1Αθήνα

Οι πρώτες 100 μέρες του Χάρη Δούκα στο τιμόνι της Αθήνας

Φραγμός στην τουριστικοποίηση της πρωτεύουσας

Οι 100 ημέρες

Η πρώτη προσέγγιση των προβλημάτων της πόλης μάς λέει ότι θα γίνει «με όρους περιβαλλοντικής της κοινωνικής βιωσιμότητας», μία λογική που εξηγεί ότι θα διαπνέει όλο του το έργο του κατά τη διάρκειας που θα διοικεί το δήμο της Αθήνας.

Ο Χάρης Δούκας θα κριθεί και για την προσέγγισή του στο ζήτημα της ασφάλειας, η οποία «θα γίνει με όρους δημοκρατίας». Ως πρώτο μέτρο προτάσσει «τη βελτίωση της αστυνόμευσης και τον φωτισμό του δημόσιου χώρου».

Στο επίκεντρο των πρώτων παρεμβάσεων θα βρεθούν θέματα καθημερινότητας, αδιαμεσολάβητης συμμετοχής των πολιτών στα έργα που θα τρέξουν σε κάθε γειτονιά, ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων και ενεργειακής φτώχειας. Για το πρώτο διάστημα των 100 ημερών ο Χάρης Δούκας δεσμεύεται για τη φύτευση δέντρων αλλά και βελτιωτικών παρεμβάσεων σε υποδομές και ασφάλεια.

Στις πρώτες 100 μέρες ο Χάρης Δούκας βάζει ακόμη ένα πρότζεκτ. Θα κάνει την πρώτη μελέτη φέρουσας ικανότητας για τη συγκράτηση της τουριστικοποίησης της πόλης.

Η πρώτη του κίνηση, στην οποία ανυπομονεί να προχωρήσει, όπως μας είπε, είναι η βελτίωση των υποδομών στα σχολικά κτίρια: «Θα εφαρμοστεί μία fast track διαδικασία με την οποία θα γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών. Η νέα σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Δεν θα πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια και τους τοίχους, δεν θα υπάρχουν χαλασμένες πόρτες. Γυρνώντας στις γειτονιές της Αθήνας σοκαρίστηκα από την παραίτηση που υπάρχει και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει. Αλλά ταυτόχρονα και από την ανάγκη του κόσμου να νιώσει ότι υπάρχει μία δημοτική αρχή που νοιάζεται για αυτόν», λέει.

2. Ενεργειακή φτώχεια

Η δημιουργία γραφείου ενεργειακής φτώχειας το οποίο θα καταγράψει όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά του δήμου Αθηναίων εντάσσεται επίσης στο πρόγραμμα των 100 ημερών. Παράλληλα ο δήμος λέει ότι θα ιδρύσει μία ενεργειακή κοινότητα. Μέσω αυτής της ενεργειακής κοινότητας φιλοδοξεί ότι θα δοθεί φθηνό ρεύμα σε χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία θα καταγραφούν από το γραφείο που θα δημιουργηθεί. Η φθηνή ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά αυτά δεν πρόκειται βέβαια να αποδοθεί άμεσα, καθώς, όπως υποστηρίζει –και είναι αλήθεια–, απαιτείται κάποιος χρόνος. Υπολογίζει ότι στο διάστημα των επόμενων δύο ετών αυτά τα νοικοκυριά θα μπορούν να συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα.

3. Συνδιαμορφωτές οι πολίτες

Ο Χάρης Δούκας θέλει να εντάξει τους πολίτες ως συνδιαμορφωτές των νέων πολιτικών που θα τρέξουν στον δήμο: «Οι πολίτες», όπως λέει, «δεν θα είναι απλοί παρατηρητές». Υποστηρίζει ότι αυτό θα γίνει με τη δημιουργία των συμβουλίων γειτονιάς. Θα υπάρχει ένας συμμετοχικός προϋπολογισμός. Όσοι πολίτες έχουν έτοιμες και ώριμες προτάσεις θα μπορούν να απορροφούν αυτά τα χρήματα: «Θέλουμε να αισθάνονται όλοι οι πολίτες ότι αν ενεργοποιηθούν, μπορούν να αλλάξουν τη γειτονιά τους. Η συνεργασία των πολιτών με τον δήμο θα είναι αδιαμεσολάβητη. Τα χρήματα θα μοιράζονται δίκαια και με λογοδοσία. Θα αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες».

