ΠολιτικήΕλλάδαΝέαΕιδήσεις

Αλέξης Τσίπρας: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – Δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στην ηγεσία

Την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του από το Ζάππειο.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει για την απόφασή του τα μέλη του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι με διευρυμένη σύνθεση συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δίνοντας και επισήμως το εναρκτήριο λάκτισμα στον διάλογο για την επόμενη ημέρα του κόμματος μετά την ήττα στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την ώρα που ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση και ακούγονται διάφορα σενάρια για το πώς πρέπει να προχωρήσει η ανασυγκρότηση.

Με δεδομένους τους χρονικούς περιορισμούς, καθώς μένουν περίπου τέσσερις μήνες έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές και λιγότερο από ένας χρόνος από τις ευρωεκλογές, το κόμμα της Κουμουνδούρου καλείται να εκκινήσει τις διαδικασίες εκλογικής αποτίμησης, αλλά και να δημιουργήσει τον οδικό χάρτη της ανασυγκρότησής του.

Ένα από τα ερωτήματα που μένει να απαντηθούν είναι αν η όλη διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα, μέσα στο καλοκαίρι, ή μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η δήλωση του:

Εμφανώς συγκινημένος ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι έχει την εμπειρία να μην λαμβάνει αποφάσεις εν θερμώ και αυτό έκανε επί 3 24ωρα γιατί ξέρει ότι έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους. «Το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει έναν ιστορικό κύκλο και να ανοίξουμε έναν επόμενο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο αλλά πιο ελπιδοφόρο.

Μίλησα και για γενναίες αποφάσεις. Και τόνισε: πρέπει να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει με σεμνότητα να διαβάσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν και εμένα πρώτο που υπήρξα επικεφαλής στον κύκλο που κλείνει. Παρέλαβα στα 34 ένα μικρό κόμμα της αριστεράς και το μικρό ταξίδι ήταν επικίνδυνο αλλά συναρπαστικό. Ενα μικρό κόμμα έγινε το πρώτο ιστορικό κόμμα που κυβέρνησε. Σε απίστευτα δύσκοελς συνθήκες την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεωκοπημένη.

Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας. Δηλώνω και σήμερα περήφανος για όσα πετύχαμε. Για την διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε και την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε και συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις και τραύματα και φθορά αλλά ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι μάχες που κερδίσαμε αλλά και χάσαμε αποτελούν την αναντικατάστατη παρακαταθήκη για το νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε η ώρα να ανοίξουμε. Το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να γίνει η αρχή αυτού του νέου κύκλου.

Το σώμα έδωσε εντολή διπλή: να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει με αξιώσεις την διακυβέρνηση του τόπου. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα τόσο στην αντιπαράθεση με τη ΝΔ αλλά και με τις δικές μας παθογένειες. Μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλους.

Αυτή είναι η άμεση προτεραιότητα. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας το μέτωπο στην ακροδεξιά και το νεοφασισμό. Αυτή την πεποίθησή μου θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου αντί να την υπηρετώ και με την πράξη μου.

Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νεας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ όπως ορίζει το καταστατικό του και δεν θα είμαι υποψήφιος».

Show More

Related Articles

Back to top button