Χαλάνδρι

Ρούσσος: “Το Χαλάνδρι απέκτησε για πρώτη φορά χώρους για υποδομές”

Σκληρή απάντηση στον Γ. Θωμά: “Δεν έχει ηθικές αναστολές”-"Συνεχίστε τα fake news. Oι πολίτες έχουν μάτια και βλέπουν"

Οξύτατη ήταν η απάντηση του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου στον υποψήφιο Δήμαρχο Γιώργο Θωμά ο οποίος  κατηγόρησε την διοίκηση για εγκατάλειψη της Βίλας Κεφαλληνού και γενικότερα των ιστορικών ακινήτων της πόλης.

Ο κ. Ρούσσος κατηγόρησε τον κ. Θωμά για “διασπορά ψευδών ειδήσεων” και “καταστροφολογία”, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “ο εν λόγω κύριος δεν έχει ηθικές αναστολές προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του”.

“Χάρη στην νέα διοίκηση του δήμου,από το 2014,το Χαλάνδρι απέκτησε για πρώτη φορά τους κρίσιμους χώρους για την ανάπτυξη των βασικών υποδομών που έλειπαν για χρόνια”, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στα social media, ο κ. Ρούσσος και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα 30 στρέμματα του Νομισματοκομείου, στο Μουσείο Νόμπελ, στο εργοστάσιο Δουζένη, στο σαπωνοποιείο Ζερβού, στο νέο Δημαρχείο κλπ.

Ειδικότερα, για την Βίλα Κεφαλληνού, ο Δήμαρχος απάντησε στον κ. Θωμά, γράφοντας ότι “ο εν λόγω κύριος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο δήμος ΔΕΝ έχει καμία νομική αρμοδιότητα για να παρέμβει άμεσα σε ιδιωτική περιουσία”, προσθέτοντας αιχμηρά ότι “φρόντισε για αυτό το πολύπλοκο γραφειοκρατικό θεσμικό καθεστώς που υπηρέτησε μάλιστα από υψηλότατη θέση ευθύνης ο κ Θωμάς ώς γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού”.

Το ακίνητο της Βίλας Κεφαλληνού βρίσκεται στην οδό Αγ. Παρασκευής 99 στο Χαλάνδρι, με την “πλάτη” να εφάπτεται με την λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας, κάνοντας ορατό το πίσω μέρος του διατηρητέου κτιρίου.


Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Ρούσσου:

