ΔήμοιΜαρούσιΝέαΕιδήσεις

Ένωση Γονέων Αμαρουσίου: «Ζήλεψαν οι σοβάδες τα παράθυρα…»

Προβλήματα συντήρησης του σχολικού συγκροτήματος του 2ου ΓΕΛ Αμαρουσίου εντοπίζει και καταγγέλλει η Ένωση Γονέων Αμαρουσίου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πτώση σοβάδων από ταβάνι σχολικής αίθουσας και μάλιστα εν ώρα μαθήματος.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τόσο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών όσο και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου, έχουν ενημερώσει με σχετικό έγγραφό τους την αρμόδια Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή από τις 31 Ιανουαρίου, ενώ επανήλθαν με νεότερο και στις 7 Μαρτίου, μόλις ένα μήνα πριν σημειωθεί το περιστατικό.

Η σχετική ανακοίνωση:

Το χορό των σοβάδων, που ακολουθώντας το νόμο της βαρύτητας, πέφτουν από τα ταβάνια των σχολικών μονάδων, άνοιξε αυτή την εβδομάδα το 2ο ΓΕΛ Αμαρουσίου, βάζοντας άμεσα σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών που φοιτούν εκεί. Ένα μεγάλο κομμάτι σοβά αποκολλήθηκε σε σχολική αίθουσα και έπεσε πάνω στα θρανία που βρίσκονταν από κάτω. Γλυτώσαμε πάλι τα χειρότερα από τύχη καθώς εκείνη την ώρα έτυχε να μη γίνεται μάθημα.

Τόσο ο Σύλλογος διδασκόντων, όσο και οι γονείς μέσω του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του εν λόγω σχολείου έχουν καταθέσει έγγραφο στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή από 31/1/2023, οποίου εξηγούν λεπτομερώς ότι το σχολείο τους έχει να βαφτεί 5 χρόνια και ότι υπάρχει άμεση ανάγκη για επισκευή εσωτερικής τοιχοποιίας και μόνωσης παραθύρων, ενώ έχει ήδη παρατηρηθεί πτώση σοβάδων σε γραφείο και στην είσοδο του σχολείου, με καταγραφή από τους υπαλλήλους του Δήμου.

Επανέρχονται δε με νέο έγγραφο στις 7/3/2023 στο οποίο παραπονιούνται για ολιγωρία της εν λόγω υπηρεσίας, καταθέτοντας ακριβώς τα ίδια αιτήματα.

Είναι πραγματικά λυπηρό σε σχολείο που έχει γίνει πρόσφατα πρωτογενής έλεγχος στατικής επάρκειας και έχουν πάρει τη διαβεβαίωση μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ότι είναι ασφαλείς, να μην έχει ακόμη ληφθεί η στοιχειώδης μέριμνα να μην πέφτουν οι σοβάδες στα κεφάλια των μαθητών. Και αν κανείς υποθέτει ακόμη ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» περιστατικό να πούμε ότι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μεγάλο ποσοστό των σοβάδων του 3ου ορόφου του σχολείου έχει αποκολληθεί και κινδυνεύουν να πέσουν.

Είναι γεγονός ότι τα κτίρια που στεγάζουν τα δημόσια σχολεία του Δήμου μας έχουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανάγκη συντήρησης και σημαντικών επισκευών, οι οποίες όμως δε γίνονται, ή γίνονται πρόχειρα και σπάνια συγκροτείται επιτροπή παραλαβής για την πιστοποίηση της καλής εκτέλεσης των εργασιών, με αποτέλεσμα να έχουμε συνεχώς φαινόμενα αποκολλήσεων, εισροής υδάτων, και πτώσεων υλικών με άμεσο πλέον κίνδυνο να χτυπήσει άσχημα κάποιο μέλος της σχολικής κοινότητας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την πτώση παραθύρου στο προαύλιο, στο -κατά τα άλλα- Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων, όπου από τύχη δεν είχαμε τραυματισμό. Ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση, παρά τις δεσμεύσεις του Δημάρχου για άμεση αντικατάσταση των επικίνδυνων κουφωμάτων και μάλιστα με απ’ ευθείας ανάθεση για την εξοικονόμηση χρόνου, οι εργασίες μετατίθενται με χαρακτηριστική ευκολία από Χριστούγεννα σε Πάσχα και πάει λέγοντας…. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής να μη γίνει όταν θα συμβεί το επόμενο ατύχημα.

Είναι απαράδεκτο οι αρμόδιοι να τρέχουν μονίμως πίσω από τις βλάβες και τις ζημιές θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια μαθητών σα να μην συμβαίνει τίποτε. Είναι υποχρεωμένοι να δράσουν προληπτικά επιτέλους, και να συντηρήσουν έγκαιρα και σωστά τα σχολεία δαπανώντας όταν πρέπει, όσα πρέπει και όχι όσα λιγότερα γίνεται όταν “σκάσει” το πρόβλημα στα κεφάλια αθώων παιδιών. Περιμένουμε περισσότερη υπευθυνότητα και περισσότερο φιλότιμο από τους αρμόδιους πριν να είναι αργά.

Και επειδή τα παιδιά μας δείχνουν το δρόμο….

Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της συντονιστικής επιτροπής μαθητών την Παρασκευή 7/4/2023 στις 2:30 μ.μ. στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλογών Γονέων»

Show More

Related Articles

Back to top button