Πάμε μια βόλτα?ΝέαΕιδήσεις

Δωρεάν στην πόλη την Πέμπτη (1/6) – Πέντε εκδηλώσεις χωρίς είσοδο

Ποικίλες εκδηλώσεις και εικαστικά δρώμενα που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί και φορείς, δίνουν το έναυσμα στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Έκθεση Γιώργου Ζογγολόπουλου “Αγωγή Ζωής”

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Κολλεγίου Αθηνών διοργανώνουν για πρώτη φορά την παρουσίαση έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου στο περιβάλλον ενός σχολείου.

Η έκθεση, με τίτλο “Αγωγή Ζωής”, περιλαμβάνει την υπαίθρια εγκατάσταση εμβληματικών έργων γλυπτικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 και ώρα 6:30 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Θεάτρου του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό – Bookis Plaza. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού και ο συνθέτης Γιώργος Βούκανος δημιουργεί πρωτότυπη μουσική εμπνευσμένη από τα έργα της έκθεσης.

Εγκαίνια: Τετάρτη 31 Μαΐου 2023, ώρα 6:30 μ.μ στην Bookis Plaza (Στεφάνου Δέλτα 15, Ψυχικό). 1 Ιουνίου – 20 Ιουλίου: Τετάρτη και Πέμπτη, 5 μ.μ. – 7 μ.μ. με παράλληλη ξενάγηση.

Παρουσίαση βιβλίου Σώτης Τριανταφύλλου “Καρχαρίες και κοριοί: Σημειώσεις για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα”

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου της Σώτης Τριανταφύλλου, με τίτλο “Καρχαρίες και κοριοί: Σημειώσεις για την τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα”. Με τη συγγραφέα θα συνομιλήσει ο Δημήτρης Αχλιόπτας, καθηγητής Θεωρητικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κουαρτέτο Γιαννάτου – Kimmig – Βρύζας – Καζαντζής Live

Η φωνή συναντά τα βιολιά, συναντά τα κρουστά: δύο διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί, η τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου και ο βιολονίστας Harald Kimmig, δημιούργησαν ένα κουαρτέτο με τον Δήμο Βρύζα στο βιολί και τον Θάνο Καζαντζή στα κρουστά που συνδυάζει διαφορετικά μουσικά στυλ.

Σεφαραδίτικα τραγούδια, ηλεκτρονικοί ήχοι και αυτοσχεδιαστική τζαζ συγχωνεύονται με μεγάλη δεξιοτεχνία σε ένα ιδιαίτερο ηχητικό σύμπαν. Ο Δήμος Βρύζας και ο Θάνος Καζαντζής είναι εκπρόσωποι μιας νεότερης γενιάς Ελλήνων μουσικών που τη χαρακτηρίζει μια ιδιαίτερη καλλιτεχνική δύναμη και καινοτομία. Και οι δύο, εδώ και καιρό, έχουν προκαλέσει αίσθηση διεθνώς.

Σαβίνα Γιαννάτου, φωνή

Harald Kimmig, βιολί

Δήμος Βρύζας, βιολί

Θάνος Καζαντζής, κρουστά

Εκτός ορίων; Μνήμη Ι. Μόραλη

Στην SG Art Gallery παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο “Εκτός Ορίων; Μνήμη Ι. Μόραλη”, σε επιμέλεια Μάνου Στεφανίδη. Ο επιμελητής της έκθεσης στο κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων:

[…] Η έκθεση “Εντός των Ορίων;” παρουσιάζει δημιουργούς που γνωρίζω καλά έχοντας συμπορευτεί “εν όπλοις” επί δεκαετίες και κάποιους που γνώρισα πρόσφατα. Δημιουργούς Έλληνες της ημεδαπής και της αλλοδαπής αλλά και ξένους. Κοινό τους στοιχείο η αντισυμβατική στάση, ο πειραματισμός και η αταλάντευτη αγάπη για εκείνη την έκφραση που δεν βολεύεται σε μόδες. Με μια έρευνα που αρχίζει από την εξπρεσιονιστική παραφορά και φτάνει ως τον μινιμαλιστικό, οπτικό στοχασμό.