“Χωρίς καμία έκπληξη διάβασα τα καινούργια πονήματα του τοπικού εκπροσώπου του Κινάλ,κ Γιώργου Θωμά.
Ο κύριος που ανερυθρίαστα διέδιδε fakenews περί της δήθεν μεταφοράς του Καζίνο στον χώρο του Νομισματοκοπείου,την ώρα που η διοίκηση του δήμου εξασφάλιζε την παραχώρηση στο Χαλάνδρι τον μοναδικό αυτό χώρο των 30 στρεμμάτων,εχει αποδείξει πολλές φορές ότι δεν εχει ηθικές αναστολές προκειμένου να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του.
Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς χρόνος που επιτίθονταν προσωπικά στον δήμαρχο για ληστεία σε σούπερ μάρκετ… γειτονικού δήμου.
Η τελευταία του όμως ανακοίνωση με αφορμή τις ζημίες στο διατηρητέο Κεφαλληνού και τα απίστευτα υπονοούμενα δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.
Ο εν λόγω κύριος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο δήμος ΔΕΝ έχει καμία νομική αρμοδιότητα για να παρέμβει άμεσα σε ιδιωτική περιουσία,ακόμη και μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας.Φρόντισε άλλωστε γιαυτό το πολύπλοκο γραφειοκρατικό θεσμικό καθεστώς που υπηρέτησε μάλιστα από υψηλότατη θέση ευθύνης ο κ Θωμάς ώς γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού.
Αυτό το δαιδαλώδες και εχθρικό καθεστώς που ευθύνεται για την καταστροφή χιλιάδων νεοκλασσικών της Αθήνας δεν θα αθωωθεί μέσω της διάχυσης ευθυνών σε ανθρώπους που απέδειξαν έμπρακτα την ευαισθησία τους και την αποτελεσματικότητά τους στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των δημόσιων χώρων της πόλης.
Χάρη στην νέα διοίκηση του δήμου,από το 2014,το Χαλάνδρι απέκτησε για πρώτη φορά τους κρίσιμους χώρους για την ανάπτυξη των βασικών υποδομών που έλειπαν για χρόνια.
Τα 30 στρέμματα του Νομισματοκοπείου,τα δύο ΧΕΥ έκτασης 6.4 και 4.1 στρεμμάτων αντίστοιχα,το Μουσείο Νόμπελ,δομημένης επιφάνειας 3000 τμ,η ολοκλήρωση της απόκτησης του ιστορικού εργοστασίου Δουζένη,με χρήματα από το Πράσινο Ταμειο,η δωρεάν παραχώρηση του σαπωνοποιείου Ζερβού,η δημοπράτηση του νέου δημαρχείου με πάρκιγκ και θέατρο καθώς και τα μικρότερα ακίνητα που αποκτά ο δήμος στην Ρεματιά,την Κοδρου και το Πάτημα δείχνουν σε κάθε καλόπιστο Χαλανδραίο ότι η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η απόκτηση χωρων βασικών υποδομών και πρασίνου,πολιτισμού και αθλητισμού αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής.
Δεν νομίζω ότι η απαίτηση για λύση όλων των εκκρεμών θεμάτων της πόλης σε μια θητεία,δείχνει αντιπολιτευτική σοβαρότητα.Αντιθέτως οι καλά προετοιμασμένες ενέργειες,η εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων,η αποφυγή πυροτεχνημάτων είναι και θα παραμείνει η δική μας πρακτική και στην υπόθεση του ακινήτου Κεφαλληνού.
Είναι επίσης εξαιρετικά θετικό για την πόλη ότι η πλειονότητα των παραπάνω αποφάσεων επιτεύχθηκε με μεγάλη συναίνεση και συντριπτική πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου,εξαιρουμένου βέβαια του κ Θωμά και του ΚΚΕ που επέλεξαν την στείρα άρνηση σε πολλές περιπτώσεις.Ο κ Θωμάς πέτυχε μάλιστα το… ακατόρθωτο:
Καταψήφισε την αγορά του μουσείου Νόμπελ,του οποίου ώς υποψήφιος δήμαρχος το 2014,υποσχόταν την απόκτηση!
Η σχεδόν ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου για την αγορά του ακινήτου,μάλιστα στο ήμισυ σχεδόν της αντικειμενικής του αξίας,σύμφωνα με την έκθεση του σώματος ορκωτών Εκτιμητών, με την τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών και την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου,καθιστούν γραφική την εμμονή του κ Θωμά.
Οι ισχυρισμοί του κρίθηκαν και απορρίφθηκαν πανηγυρικά από όλους τους Ελεγκτικούς μηχανισμούς.Ετσι σε λίγο καιρό το Χαλάνδρι θα αποκτήσει έναν πολιτιστικό πολυχώρο,αντάξιο των πνευματικών του ανθρώπων που έλειπε για χρόνια.
Ο κ Θωμάς ας συνεχίσει την καταστροφολογία και την διασπορά ψευδών ειδήσεων.Οι πολίτες του Χαλανδρίου εχουν μάτια και βλέπουν.”

Ακολουθεί, η αρχική ανάρτηση του κ. Θωμά στην δική του σελίδα στα social media:

Επί δημαρχίας Ρούσσου δεν καταρρέει μόνο το σύγχρονο Χαλάνδρι, αλλά χάνεται και το χθες.

………………………………………………………………

Μετά την Βίλα Πραπόπουλου, τώρα η Βίλα Κεφαλληνου

…………………..

Η βίλα ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ η οποία ευρίσκεται στο Χαλάνδρι επι της οδού Αγ Παρασκευής 99, έχει χαρακτηριστεί από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ ως διατηρητέο κτήριο με την ΥΑ 13314/ 3064/1999 η οποία δημοσιεύτηκε στο φεκ 498Δ/1999.

Το μειονέκτημα του παραπάνω χαρακτηρισμού είναι ότι δεν χαρακτήρισε ως διατηρητέο και τον περιβάλλοντα χώρο, τον μοναδικό αυτόν κήπο, καθοτι πληρούσε τις προϋποθέσεις προστασίας και λογω της οργάνωσης του αλλά και λογω της σχέσης του με το κτήριο.

