ΚοινωνίαΝέαΕιδήσεις

Έλλειμμα δημοκρατίας βλέπουν οι Έλληνες στην χώρα τους

Έκτη… από το τέλος στον διεθνή κατάλογο για το επίπεδο δημοκρατίας βρίσκεται η Ελλάδα, καταγράφοντας ακόμη μία αρνητική επίδοση στο ζήτημα των ελευθεριών.

Όπως προκύπτει από το Democracy Perception Index του 2023 – που κρίνει την δημοκρατική λειτουργία σε 53 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού – η Ελλάδα βρίσκεται στην 48η θέση σε ό,τι αφορά στο «δημοκρατικό έλλειμμα», δηλαδή τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών.

Αυτή η επίδοση προκύπτει από την μεγάλη απόσταση – 46 μονάδες – ανάμεσα στις απαντήσεις σε δύο ιδιαίτερα κρίσιμες απαντήσεις: «η δημοκρατία είναι σημαντική» και «αυτή η χώρα είναι δημοκρατική».

Η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά (47η θέση) και στην επιθυμία των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 60% των Ελλήνων τονίζουν ότι στη χώρα «δεν υπάρχει αρκετή δημοκρατία».

Σημειώνεται ότι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει «αρκετή δημοκρατία» είναι υψηλότερη στη Λατινική Αμερική (55%) σε σχέση με την Ευρώπη (42%) και την Ασία (30%).

Αντίθετα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες (7η θέση) αναφορικά με την οικονομική απειλή για τη δημοκρατία, καθώς πάνω από το 75% των πολιτών τονίζει πως «η δημοκρατία στη χώρα μου απειλείται από την οικονομική ανισότητα».

Η ανησυχία για την οικονομική ανισότητα είναι μεγαλύτερη στις τρεις αφρικανικές χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα (81%), ακολουθούμενες από τις δημοκρατίες της Λατινικής Αμερικής (77%) και έπονται Ασία (68%) και Ευρώπη (66%).

Στην 7η και 8η θέση βρίσκεται η Ελλάδα και στην ανησυχία των πολιτών για τις απειλές κατά της δημοκρατίας που δημιουργούν η διαφθορά, οι πολυεθνικές εταιρείες και η ενδεχόμενη παρέμβαση ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές εκλογές.

Τέλος, το 52% των Ελλήνων (δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 53 χωρών) εκτιμούν ότι η μείωση της φτώχειας πρέπει να είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησής τους.

Ο παγκόσμιος μέσος όρος σε αυτήν την ερώτηση βρίσκεται στο 39%.

Πηγή: tvxs.gr

Photo Credits: Pixabay.com

Show More

Related Articles

Back to top button