ΒριλήσσιαΠολιτικήΔήμοιΔημοτικάΕιδήσεις

Δήμαρχος Βριλησσίων: «Όχι» στις αναδρομικές χρεώσεις του ΕΔΣΝΑ σε απορρίμματα και βιοαπόβλητα

Στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων του ΕΔΣΝΑ για μη επιβολή αναδρομικών χρεώσεων στα απορρίμματα και στα βιοαπόβλητα, επιμένει ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφώντας Μανιατογιάννης.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων, με πρόσφατη επιστολή του προς τον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) σημείωσε ότι «από τις αυξήσεις που αναγγέλθηκαν μεσούσης της χρονιάς και των ήδη υλοποιημένων προϋπολογισμών των Δήμων για αναδρομική χρέωση των δήμων για τα δημοτικά απορρίμματα και ιδιαίτερα για τα βιοαπόβλητα (κλαδέματα και οικιακά οργανικά)» δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στους δήμους.

Το «καυτό» ζήτημα που μπορεί να επιφέρει «εκτροχιασμό» στους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των δήμων, τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχε Ξενοφώντας Μανιατογιάννης με τον Πρόεδρο της ΠΕΔΑ και δήμαρχο Γαλατσίου Γιώργο Μαρκόπουλο.

Ο δήμαρχος Βριλησσίων μίλησε για το θέμα στον «Αθήνα 9,84». Συγκεκριμένα τόνισε ότι ο δήμος του «καλωσορίζει τη σημαντική μείωση των χρεώσεων των προδιαλεγμένων βιαποβλήτων (κλαδεμάτων και τροφικών οργανικών για λιπασματοποίηση) σε σχέση με τις χρεώσεις για τα σκουπίδια που οδηγούνται για ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής, η οποία αποτυπώνεται στο Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης 2021 του ΕΔΣΝΑ».

Ωστόσο έσπευσε να σημειώσει: «Καθόλου δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο, όμως, από την αποκάλυψη μέσα από αυτό της νέας δραματικής αύξησης, κατά τουλάχιστον 1,85 εκ. ευρώ, του κόστους λειτουργίας του φορέα, που πλέον ξεπερνά τα 92 εκ ευρώ. Ενώ συμπεριλαμβανομένου του νεοεισελθόντος τέλους Ταφής, το συνολικό κόστος που επωμίζονται να καλύψουν οι δήμοι και οι δημότες της Αττικής, μέσω των χρεώσεων των απορριμμάτων που πληρώνονται από τα δημοτικά τέλη, σκαρφαλώνει στα 102,7 εκ ευρώ»!

Επιμένουμε, σημείωσε ο κ. Μανιατογιάννης, «στην ανάγκη τήρησης της δέσμευσης του Περιφερειάρχη Αττικής από τον ΕΔΣΝΑ για την ανάκληση των αναδρομικών χρεώσεων για τα απορρίμματα και ιδίως για τα βιοαπόβλητα που επιβλήθηκαν από τη διοίκηση του συνδέσμου μεσούσης της χρονιάς για το τρέχον έτος 2020».

Ξεκαθαρίζουμε, τόνισε ο ίδιος στον «Αθήνα 984» τη «θέση μας για την ανάγκη απόρριψης των Προγραμματικών Συμβάσεων που πιέζει ο φορέας να συνάψουμε μαζί του οι δήμοι της Αττικής, στις οποίες επιχειρείται η εκ των υστέρων αποδοχή της Συμφωνίας Πλαίσιο 223 εκ. ευρώ για 8 χρόνια του ΕΔΣΝΑ, χωρίς ευθυγράμμιση με τα υπό έγκριση τοπικά σχέδια των δήμων και με τον ακόμα αναμενόμενο νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) που οφείλει να είναι συμβατός με τον εγκριθέντα νέο Εθνικό Σχεδιασμό (ΕΣΔΑ)».

