ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Εκλογές 2023 – Δέκα ερωτήσεις-απαντήσεις για το debate

Θα επηρεάσει το ντιμπέιτ το αποτέλεσμα των εκλογών;

Οσο πιο μεγάλο είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να έχει πολιτικό αντίκτυπο ένα ντιμπέιτ. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι θα το παρακολουθήσουν και μάλιστα προσεκτικά.

Ποιος ωφελείται από το ντιμπέιτ;

Ο κανόνας είναι ότι το ντιμπέιτ είναι ευκαιρία για τους πολιτικούς αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων να αναμετρηθούν επί ίσοις όροις με τους «μεγάλους». Σίγουρα ο νικητής στις δημοσκοπήσεις δεν έχει λόγο να θέλει αυτό το ρίσκο.

Επομένως, Κουτσούμπας-Βελόπουλος-Βαρουφάκης το θέλουν περισσότερο;

100%.

Ο Αλέξης Τσίπρας;

Πίεσε όσο μπορούσε για ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ του ίδιου και του Κ. Μητσοτάκη που το απέφυγε. Προφανώς θέλει και το ντιμπέιτ με τους έξι πολιτικούς αρχηγούς αλλά δεν του αρκεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Αν το απέτρεπε θα δημιουργούνταν δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος του. Σκοπός του είναι να μην κάνει λάθος και να αξιοποιήσει την παρουσία του Γ. Βαρουφάκη για να υποστηρίξει ότι η “προοδευτική διακυβέρνηση” σημαίνει κλείσιμο των τραπεζών και “Δήμητρα”.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Επειδή δεν είναι βουλευτής και δεν έχει αντιπαρατεθεί από το βήμα της Βουλής με τον Κ. Μητσοτάκη και τον Αλ. Τσίπρα θα είναι η πρώτη του φορά σε τέτοια αναμέτρηση και αυτό οπωσδήποτε έχει σημασία.

Αφού τα ντιμπέιτ, με τους όρους με τους οποίους γίνονται, θεωρούνται βαρετά, γιατί επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο;

Γιατί δεν μπορούν να συμφωνήσουν τα κόμματα σε ένα νέο μοντέλο. Κάθε πολιτικός αρχηγός προτάσσει το συμφέρον του και όχι τη βελτίωση της διαδικασίας.

Δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψει κάτι σημαντικό;

Ασφαλώς. Οι εκπλήξεις είναι μέσα στο παιχνίδι. Μια εμπνευσμένη απάντηση ή μια γκάφα μπορεί να μετρήσουν.

Κάνουν πρόβες οι πολιτικοί αρχηγοί;

Πάντα. Στα ντιμπέιτ μετρούν οι λεπτομέρειες. Το ύφος, η στάση του σώματος, το βλέμμα, η ατμόσφαιρα μεταξύ τους, τα εξωλεκτικά μηνύματα. Επομένως, δεν μελετούν τόσο το τι θα πουν, όσο το πώς θα είναι η εικόνα τους.

Τι θα κρίνει την επιτυχία ή την αποτυχία του ντιμπέιτ;

Η τηλεθέαση και το αν θα πυροδοτήσει συζητήσεις ή θα ξεχαστεί αμέσως.

Πηγή: tvxs.gr

Show More

Related Articles

Back to top button