Κατά τα λοιπά και για μένα ισχύει αυτό που έγραφε ο αείμνηστος φίλος Χάρης Καμπουρίδης ότι δηλαδή και η φωτογραφία και ο κινηματογράφος λειτουργούν ως συνέχεια της ζωγραφικής. Αυτής της αρχέγονης, ανεξάντλητης, πάρα τις κασσάνδρες, μήτρας των εικόνων θα συμπλήρωνα. Πρόκειται για τον αέναο όσο και πεισματικό διάλογο, τα δάνεια ή τα αντιδάνεια, ανάμεσα στην κινούμενη εικόνα και την στατική. Αφού τα πάντα εκκινούν από μία λευκή επιφάνεια, από μία οθόνη, ένα άσπρο χαρτί, ένα κάδρο, ένα πλάνο. Κι αφού όλα είναι στην αρχή ασπρόμαυρα κι ασπρόμαυρα γίνονται και στο τέλος. Απ’ την άλλη η ζωγραφική – γραφική – γραφή είναι τόσο αρχαία όσο και το προπατορικό αμάρτημα και είναι το ευνοημένο (ευλογημένο) μέσον δια του οποίου ο λόγος γίνεται σάρκα. Και που το φως γεννιέται από τη σκιά όπως ακριβώς το ορατό από το αόρατο. Ποτέ αντίθετα.

Weaving – Restoring – Healing

Ο Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει την έκθεση “Weaving – Restoring – Healing” της καλλιτέχνιδος Catheline van den Branden στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη”, από τις 28 Μαΐου έως τις 7 Ιουλίου 2023.

Στην έκθεση, που υλοποιείται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) και το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων, θα παρουσιαστούν έργα τα οποία σχετίζονται με την πρακτική της υφαντικής, της φροντίδας και της αποκατάστασης.

Την έκθεση, η οποία εντάσσεται στο μεγάλο Φεστιβάλ της πόλης, Athens City Festival και στο πρόγραμμα Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens, επιμελείται η Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος του Δημάρχου για τον Πολιτισμό.

Σε αυτή θα εκτεθούν περίπου 20 έργα της καλλιτέχνιδας δουλεμένα με διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, χαρακτική, τυπώματα, οπτικοακουστικά μέσα) και σε διαφορετικές επιφάνειες (mylar, γιαπωνέζικο και βαμβακερό χαρτί). Τα έργα αναφέρονται σε οικοτεχνικές πρακτικές και στη σχέση που αυτές διατηρούν μέχρι σήμερα με την τέχνη, σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Ταυτόχρονα, παραπέμπουν σε ιστορίες, μύθους και παραμύθια, ιδιαίτερα διαδεδομένους, που σχετίζονται με τα αρχαία ελληνικά έπη και μυθολογία και την λαϊκή παράδοση.

Η επιλογή της οικίας -Μουσείου – της Αγγελικής Χατζημιχάλη, μιας γυναίκας που αναγνώρισε την αξία και τις πολλαπλές εφαρμογές και συμβολικές ερμηνείες της υφαντικής και την ανήγαγε σε επάγγελμα, το οποίο “σπουδάζεται”, μόνον τυχαία δεν είναι. Η Catheline van den Branden, γαλλο-αμερικανίδα, ελληνικής καταγωγής, παρουσιάζει ένα μικρό μέρος από το έργο της που αναφέρεται στην επικαιρότητα της ύφανσης, τόσο δομικά και καλλιτεχνικά, όσο και ψυχαναλυτικά και συμβολικά, με όλες τις πιθανές αναγνώσεις και ερμηνείες, που ξεφεύγουν από το χώρο των εικαστικών και της παράδοσης.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, την Τετάρτη 31 Μαΐου, στις 18:00.

Πηγή: News 24/7

Show More

Related Articles

Back to top button