Η Πανεπιστημίου θα μείνει όπως είναι. «Θα ανοίξω όμως άμεσα τη Βασιλίσσης Ολγας και υπόσχομαι ότι δεν θα κάνω κανένα πείραμα σε δρόμο της Αθήνας χωρίς να έχει μελετηθεί επαρκώς».

4. Φραγμός στην τουριστικοποίηση

Ακολουθώντας το πρότυπο της Βαρκελώνης, ο νέος δήμαρχος λέει ότι στο σχέδιο των πρώτων ημερών είναι και η εκπόνηση φέρουσας ικανότητας, ανά γειτονιά, για να διαπιστωθεί τι αντέχει ακόμη η πόλη. Θα χτίσει, όπως λέει, πάνω στη φέρουσα ικανότητα, βάσει της οποίας θα ληφθούν πολιτικές για τη βραχυχρόνια μίσθωση, την αντιμετώπιση της τουριστικοποίησης αλλά και τη δημιουργία της κοινωνικής κατοικίας.

Τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει συνάντηση με τον Κώστα Μπακογιάννη για την αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το deadline για την υποβολή προτάσεων που θα οδηγήσει στην απορρόφηση των διαθέσιμων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη: «Θα επιδιώξω τη χρηματοδότηση που θα αφορά την αποκατάσταση 500 κτιρίων τα οποία να αξιοποιηθούν για τη χρήση κοινωνικής κατοικίας».

Από το ευρωπαϊκό ταμείο μας εξηγεί ότι θα διεκδικήσει επίσης χρήματα και για τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα και τους καθαρισμούς των φρεατίων για τον χειμώνα που έρχεται.

5. Η φωταγώγηση των «δύσκολων πλατειών»

Οι πλατείες Αττικής, Αμερικής και Αγίου Παντελεήμονα, «οι δύσκολες πλατείες», όπως λέει, στις πρώτες 100 ημέρες θα φωτιστούν. Στις πλατείες και τις γειτονιές που περπάτησε κατά την προεκλογική περίοδο διαπίστωσε την ανάγκη για προστασία μέσα από μέτρα που θα διαλύσουν τη μικροπαραβατικότητα στους δρόμους της Αθήνας. «Οι πολίτες στην Αθήνα έχουν χρόνια να αισθανθούν ότι κάποιος είναι εκεί και τους νοιάζεται. Δεν θέλουν κάμερες. Εχουν την ανάγκη να καταλάβουν ότι η πόλη επιτηρείται. Την παρουσία αστυνομικών επιζητούν».

Η αλήθεια είναι ότι από τον νέο δήμαρχο πολλοί περιμένουν πολλά. Ολες οι εξαιρετικά φιλόδοξες παρεμβάσεις που θέλει να προχωρήσει απαιτούν, εκτός από έναν σύνθετο επιστημονικό σχεδιασμό, και πολλούς οικονομικούς πόρους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτοί μπορούν να βρεθούν εάν γίνει απορρόφηση των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του ο δήμος. Χρειάζεται «management και doers» λέει.

Ισχυρίζεται ότι ο δήμος έχει προϋπολογίσει 200 εκ. ευρώ για το 2023 και θα πάρει τελικά 35 με 50 εκατομμύρια γιατί είχε πολύ μικρή απορρόφηση. «Γιατί να μην τα πάρουμε όλα;», αναρωτιέται.

Το στοίχημα για το «όλα», στο οποίο πολλοί ελπίζουν ότι δεν αναδειχθεί σε τίποτα, θα ξεκινήσει στις αρχές Γενάρη. Μετά την πρώτη περίοδο χάριτος ο Χάρης Δούκας θα βρεθεί αντιμέτωπος με την υλοποίηση των δεσμεύσεων του για την πόλη.

Show More

Related Articles

Back to top button