Γενικά

Ο Μακεδόνας Γ. Λιάνης για την ανάρτηση του BBC

Αποστομωτική απάντηση για την περί σλαβικής μειονότητας ανάρτηση του BBC, αλλά και την άγρια εθνικιστική εκμετάλλευσή της από εσωτερικά ΜΜΕ, πολιτικούς και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, έδωσε από την εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ και του Κ. Αρβανίτη, ο Μακεδόνας αειθαλής δημοσιογράφος και πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πλέον στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Λιάνης.

Έχοντας προσφέρει επί δεκαετίες στην πόλη του τη Φλώρινα και συνολικά στην περιοχή αναμφισβήτητο κοινωνικό και πατριωτικό έργο (πέραν όποιας άποψης καθενός για άλλες πτυχές της πολιτικής πορείας του), μίλησε ανοιχτά για τις αλήθειες της ιστορίας του τόπου του και για την προοπτική που ανοίγεται με την οριστική συμφωνία επίλυσης του μακεδονικού Κοτζιά-Δημητρόφ.

Ο κ. Λιάνης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τη σημασία αποφυγής της ανιστόρητης σύγχυσης της επί εκατονταετία σχεδόν μη αναγνώρισης της ύπαρξης σλαβομακεδονικής γλώσσας (γνωστά ως «ντόπια» ή «μακεδονίτικα») λόγω της εθνικής μας καχυποψίας/φοβίας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραδοχή ύπαρξης «μακεδονικής μειονότητας». Κατά την βιωματικά και διπλωματικά τεκμηριωμένη γνώμη του οι κάτοικοι της περιοχής που πραγματικά κυνηγήθηκαν επειδή μιλούσαν με το σλαβομακεδονικό ιδίωμα-γλώσσα ένιωθαν και ήταν/είναι Έλληνες που το ίδιο το ελληνικό κράτος και οι απαράδεκτες πρακτικές του εναντίον της γλώσσας τους είναι που τους αποξενώνουν από την αδιαπραγμάτευτη ελληνικότητα τους.

Ανάφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Καπετάν-Κώττα ηρωικού Μακεδονομάχου που μιλούσε τη σλαβομακεδονική. Σε όλα αυτά τόνισε ότι ανοίγει μια νέα λαμπρή σελίδα αποδοχής αυτών των συμπολιτών μας με το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών που ξεκαθαρίζει οριστικά και εμπροσθοβαρώς την κοινή προοπτική σλαβόφωνων και ελληνόφωνων Ελλήνων της περιοχής στη χώρα μας.

Δείτε τη συζήτηση από το 39:30 μέχρι το 1:02:00 στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://webtv.ert.gr/ert1/alli-diastasi/26fev2019-alli-diastasi/

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close