Βριλήσσια

Μανιατογιάννης για αγωγές του ΥΠΟΙΚ: “Η κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη της”

 

Μήνυμα προς την κυβέρνηση για άμεση επίλυση του προβλήματος που προέκυψε με την αξίωση του δημοσίου να διεκδικήσει ακίνητα στα Βριλήσσια και αλλού, με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, στέλνει με συνέντευξη του στην εφημερίδα “Αιρετός”, ο Δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης.

“Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της χωρίς άλλη κωλυσιεργία” αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μανιατογιάννης, υπογραμμίζοντας ότι ήδη ο Δήμος έχει υποβάλλει συγκεκριμένο νομοθετικό σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Δήμαρχος Βριλησσίων, αναφέρεται και στο θέμα του Υπερταμείου, καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε απόσυρση της απόφασης με την οποία μεταβιβάζεται σε αυτό η δημόσια περιουσία και ζητώντας να περάσει η πλήρης κυριότητα των δημοσίων ακινήτων της πόλης, στον Δήμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Μπορούμε και μόνοι μας να τα αξιοποιήσουμε. Δεν χρειαζόμαστε κανένα Υπερταμείο”.

Ο κ. Μανιατογιάννης δίνει ακόμη έμφαση στο “νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου” καθώς και στα έργα που υλοποίησε ως Δήμαρχος, ενώ θέτει και τις προτεραιότητας μιας νέας δημαρχιακής θητείας.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Μανιατογιάννη στην εφημερίδα “Αιρετός”

 

 

  • Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα Βριλήσσια, κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους καθώς το δημόσιο, με απόφαση του υπ. Οικονομικών, τα διεκδικεί ως περιουσία του. Ποιες κινήσεις κάνατε για το ζήτημα;

Εξαρχής αντιταχθήκαμε στην παράλογη και μη νόμιμη αξίωση του δημοσίου να διεκδικήσει, ακίνητα με νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για αδιάθετα οικόπεδα διανομής 1950 που καταπατήθηκαν. Ωστόσο, το 2004 οι δημότες έλαβαν το φύλο κυριότητας από το Εθνικό Κτηματολόγιο που επιβεβαιώνει ότι η κυριότητα είναι δική τους. Άλλωστε, τα Βριλήσσια έχουν ενταχθεί στο σχέδιο πόλης εδώ και 40 χρόνια. Από την πρώτη στιγμή, ενημερώσαμε και κινητοποιήσαμε τους πολίτες και υποβάλαμε νομοθετική ρύθμιση. Μέχρι στιγμής, παρά τα αρχικά θετικά μηνύματα από την κυβέρνηση και την προφορική ρητή αποδοχή της νομοθετικής ρύθμισης που προτείναμε και προετοιμάσαμε, τίποτα χειροπιαστό δεν υπάρχει για την επίλυση του θέματος. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της χωρίς άλλη κωλυσιεργία.

  • Τι προβλέπει η πρόταση που υποβάλλατε;

Το 2003 θεσπίστηκε νόμος (ν. 3127) ο οποίος ορίζει ότι, σε εντός σχεδίου περιοχές, όποιος νέμεται ένα ακίνητο για 30 χρόνια, θεωρείται ιδιοκτήτης του έναντι του Δημοσίου. Ο νόμος αυτός δεν “πρόλαβε” τα Βριλήσσια, γιατί η κτηματογράφηση έληξε νωρίτερα, είναι όμως σε ισχύ. Επομένως θεωρούμε ότι το Δημόσιο πρέπει να εφαρμόσει τη διάταξη και να αποσύρει τις αγωγές. Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, το πρόβλημα είναι ότι οι ιδιοκτησίες δεν αντιστοιχούν στον χάρτη της διανομής. Επομένως, όσοι έχουν τίτλους για “μετατοπισμένα”, ίσης έκτασης οικόπεδα θα πρέπει να απαλλαχθούν και όσοι κατέχουν μεγαλύτερης έκτασης, να τους δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής αξίας.