Σήμερα για το διατηρητέο κτήριο δεν υπάρχει δυνατότητα νόμιμης κατεδάφισης. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος της «υπονόμευσης’ του κτηρίου, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε το κτήριο να καταρρεύσει «από μόνο του».

Περαν όμως από αυτό σύμφωνα με τον ισχύοντα χαρακτηρισμό του, μπορεί δίπλα του, στον περιβάλλοντα χώρο, να ανοικοδομηθεί ένα συγκρότημα που να πνίξει το κτήριο ή να λειτουργήσει κάποια χρήση που να το υποβαθμίσει και να καταστρέψει τον περιβάλλοντα χώρο της συγκεκριμένης βίλας, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της αλλά και του σχεδιασμού της.

Επειδή οι διατάξεις του Ν 3028/2002 του Υπουργείου Πολιτισμού είναι πολύ πιο αυστηρές, μετά τα δημοσιεύματα (stinplatia.gr , Gina Frezadou facebook κλπ) και από αυτοψία που έκανα στο ακίνητο απέστειλα επιστολή στο Υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με το σχετικό υλικό, με την οποία ζητώ να κινηθεί ΑΜΕΣΑ η διαδικασία χαρακτηρισμού της ΒΙΛΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ ως μνημείο σύμφωνα με τον Ν. 3028/2002 και ως έργο τέχνης με τον Ν. 1469/1950 μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, στα όρια της ιδιοκτησίας.

Το πλεονέκτημα των παραπάνω διατάξεων του Υπουργείου πολιτισμού, είναι ότι εντάσσουν το προστατευόμενο ακίνητο στα στοιχεία της Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και για τον λόγο αυτό θωρακίζουν την προστασία και επιβάλλουν υποχρεώσεις στον ιδιόκτητη. Έτσι σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις:

1. Μπορεί να προστατεύεται ως μνημείο και ο περιβάλλον χώρος όταν πληροί τις προϋποθέσεις. Όμως ανεξάρτητα από την όποια ρητή αναφορά, τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως μνημεία ετσι και αλλιώς προστατεύονται μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο τους, και δεν επιτρέπεται ουδεμία παρέμβαση ή χρήση σε αυτόν, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Υπουργείου Πολιτισμού

2. Όταν ο ιδιοκτήτης αδιαφορεί για την λήψη μέτρων προστασίας του μνημείου έχει και ποινικές ευθύνες. άρθρα 11,56,57 /Ν 3028/2002

3. Εάν το μνημείο καταρρεύσει, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να το ανακατασκευάσει όπως το προϋπάρχον.

Για την καλύτερη προστασία και ανάδειξη τους όλα αυτά τα κτήρια που συγκροτούν την μνήμη για το χθες της πόλης μας, θα έπρεπε να είχαν περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου.

Βέβαια ο κ Ρουσσος, αποστρέφεται τέτοιου είδους ακίνητα. Τα θεωρεί κατάλοιπα της αστικής τάξης . !!!!

Την ίδια ώρα όμως πέταξε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την απευθείας αγορά – σκάνδαλο, χωρίς καν μια πρόσκληση ενδιαφέροντος, ενός κακόγουστου και αντιλειτουργικου κτηρίου, του κτηρίου ΝΟΜΠΕΛ, για το οποίο θα χρειαστούν και άλλα 3 εκατομμύρια για την ολοκλήρωση του, αρνήθηκε να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της βίλας Πραπόπουλου και της οικίας Μπαχαουερ, και χάσαμε 5 χρόνια για την απόκτηση του ακινήτου Δουζενη , γιατί ο Δήμος υπέβαλε πρόταση εξαγοράς με λάθος φάκελο,

Βέβαια, για την διευκόλυνση της οικονομικής ρευστότητας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ο κ Ρούσσος έχει καταθέσει από το 2015, στην τράπεζα της Ελλάδος επτα (7 ) εκατομμύρια ευρώ , χρήματα των χαλανδραιων, με τα οποία θα μπορούσε να είχε αποκτήσει και διασώσει, όλα αυτά τα ακίνητα.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button