ΠολιτισμόςΚινηματογράφοςΝέαΕιδήσεις

Επανέρχεται το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

Το 7o Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας-FeCHA επανέρχεται από 25 έως 31 Μαΐου, σηματοδοτώντας για ακόμη μια φορά την έναρξη της θερινής κινηματογραφικής σεζόν και αναδεικνύοντας τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών.

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ γίνεται με την ταινία «Αργεντινή 1985» (Argentina, 1985) του Σαντιάγκο Μίτρε, με πρωταγωνιστές τους Ρικάρντο Νταρίν και Πίτερ Λανσάνι. Πολιτικό δράμα υποψήφιο για Όσκαρ και βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ξετυλίγει το κουβάρι της πραγματικής ιστορίας του δικαστικού αγώνα για να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της Χούντας της Αργεντινής και να καταλογιστούν ευθύνες στους στρατηγούς της δικτατορίας.

Η αυλαία του Φεστιβάλ θα πέσει με την ταινία 75 Μέρες (75 Días) σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Ρομέρο, βασισμένη στα ανατριχιαστικά γεγονότα της πραγματικής υπόθεσης που συγκλόνισε την Ισπανία και έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «Οι Φόνοι της Αλκάσερ». Ο Ισπανός σκηνοθέτης επανεξετάζει την αληθινή ιστορία που συγκλόνισε ένα ολόκληρο έθνος, για την ακραία βιαιότητα των εγκλημάτων, την αμφιλεγόμενη αστυνομική έρευνα και την διεφθαρμένη κάλυψη από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι προβολές του 7ου Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας-FeCHA θα πραγματοποιηθούν στους θερινούς κινηματογράφους Ελληνίς Cinemaχ Europa Cinemas και Αελλώ Cinemax, ενώ παράλληλες προβολές και δράσεις θα φιλοξενήσουν το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Exile Room και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Προσκεκλημένοι του Φεστιβάλ είναι εφέτος ο σκηνοθέτης Σεσκ Γκάι με τη νέα του κωμωδία «Αυτά που δεν Λέγονται» (Historias Para no Contar), μια σπονδυλωτή ιστορία πέντε κεφαλαίων, με φανταστικούς χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τής ζωής. Ο Σεσκ Γκάι είχε προβάλει στο φεστιβάλ, το 2016, την βραβευμένη του ταινία «Truman».

Στην Αθήνα αναμένεται και ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης Φέλιξ Βισκάρετ με την ταινία του «Μέσα από τις Σκιές» (No Mires a Los Ojos). Παράλληλα, ο δημιουργός θα παραδώσει masterclass, με ελεύθερη είσοδο, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (26/5) με θέμα τη συγγραφή σεναρίου που βασίζεται σε λογοτεχνικό έργο. Ο Βισκάρετ έχει βραβευθεί με Γκόγκια προσαρμοσμένου σεναρίου («Bajo Las Estrellas»), ενώ έχει υπογράψει το σενάριο και τη σκηνοθεσία της μίνι σειράς του Netflix «Cuatros Estaciones en Habana», η οποία βασίζεται στα αστυνομικά μυθιστορήματα του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.fecha.gr

Show More

Related Articles

Back to top button