ΧαλάνδριΠολιτισμός

Από τη Λατινική Αμερική στο Χαλάνδρι: Στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με τον Alejandro Diaz

Με όχημα τα όργανά της η μουσική ταξιδεύει κατευθείαν από τη Χιλή στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Χαλανδρίου

Ταξίδι μέχρι τη …Λατινική Αμερική κάνουν τα νήπια της πόλης μέσω της μουσικής. Για μια ακόμη χρόνια φέτος, ο μουσικός Alejandro Diaz από τη Χιλή, που ζει εδώ και 30 χρόνια στο Χαλάνδρι, πραγματοποιεί επισκέψεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της πόλης για να παίξει με τα παιδιά και τα μουσικά όργανα της πατρίδας του. Τα νήπια έχουν την ευκαιρία μέσα από τη γνωριμία τους με τον ίδιο τον συνθέτη και τα πραγματικά μουσικά όργανα που τους παρουσιάζει να έρθουν σε επαφή με εικόνες από μια διαφορετική κουλτούρα και με ρυθμούς από μια άλλη μουσική.

Τα παιδιά, ηλικίας 3 – 5 ετών, που έχουν την ευκαιρία να πιάσουν στα χέρια τους και να περιεργαστούν αληθινά λατινοαμερικάνικα όργανα είναι γοητευμένα από τη μοναδική αυτή εμπερία, όπως εξάλλου καταθέτουν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς τους.

Μαράκες, κλάβες, «ξύλο της βροχής», καμπάσα, χαράντζο, κένα, ζαμπόνα, σέκερε, γκίρο είναι μόνο μερικά από τα μουσικά όργανα, στα οποία τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν τα φυσικά υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένα, όπως για παράδειγμα μια ξεραμένη κολοκύθα πλαισιωμένη από χάντρες που δημιουργεί το αφρικανικής προέλευσης όργανο σέκερε.

«Το “μυστικό” είναι ότι δεν τους επιβάλλω να μάθουν τίποτα, απλώς μοιράζομαι μαζί τους μια στιγμή παιχνιδιού, χαλαρότητας, “τρέλας”. Δεν τους διδάσκω, απλώς τους δείχνω. Τους λέω από πού προέρχομαι εγώ και τα μουσικά όργανα» λέει ο Alejandro Diaz και συμπληρώνει: «Εκείνα κολλάνε το αυτί τους στα έγχορδα, τα γρατζουνάνε, παίζουν με τις φλογέρες, χορεύουν, χτυπάνε παλαμάκια, μου λένε τις δικές τους ιστορίες. Τους μοιράζω κάποια κρουστά – αληθινά όργανα, όχι παιχνίδια – και ενώ παίζω με ακολουθούν στο τέμπο. Δεν στέκομαι μόνο στη μουσική αλλά ακολουθώ κι εγώ τα παιδιά στη δική τους κουβέντα. Δεν μαθαίνουν βέβαια μουσική αλλά με όλα αυτά δημιουργείται μια περιέργεια και πάντα κάτι μένει. Εξάλλου όλα τα παιδιά έχουν ήδη κάποια επαφή με τη μουσική από το σπίτι τους. Τους δείχνω τα όργανα που παίζουν στη χώρα καταγωγής μου και τους φαίνεται σαν κάτι παράξενο. Περνάνε πολύ όμορφα αλλά μαζί τους κι εγώ. Γίνομαι κι εγώ μικρό παιδάκι. Λένε ότι η πατρίδα μας είναι η παιδική μας ηλικία. Έτσι βρίσκουμε με τα παιδιά την κοινή μας πατρίδα».

Ο Alejandro Diaz, που έχει πολυετή εμπειρία στην παρουσίαση λατινοαμερικάνικων μουσικών οργάνων σε παιδιά νηπιακής και προνηπιακής ηλικίας, εντός και εκτός Ελλάδας, έχει ήδη επισκεφτεί τρεις βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ μέχρι τις 10 Νοεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι επισκέψεις του και στους υπόλοιπους τρεις του Δήμου Χαλανδρίου.

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας Χαλανδρίου, Θύμιος Κουράσης, αναφέρει σχετικά: «Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα, όπως μας λένε και οι εκπαιδευτικοί τους, που ενθουσιάζονται και εκείνες/οι με τις επισκέψεις του Alejandro Diaz στον χώρο τους. Θεωρούμε ότι είναι μια ξεχωριστή και σπάνια βιωματική εμπειρία για τα παιδιά της πόλης μας, που έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν αντλώντας παράλληλα, με κατάλληλο για την ηλικία τους τρόπο, κάποια γνώση για μια διαφορετική κουλτούρα μέσα από τα γνήσια λατινοαμερικάνικα όργανα και όχι τις απομιμήσεις τους».

πηγή: paramithokouzina.blogspot.com

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button