρξει ρύθμιση που θα δίνει το δικαίωμα σε όσους αποδεικνύουν οτι είναι ιδιοκτήτες να προχωρούν σε συμφωνία με το δημόσιο και να επανακτούν το ακίνητο ή τα ακίνητά τους. Πάντως μέχρι να βρεθεί λύση αυτά τα ακίνητα είναι ουσιαστικά δεσμευμένα.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button