ΚόσμοςΝέαΕιδήσεις

Ισπανία: Εγκρίθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατα 8% αποφάσισε η Ισπανική κυβέρνηση με το μισθό πλέον να φτάνει τα 1.080 ευρώ μεικτά.

Η αύξηση των 80 ευρώ εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του κ. Πέδρο Σάντσεθ και θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου.

Κατά εκτιμήσεις της κυβέρνησης των Σοσιαλιστών (PSOE), θα ωφεληθούνκάπου 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι. Η ισπανική νομοθεσία προβλέπει 14 μισθούς. Αυτή η αύξηση μπορείνα «αλλάξει τη ζωή του κόσμου», έκρινε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Σάντσεθ, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 344 ευρώ, ή κατά 47% σε σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η αύξηση που αποφασίστηκε χθες ακολούθησε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα τον Ιανουάριο. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών δεν πήραν μέρος σ’ αυτές.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου επιχειρήσεων CEOE, ο Αντόνιο Γαραμέντι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η Μαδρίτη δεν προσκάλεσε τον φορέα να πάρει μέρος στον κοινωνικό διάλογο. Ο σύνδεσμος πρότεινε αύξηση 4% στον κατώτατο μισθό.

Η ισπανική δεξιά κατηγορεί τον κ. Σάντσεθ για μέτρο «προεκλογικής φύσης» καθώς  στις 28η Μαΐου διεξάγονται περιφερειακές και τοπικές εκλογές και στα τέλη του 2023, πιθανόν αρχές Δεκεμβρίου, ανανεώνεται η σύνθεση του κοινοβουλίου.

Show More

Related Articles

Back to top button