ΠολιτισμόςΤέχνεςΕιδήσεις

Έιμι Σέραλντ: Η ζωγράφος που αφηγείται ιστορίες Αφροαμερικανών με τα έργα της

Πιο επίκαιρη από ποτέ η εικαστικός που όλα της τα πρόσωπα κοιτούν κατάματα

Η Έιμι Σέραλντ έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο όταν φιλοτέχνησε το πορτρέτο της Μισέλ Ομπάμα -τότε Πρώτης Κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών-, το οποίο αποκαλύφθηκε το 2018 στη National Portrait Gallery. Η ιστορία της επιλογής της φυσικά δεν είναι τυχαία. Η βραβευμένη εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Βαλτιμόρη είχε να πει με αυτό το πορτρέτο ακόμα μία από τις ιστορίες των Αφροαμερικανών που αφηγείται στα έργα της.

Το δέρμα των μοντέλων της είναι σε όλη τη γκάμα του γκρίζου χρώματος για να υπογραμμίζει την ποικιλία των αποχρώσεων του δέρματος της μαύρης φυλής. Μέσα από αυτή την ποικιλία αποχρώσεων σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο ταυτότητες όπως η φυλή, η τάξη και το φύλο έχουν αγνοηθεί, υποτιμηθεί στην ιστορία της δυτικής τέχνης. Λέει ότι η περίοδος της προεδρίας του Ομπάμα ήταν μια διαρκής υπενθύμιση για τους ανθρώπους, η ύπαρξη των οποίων έχει καθορίσει την ιστορία της χώρας της.

Στα πορτρέτα της η Έιμι Σέρλαντ βάζει τα μοντέλα της να κοιτάζουν κατάματα το κοινό και αυτός είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσει ένας θεατής με το έργο τέχνης. Σημαίνει ότι σήμερα ένας Αφροαμερικανός μπορεί να κοιτάζει κατάματα, κάτι που απαγορευόταν τον καιρό της δουλείας και το βλέμμα των μαύρων ήταν διαρκώς χαμηλωμένο, αλλιώς απειλούνταν ακόμα και με λιντσάρισμα.

Με το κίνημα Black Lives Matter, να συνεχίζεται και να εξαπλώνεται όλο και σε περισσότερες χώρες στον κόσμο τα έργα της Έιμι Σέραλντ είναι όχι μόνο επίκαιρα αλλά και βοηθούν μέσω της τέχνης στην κατανόηση άγνωστων ζωών, μιας κουλτούρας για την οποία γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα.

Η Σέραλντ σχολιάζει ως μαύρη καλλιτέχνης τον κόσμο, εξερευνώντας έναν χάρτη των μαύρων της Αμερικής από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Το να ζωγραφίζει πορτρέτα μαύρων δεν μπορεί να θεωρείται σήμερα κάτι ακραίο, υποστηρίζει. Είναι ένα μέρος της παγκόσμιας αφήγησης της τέχνης που μέσα στον χρόνο διεκδικεί τη θέση που του αναλογεί.

Πηγή: ελculture.gr

Show More

Related Articles

Back to top button