ΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Αποκαλύψεις για εκατοντάδες «θαμμένες» ΕΔΕ για διαφθορά αστυνομικών

Το «φως της δημοσιότητας» βλέπει -μέσω της εφημερίδας «Τα Νέα»- εσωτερικό έγγραφο της ΕΛΑΣ, το οποίο κάνει λόγο για προβληματικές εσωτερικές έρευνες της αστυνομίας που λειτουργούν ως μηχανισμός συγκάλυψης, όσον αφορά σε περιπτώσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές αστυνομικούς που συνεργάζονται με εγκληματικές οργανώσεις είτε έχουν συλληφθεί για δωροδοκία.

Στο έγγραφο, με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων» επισημαίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές προβληματικές καταστάσεις διαφθοράς «οι υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία.

Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα».

Από το περιεχόμενο του εγγράφου αναδεικνύονται τα σημεία και τέρατα που γίνονται κατά τη διεξαγωγή των εσωτερικών ελέγχων για αδικήματα διαφθοράς στα οποία εμπλέκονται αστυνομικοί καθώς στις συστάσεις αναφέρονται τα εξής:

«Oι ΕΔΕ πρέπει να είναι εμπεριστατωμένες, διεξοδικές, σχολαστικές και στο πλαίσιο αυτών να διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες και ενδεικνυόμενες ενέργειες για να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τα συμβάντα. Να είναι ακόμη πραγματικές και αποτελεσματικές ώστε αυτές να μπορούν να οδηγήσουν στον εντοπισμό και την τιμωρία των υπευθύνων».

Σε συνέχεια των συστάσεων αναφέρεται ακόμα ότι οι έρευνες πρέπει:

-Να έχουν τα εχέγγυα θεσμικής ανεξαρτησίας του ερευνώντος από τους εμπλεκομένους στην υπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η αμερόληπτη διερεύνησή της

-Οι συναφείς διοικητικές εξετάσεις θα πρέπει να διενεργούνται από αξιωματικούς των Υποδιευθύνσεων ή των Τμημάτων Διοικητικών Εξετάσεων ή γενικώς από αξιωματικούς που υπηρετούν σε διαφορετική Υπηρεσία (τουλάχιστον σε επίπεδο Τμήματος) από αυτή των εμπλεκομένων.

-Να είναι ευλόγως ταχείες με την αντίστοιχη αυστηρότητα και αποτρεπτικό χαρακτήρα ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματική πρόληψη από την τέλεση συναφών έκνομων πράξεων. Όπως εξάλλου και με υψηλά επίπεδα διαφάνειας.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», οι εν λόγω επισημάνσεις είχαν γίνει και πριν από τρία χρόνια με σχετικό έγγραφο, στο οποίο επισημαίνονταν τα σοβαρά προβλήματα από τις εσωτερικές έρευνες για την εμπλοκή αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις, δίχως να υπάρξει ανταπόκριση, πόσο μάλλον βελτίωση…

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button