Γενικά

Φάμελλος: Επιστροφή κερδών στους πολίτες

Ανταποδοτικά ωφέλη αρχικά σε Χαλάνδρι, Ναύπακτο, Βόλβη και Αλόννησο

Το περιβαλλοντικό τέλος μείωσε θεαματικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Κατά 80% περιορίστηκε η διάθεση στα σούπερ μάρκετ το 2018 και κατά 60% στα υπόλοιπα καταστήματα. Όσο για τα έσοδα από το τέλος ξεπέρασαν τα 15 εκατ. ευρώ στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου.

«Μέσω πιλοτικού προγράμματος σχεδόν το σύνολο του πόρου θα επιστραφεί τώρα στους πολίτες» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

60.000 τσάντες πολλαπλών χρήσεων αλλά και υφασμάτινες μαζί με 2.380 οικιακά καροτσάκια θα αποδοθούν σε πολίτες σε τέσσερις δήμους της χώρας που ανταποκρίθηκαν θετικά, Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου. Το πως θα μοιραστούν το αποφασίζουν οι δήμοι.

Επιδίωξη το πιλοτικό πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου. Στο μεσοδιάστημα θα προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για παραγωγή 10.800.000 μέσων πολλαπλής μεταφοράς που θα καλύψουν το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών.

Από τις 300 με 400 πλαστικές τσάντες που αναλογούσαν σε κάθε κάτοικο το 2017 σήμερα βρισκόμαστε λίγο πάνω από τις 100. Για το 2019 ο στόχος είναι 90 πλαστικές τσάντες ανά άτομο ετησίως και 40 μέχρι το 2025.

Πηγή: ΕΡΤ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close