  • Πέρα από το θέμα των ιδιωτικών ακινήτων, ήσασταν από τους πρώτους Δημάρχους που “μπήκαν μπροστά” και στο θέμα των δημοσίων ακινήτων που “περνάνε” στο Υπερταμείο. Πόσο επηρεάζεται ο Δήμος σας;

Στην απόφαση περιλαμβάνονται 24 ακίνητα εντός των ορίων του Δήμου Βριλησσίων. Μεταξύ αυτών είναι το Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη” στο Νταμάρι, το πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης και ο παιδότοπος Παπασπηλίου. Πάνω από όλα όμως, σημασία έχει η προστασία του συνόλου της δημόσιας περιουσίας αλλά και του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ζητούμε την κυριότητα και πλήρη ευθύνη της διαχείρισης και αξιοποίησης των δημόσιων ακινήτων για αναπτυξιακούς σκοπούς προς όφελος των πολιτών. Μπορούμε και μόνοι μας να αξιοποιήσουμε την δημόσια περιουσία μας.

  • Στις ερχόμενες εκλογές θα διεκδικήσετε την επανεκλογή σας. Γιατί να σας ψηφίσουν ξανά οι πολίτες;

Οι πολίτες θεωρώ πως είδαν ότι είμαστε δίπλα τους, χωρίς να μας ενδιαφέρει η πολιτική τους ταυτότητα ή τι ψηφίζουν, σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που σιώπησε και απουσίασε στα κρίσιμα θέματα.

Επιπλέον, θεωρώ σημαντικό να γνωρίζουν οι δημότες ότι καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε έναν υπερχρεωμένο Δήμο που όταν αναλάβαμε είχε 7,5 εκ. ευρώ υποχρεώσεις και 3.000.000 ταμειακά διαθέσιμα. Σήμερα, έχουμε 600.000 ευρώ υποχρεώσεις και 5,5 εκ. ευρώ διαθέσιμα.

Είμαστε περήφανοι και για το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που όλοι θεωρούν πρότυπο. Καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος ταφής κατά 30%. Κι αυτό επέστρεψε στους δημότες με μείωση 25% στα δημοτικά τέλη.

Παλέψαμε και επιτύχαμε να περιέλθουν στο Δήμο τόσο η δημοτική έκταση Κισσάβου και Μητροπούλου (Ο.Τ.365), την οποία χρόνια νέμονταν ιδιωτικά συμφέροντα, όσο και το πρώην τένις κλαμπ (Ο.Τ.61), το οποίο οριστικά αποκτήσαμε μετά 20ετή περίοδο απίστευτων παλινωδιών.

Ακόμα, υλοποιήσαμε έργα που είχε ανάγκη η πόλη. Αναφέρω ενδεικτικά την επέκταση κατά 15 χλμ του δικτύου φυσικού αερίου τα τελευταία δυο χρόνια, τα αντιπλημμυρικά και έργα ομβρίων αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ και τα 15χλμ ασφαλτοστρώσεων.

Ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου και συνδράμουμε πλέον σε πάνω από 2.000 πολίτες, καταργήσαμε τα τροφεία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για εισοδήματα κάτω των 35.000 ευρώ, φτιάξαμε νέο παιδικό σταθμό και μέσα μόλις σε ένα χρόνο, τρία τμήματα βρεφών.Του χρόνου θα μπορούμε να καλύψουμε το 100% των βρεφών του Δήμου.

Δώσαμε νέα ώθηση στην παιδεία και τον πολιτισμό, εισάγοντας το πρωτοποριακό Δημοτικό Κέντρο Μελέτης, ενισχύοντας το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και επεκτείνοντας το Πολιτιστικό Φεστιβάλ.

  • Και ποιοι είναι οι στόχοι μιας νέας τετραετούς θητείας;

Να συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό του δημότη.

-Να ενισχύσουμε κι άλλο τις κοινωνικές μας δομές.

-Να πετύχουμε τη δημιουργία ενός Zero Waste Δήμου (μηδενικών αποβλήτων), ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία με τους καλύτερους διεθνώς.

-Να αξιοποιήσουμε βιώσιμα τους δημοτικούς χώρους που ελευθερώσαμε και αποκτήσαμε.

-Στο πρόγραμμα μας είναι ακόμη η επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων (από την οδό Ολύμπου έως την οδό Αναπαύσεως ύψους 7 εκ. ευρώ) Είναι μια μελέτη που περίμενε 20 χρόνια για να υλοποιηθεί.

-Ακόμα, στόχοι μας είναι η συνέχιση των επεκτάσεων φυσικού αέριου και η εφαρμογή της νέας μελέτης βιώσιμης κινητικότητας ΣΒΑΣΚ.

Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την πόλη μας.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close