ΚοινωνίαΚόσμοςΝέα

Έκρηξη βίας στη Σουηδία: Συμμορίες νέων ζητούν να διαπράξουν φόνους

Ζητάει τη βοήθεια του στρατού ο Σουηδός πρωθυπουργός

Η Σουηδία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια αντιμέτωπη με τη βία που συνδέεται με τις συγκρούσεις αντίπαλων οργανώσεων και συμμοριών για τον έλεγχο του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και όπλων «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου παιδιά επικοινωνούν μόνα τους με εγκληματικές οργανώσεις» ζητώντας να διαπράξουν φόνους, δήλωσε ο Άντερς Θόρνμπεργκ επικεφαλής της αστυνομίας της Σουηδίας σε συνέντευξη που έδωσε στα ΜΜΕ.

Τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά βίας είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο με πυροβολισμούς και εκρήξεις.

«Οι εγκληματίες είναι αδυσώπητοι», τόνισε ο επικεφαλής της Σουηδικής αστυνομίας  Αντερς Θόρνμπεργκ, «χρησιμοποιούν ανθρώπους συχνά ανήλικους εκτός των συμμοριών, τους δίνουν όπλα και τη διεύθυνση που πρέπει να πάνε για την επίθεση» και τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές νέοι, ενώ πολλά μηνύματα μέσω των οποίων δίνονται οι εντολές για τους φόνους, συχνά οι νέοι είναι αυτοί που ζητούν να αναλάβουν τα «συμβόλαια θανάτου» έναντι γερής αμοιβής.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός σε διάγγελμα στα ΜΜΕ είπε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού.

Την Πέμπτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του στρατού προκειμένου να συνδράμει στο έργο της αστυνομίας και να τερματιστεί η βία.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «το σουηδικό δίκαιο δεν έχει προβλέψεις για τον πόλεμο συμμοριών και τα παιδιά- στρατιώτες, αλλά έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για να το αλλάξουν.

«Η εγκληματικότητα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν. Η κατάσταση είναι σοβαρή στην Ουψάλα και σε όλη τη χώρα», εκτίμησε η Καταρίνα Μπόγουαλ αξιωματούχος της Ουψάλας.

 

«Έχω καλέσει τον επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και τον επικεφαλής του στρατού για να δούμε πώς οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες», επεσήμανε ο Κρίστερσον.

«Αποτυχία της ενσωμάτωσης»

 

«Είναι πιθανό αυτό να συνδέεται με τη διαμάχη» σε εθνικό επίπεδο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών, πρόσθεσε.

Ο Κρίστερσον καταφέρθηκε εξάλλου κατά «της αφέλειας και της απερισκεψίας που μας οδήγησε εδώ. Η αλόγιστη μετανάστευση και η αποτυχία ενσωμάτωσης μας οδήγησαν» σε αυτή την κατάσταση, εκτίμησε.

Show More

Related Articles

Back to top button