ΧαλάνδριΔήμοιΝέαΕιδήσεις

Επιτυχές το συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Roma Health Care II στο Χαλάνδρι

Το καταληκτικό συνέδριο του ευρωπαϊκού προγράμματος Roma Health Care II, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων των χωρών – εταίρων, το οποίο οργάνωσε ο Δήμος Χαλανδρίου, την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας τριετούς προσπάθειας για την περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής ένταξης των πληθυσμών Ρομά, μέσω της προαγωγής υγείας και της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού σε θέματα υγείας.

Την εξαιρετική σημασία του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του Δήμου Χαλανδρίου στην υλοποίηση της νέα εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, εξήρε ο βουλευτής επικρατείας της Ν.Δ. και πρώην γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γιώργος Σταμάτης, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης από την πλευρά του, στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απέστειλε, σημείωσε την ανάγκη καταπολέμησης του αναλφαβητισμού των Ρομά σε θέματα υγείας και την πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει τις προσπάθειες κοινωνικής ένταξης των πληθυσμών Ρομά.

Τη φιλοσοφία και τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος παρουσίασε ο κ. Ronald Schönknecht, project manager της γερμανικής οργάνωσης JugendStil, leader του προγράμματος, ενώ χαιρετισμό στους συνέδρους απηύθυναν επίσης ο Βασίλης Γιαννακόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών & Επικοινωνιών, και η κ. Κατερίνα Βεζύρη, μέλος του τμήματος Υγείας – Πρόνοιας του ΚΚΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο τη διοργάνωσης, παρουσιάστηκαν τα πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα που καταγράφηκαν από τη σύσταση και τη λειτουργία των κέντρων προαγωγής υγείας των Ρομά, την εκπαίδευση και την πιστοποίηση των διαμεσολαβητών υγείας.

Οι προσκεκλημένοι από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα (Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία) κατέθεσαν τις εμπειρίες τους από την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες, των πανεπιστημιακών συμπεριλαμβανομένων, τόνισαν τη σημασία του ρόλου των διαμεσολαβητών και την ανάγκη περαιτέρω αύξησης του αριθμού τους.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ο οποίος αφού παρουσίασε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος, επισήμανε ότι ο Δήμος Χαλανδρίου κάνει μια συστηματική προσπάθεια από το 2017, οπότε ιδρύθηκε το Κέντρο Κοινότητας Ρομά, για την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση των Ρομά αλλά και για την οριστική διάλυση του καταυλισμού μέσω της μετεγκατάστασης του πληθυσμού του.

Show More

Related Articles

Back to top button