ΥγείαΔήμοιΠεντέληΕιδήσεις

Φ. Χρυσικός: “Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή ακρωτηρίασαν το νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ!”

Το 2013 ο λαλίστατος πάντα Άδωνης Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας της τότε κυβέρνησης Σαμαρά, έκλεινε πανηγυρικά μια σειρά δημόσιων νοσοκομείων ενώ άλλα τα αποδυνάμωνε, πιστός στο δόγμα λιγότερο κράτος, με παράλληλη ενίσχυση ενός παρασιτικού κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα με εκχωρήσεις και εξωτερικές αναθέσεις (autsourcing) ολόκληρων τομέων.(εργαστηριακές εξετάσεις, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη κ.ά)

Θύματα αυτής της ακραία νεοφιλελεύθερης αντίληψης στην πόλη μας, ήταν το νοσοκομείο Αμ. Φλέμιγκ που συγχωνεύθηκε και συρρικνώθηκε, με το κλείσιμο σημαντικών κλινικών της πτέρυγας Μπόμπολα, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχε κλείσει οριστικά και το νοσοκομείο Παπαδημητρίου (1ο θεραπευτήριο ΙΚΑ).

Με δεδομένη την παραδοχή ότι, είναι εύκολο να γκρεμίσεις κάτι αλλά δύσκολο να το ξαναχτίσεις, ειδικά σε καθεστώς χρεωκοπίας όπως βρέθηκε η πατρίδα μας από το 2010, η κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε, (στην οποία ορισμένοι προπαθούν να χρεώσουν ανεπάρκεις πολλών δικών τους κυβερνητικών δεκαετιών), πέρα από την αναχαίτιση του κλεισίματος των νοσοκομείων, πήρε μια σειρά από πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης του ΕΣΥ, που βρισκόταν σε λειτουργική κατάρρευση από τις συνεχείς περικοπές των προηγούμενων ετών.

Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε ένας σχεδιασμός που ήταν σε γνώση των εργαζομένων του Αμ. Φλέμιγκ, για την πλήρη επαναλειτουργία της πτέρυγας Μπόμπολα ως μονάδας βραχείας νοσηλείας (one day clinic) και αποκατάστασης, με 70 περίπου κλίνες, κάτι που όμως δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί με την κυβερνητική αλλαγή.

Μέχρι τότε ο χώρος συνέχιζε να χρησιμοποιείται από το νοσοκομείο καλύπτοντας βοηθητικές ανάγκες, χωρίς να έχει απωλεστεί η δυνατότητα να επαναλειτουργήσει ως υγειονομική μονάδα. Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει και έγγραφο του ΕΟΔΥ στις αρχές της πανδημίας, όταν υπολόγιζε την πτέρυγα Μπόμπολα ως μονάδα που θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες 80 κλινών Covid19.

Φτάσαμε έτσι στον Οκτώβριο του 2019, όπου η νεοεκλεγείσα «γαλάζια» Δήμαρχος Πεντέλης κα. Κεχαγιά, σήκωνε το λάβαρο της υπεράσπισης της πτέρυγας Μπόμπολα ως αναγκαίας για την πόλη υγειονομικής μονάδας, με πλούσια μάλιστα επιχειρηματολογία, προκειμένου να αποτρέψει την φιλοξενία 100 ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, που η κυβέρνηση της ΝΔ αιφνιδιαστικά σχεδίαζε. Παράλληλα η Δήμαρχος Πεντέλης, προσέτρεξε τότε μεταξύ άλλων και στον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη, ο οποίος συνηγόρησε αναφανδόν για την ανάγκη παραμονής του χώρου ως υγειονομικής δομής.

Και ξαφνικά, ένα χρόνο ακριβώς μετά όλα άλλαξαν!!! Αποδεικνύοντας αφενός το υποκριτικό τους ενδιαφέρον για το δημόσιο σύστημα υγείας και αφετέρου, την συνειδητή δυστυχώς συμπόρευση με τις ακραίες ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που ήθελαν να ικανοποιήσουν τότε.

Από τα ίδια χείλη και πρόσωπα της διοίκησης του δήμου, διατυπώνονται τώρα τα τελείως αντίθετα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την μετατροπή της πτέρυγας Μπόμπολα σε μονάδα προσχολικής αγωγής, κάτι που ήρθε το ίδιο αιφνιδιαστικά και απρογραμμάτιστα, όπως και η απόφαση για τη φιλοξενία των ανηλίκων προσφύγων. Και βέβαια ο πολυπράγμων Περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κλπ, τώρα τηρεί σιγή ιχθύος….

Κοινός παρονομαστής και στις δυο παρεμβάσεις για τη πτέρυγα Μπόμπολα, ο οριστικός αποκλεισμός μιας δημόσιας υγειονομικής δομής, από την αξιοποίησή της ως τέτοιας, σε μια περίοδο όπου η κρίση της πανδημίας ανέδειξε την έλλειψη κλινών στα νοσοκομεία.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που χρήζει πολιτικής επισήμανσης για τα τοπικά δρώμενα του δήμου Πεντέλης.

Η πλειοψηφία του συνόλου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης, (τουλάχιστον 20 από τα 33 μέλη) είτε αυτά μετέχουν στη διοίκηση που προώθησε την αλλάγη της χρήσης της πτέρυγας Μπόμπολα, είτε συντάσσονται στην αντιπολίτευση που αντιδρά, ανήκουν πολιτικά ως μέλη και στελέχη στον ίδιο κομματικό φορέα με τη Δήμαρχο, αλλά και με τους υπουργούς της κυβέρνησης που ευθύνονται για την κατάληξη της πτέρυγας Μπόμπολα όπως οι κ.κ.  Γεωργιάδης, Βρούτσης, Κικίλιας και Κεραμέως.

Μάλιστα η κα. Κεραμέως και ο κ. Γεωργιάδης ως βουλευτές της περιοχής, εκλέγονται στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου.

Θα ήταν λοιπόν απόλυτα αναμενόμενο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δεί, οι ΝεοΔημοκράτες Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο δήμο Πεντέλης που διαφωνούν με τον ακρωτηριασμό του νοσοκομείου Αμ. Φλέμιγκ, να αντιδράσουν, να πάρουν πρωτοβουλίες και να καταδικάσουν  δημόσια  τις επιλογές του κόμματός τους και τους πρωτοκλασσάτους κυβερνητικούς αξιωματούχους, με την ίδια ζέση που επιτίθενται στην ομοϊδεάτη τους Δήμαρχο.

Μια τέτοια αντιμετώπιση, θα έδινε ένα πιο πειστικό σήμα στην τοπική κοινωνία, ότι τα κίνητρα των αντιδράσεων τους εμφορούνται από πραγματικό ενδιαφέρον για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και όχι από την ανάγκη μιας στείρας προσωπικής αντιπαράθεσης και εσωκομματικής διαμάχης, με το βλέμμα στη μελλοντική γαλάζια εναλλαγή-διαδοχή στη διοίκηση του δήμου.

Ας τα έχουν αυτά υπόψη τους οι πολίτες του δήμου Πεντέλης αλλά και όσοι συμπαρατάσσονται ευκαιριακά μαζί τους!

Φώτης Χρυσικός

Κοινωνικός Λειτουργός – Υγειονομικός

ΠΗΓΗ: thessi.gr

Show More

Related Articles

Back to top button