Αποτελεί ανάγκη, κατέληξε ο δήμαρχος Βριλησσίων «η πρόβλεψη συμμετοχής στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ΕΔΣΝΑ και των εσόδων του φορέα από τα εισερχόμενα ιδιωτικά απόβλητα στον ΧΥΤΑ, καθώς και η άμεση προώθηση τιμολογιακής πολιτικής χαμηλών χρεώσεων στα απορρίμματα και ιδίως στα βιοαπόβλητα. Μια τιμολογιακή πολιτική που θα αφήνει τα αναγκαία οικονομικά περιθώρια, ώστε οι ίδιοι οι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν αυτόνομα και αυτοδύναμα όλο και περισσότερο στην Ανακύκλωση στην Πηγή, κάτι που σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος και βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη, ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και δυνατότητές του κάθε δήμου».

Η ανοιχτή επιστολή του δημάρχου Βριλησσίων στον πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ

Αξιότιμε Πρόεδρε,

Καταρχάς, καλωσορίζουμε την εισήγηση για σημαντική μείωση των χρεώσεων των Δήμων της Αττικής για τα βιοαπόβλητα που στο μεταξύ μας αποστείλατε στο προτεινόμενο από τον ΕΔΣΝΑ Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης 2021, τουλάχιστον σε σχέση με την απαράδεκτη απόφαση καθορισμού Κανονισμού Τιμολόγησης του 2020.

Στο απεσταλμένο Σχέδιο Κανονισμού Τιμολόγησης, το οποίο εκλαμβάνουμε ως μια πιο λογική βάση διαλόγου και ανάπτυξης των θέσεων των μερών-δήμων στο συγκεκριμένο ζήτημα, η χρέωση των βιοαποβλήτων (των κλαδεμάτων και των μαγειρικών οργανικών του Καφέ κάδου) μειώνεται από 26,91 σε 11,99 ευρώ/τόνο (επιβολή 0,2 συντελεστή επί της χρέωσης του σύμμεικτου υποχώρηση από 0,5 επί της τιμής των σύμμεικτων), ήτοι 55% μείωση στη χρέωση για τα διαχωρισμένα κλαδέματα και μαγειρικά οργανικά, σε σχέση τις χρεώσεις του Κανονισμού Τιμολόγησης τρέχοντος 2020.

Καθόλου βεβαίως δεν μπορούμε να καλωσορίσουμε ότι στο μεταξύ, και πάλι μέσω του απεσταλμένου νέου Σχεδίου σας Κανονισμού Τιμολόγησης 2021, αποκαλύπτεται το σκαρφάλωμα του λειτουργικού κόστους του ΕΔΣΝΑ στα 92,05 εκ. ευρώ, δηλαδή κατά επιπλέον (τουλάχιστον και προς το παρόν) 1,85 εκ. ευρώ από το ήδη υπέρογκο απολογιστικό κόστος 90,2 εκ. ευρώ του 2018, η κάλυψη του οποίου εναποτίθεται ξανά στους ήδη εξουθενωμένους οικονομικά δήμους και στους δημότες της Αττικής. Και συνυπολογιζόμενου και του νεοεισελθέντος Τέλους Ταφής τελικά (ήδη) από το 2020, το συνολικό κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι ΟΤΑ α΄ βαθμού και οι δημότες τους είναι αυξημένο κατά επιπλέον 12,5 εκ. ευρώ, εκτοξευόμενο (τουλάχιστον και προς το παρόν) στα 102,7 εκ. ευρώ (συνημμένο ΠΙΝΑΚΑΣ Β).

Με βάση, όμως, (και) τα αναφερόμενα στο νέο Σχέδιο Τιμολογιακής Πολιτικής του ΕΔΣΝΑ 2021, οφείλω να επισημάνω ορισμένες τρανταχτές αντιφάσεις στα γραφόμενα της απάντησή σας (30.11.2020) στην επιστολή μου (Αρ. Πρωτ. 14350/20.11.2020) και να θέσω ορισμένα νέα (τα περισσότερα μάλλον ρητορικά) ερωτήματα.

Π. Θεοδωρόπουλος

ΠΗΓΗ: athina984.gr

Show More

Related Articles

Back to top button