ΠολιτικήΖητείται ΠαρόνΕιδήσεις

Απόλυτο χάος μέσα και έξω από τη Βουλή

Απρόκλητη επίθεση αστυνομίας σε διαδηλωτές - σφοδρές οι αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης

Αστυνομία επιτέθηκε απρόκλητα στους διαμαρτυρόμενους στην πλατεία Συντάγματος για το νομοσχέδιο περιορισμού των διαδηλώσεων χτες 9 Ιουλίου . Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη χρήση χημικών και κρότου-λάμψης, για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις που ήταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Με εκκωφαντικό τρόπο επιβεβαίωσε επίσης χτες το βράδυ η κυβέρνηση την αποφασιστικότητά της να διαλύσει εν γένει τις διαδηλώσεις, αποτρέποντας ουσιαστικά κάθε αντίθετη άποψη ή διαμαρτυρία.  Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προσπάθησε να μεταφέρει την ευθύνη στους διαδηλωτές, λέγοντας ότι ήθελαν να σκοτώσουν αστυνομικούς.

Σημειώνεται ότι οι χθεσινές διαδηλώσεις στην Αθήνα ήταν μαζικές και δυναμικές, και περίπου 20.000 άτομα συμμετείχαν. Για τα επεισόδια, οι αρχές προχώρησαν σε 15 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 9 έγιναν συλλήψεις.

Με αφορμή την αναίτια επίθεση κατά των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα, στη Βουλή διαδραματίστηκε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης. 

“Αν δεν παραιτηθείτε, τουλάχιστον συνέλθετε”

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, τόνισε ότι η επίθεση των αστυνομικών στην εκδήλωση ήταν εκδικητική κατά όσων διαφωνούν με το νομοσχέδιο και κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να παρέμβει και ζητήσει έρευνα για τα περιστατικά αυτά.

Απαντώντας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιτέθηκε στον Νίκο Βούτση, υποστηρίζοντας ότι «καλύπτει τους δολοφόνους και τραμπούκους που πέταξαν μολότοφ εναντίον των αστυνομικών με σκοπό να τους σκοτώσουν» και έδειξε ως υπεύθυνους για τα επεισόδια τους διαδηλωτές. «Έπεσαν με μολότοφ να κάνουν αστυνομικούς, να σκοτώσουν αστυνομικούς», ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός, κάνοντας τον Νίκο Βούτση να καλεί τον υπουργό να ζητήσει “συγγνώμη” για όσα είπε.

Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε ξανά τον λόγο και απευθυνόμενος στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, είπε ότι «το πιο επικίνδυνο από αυτά που έγιναν έξω, είναι η ενημέρωση που σας έδωσαν» και την οποία «ασπαστήκατε» χωρίς να την ελέγξετε. Εξήγησε ότι η διαδήλωση είχε διαλυθεί, ότι είδε με τα μάτια να υπάρχουν μόνο 30 άτομα πάνω στη πλατεία και ότι η πορεία είχε διαλυθεί «πλήρως σε ακτίνα 300 μέτρων» ενώ έπεσαν δεκάδες κρότου-λάμψης.

«Μη χρεώνεστε μια απολύτως λάθος ενημέρωση που διαστρέφει τα γεγονότα προκειμένου να μην παραιτηθείτε ή να μην αποσύρετε το νομοσχέδιο», πρόσθεσε. «Αν δεν παραιτηθείτε, τουλάχιστον συνέλθετε», τόνισε.

Η τοποθέτηση Βούτση δεν πτόησε τον υπουργό, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ήταν επιπόλαιη η «έρευνα» του κ. Βούτση για όσα έγιναν στο Σύνταγμα και προσέθεσε πως η δική του ενημέρωση προέρχεται από αρμόδιες πηγές (Αστυνομία, Εισαγγελία). Στο σημείο αυτό ανέφερε μάλιστα πως 6 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από τα σημερινά επεισόδια.

Ο υπουργός επέστρεψε μάλιστα στο πλέον σημαντικό για εκείνον θέμα, που δεν είναι άλλο από την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου. «Θα τελειώσουμε σήμερα με το νομοσχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά.

“Απαράδεκτες εικόνες μέσα και έξω”, “Πάρτε το νομοσχέδιο πίσω”

Εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε τον υπουργό να αποδεχθεί την πρόταση για απόσυρση του όρου της αστικής ευθύνης και ζήτησε να γίνει έρευνα για το ποιοι φέρουν την ευθύνη για τα επεισόδια που ήταν πρωτόγνωρα εδώ και πολύ καιρό.

Ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ μίλησε για κλασική περίπτωση κυβερνητικού σχεδίου κατά των διαδηλωτών και όχι των μπαχαλάκηδων. Είπε ότι τα χημικά έπεσαν στους διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και βουλευτές του ΚΚΕ και επισήμανε ότι πρόκειται για προβοκάτσια. «Πάρτε το νομοσχέδιο πίσω», τόνισε.

Η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ25 μίλησε για «απαράδεκτες εικόνες μέσα και έξω» και πρόσθεσε «είστε υπόλογοι γιατί φέρατε την ανάγκη να νομοθετηθούν πολιτικές καταστολής πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

ΠΗΓΗ: efsyn

Show More

Related Articles

Back to top button