ΣυνεντεύξειςΠολιτικάΝέα

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: «Το διακύβευμα των εκλογών είναι ισχυρό και καθαρό, η αναμέτρηση είναι ανοικτή»

Συνέντευξη της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και υποψήφιας Βουλευτού Βόρειου Τομέα Β1΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

1) Κυρία υπουργέ απομένει ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου. Θεωρείτε ότι μπορεί να «γυρίσει» το αποτέλεσμα;

Ναι, το πιστεύω. Η εκλογική αναμέτρηση είναι ανοικτή, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τις Ευρωεκλογές και ισχυρό διακύβευμα. Στις 7 Ιουλίου αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Ψηφίζουμε για Πρωθυπουργό, κυβέρνηση και το μέλλον μας. Αποφασίζουμε να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Τα μηνύματα από ολόκληρη τη χώρα είναι πολύ αισιόδοξα, αποτυπώνουν ισχυρή συσπείρωση και συμμετοχή.

2) Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να απευθυνθεί σε όσους απείχαν ή και ψήφισαν μικρότερα κόμματα. Πιστεύετε ότι μπορείτε να πείσετε και ψηφοφόρους που επέλεξαν τη ΝΔ στις ευρωεκλογές, να αλλάξουν την τελική απόφασή τους;

Η κρίσιμη επιλογή στις 7 Ιουλίου είναι αν θα εξασφαλίσουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση με δίκαιη ανάπτυξη, ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και της κοινωνικής αλληλεγγύης ή θα οδηγηθεί η χώρα μας σε μια μνημονιακή οικειοθελή παλινόρθωση, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της Ν.Δ.
Αυτή είναι μία απόφαση που μας αφορά όλους, τον καθένα και την καθεμιά μας. Αφορά τη ζωή μας, τις θυσίες που έχουμε κάνει συλλογικά και προσωπικά, αφορά το μέλλον μας.
Τώρα που η χώρα μας έχει απελευθερωθεί από τα δεσμά της επιτροπείας και ανακτά την κυριαρχία της, έχει περισσότερο από ποτέ ουσία και περιεχόμενο η έκφραση μιας προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας στις εκλογές.
Το διακύβευμα είναι ισχυρό και καθαρό. Ο ελληνικός λαός έχει και μνήμη και κρίση.

3) Παρουσιάσατε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη Δημόσια Διοίκηση και το Κοινωνικό Κράτος. Σας είδαμε να ασκείτε έντονη κριτική στο σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ των δύο προτάσεων;

Η Δημόσια Διοίκηση, η εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα βρίσκονται στην αιχμή της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. που επαγγέλλεται τις παρωχημένες και αποτυχημένες πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού και του ΔΝΤ.
Πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος του. ʺΗ επανίδρυση του κράτους που επαγγέλλεται η ΝΔ. συνίσταται σε τρία πράγματα : Πρώτον στην εξαγγελία έργων εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, που ήδη υλοποιούνται από την παρούσα Κυβέρνηση. Δεύτερον, σε σκληρές νεοφιλελεύθερες εμμονές για μείωση του δημόσιου τομέα και εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Δηλαδή σε αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και συνολικά του κοινωνικού κράτους. Τρίτον, εμμένει στην επιστροφή του μνημονιακού 1:5 στις προσλήψεις, που σημαίνει καμιά πρόσληψη στην υγεία και την παιδεία. Δεν δεσμεύεται για τις προσλήψεις που ήδη υλοποιούνται φέτος σύμφωνα με τον κανόνα 1:1, οι οποίες καλύπτονται δημοσιονομικά από τον Προϋπολογισμό του 2019, όπως έχει εγκριθεί από την Ευρωζώνη.
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης με την πρόσφατη δήλωση κατάργησης των Υπουργείων Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ψηφιακής Πολιτικής και δημιουργίας ενός νέου Υπουργείου Επικρατείας απευθείας που θα υπάγεται στον Πρωθυπουργό είναι φανερό ότι επιδιώκει ένα συρρικνωμένο, υποστελεχωμένο και πλήρως ελεγχόμενο κράτος. Κάθε μέρα που περνά ξεδιπλώνονται ολοφάνερα οι κρυφές πτυχές του Προγράμματος της ΝΔ. και οι πραγματικές προθέσεις της.

4) Όμως ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει, λόγου χάρη, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, έχει πει ότι δεν μιλά για «7ήμερη εργασία». Μήπως ποντάρετε στον «φόβο» των πολιτών, όπως σας καταλογίζουν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη διγλωσσία και την εσκεμμένη ασάφεια. Αναφέρει γενικόλογα συνθήματα, αποφεύγει την επίσημη καταγραφή και την ανοιχτή αντιπαράθεση, όπως το ντιμπέιτ, και αποσπασματικά δηλώνει τις προθέσεις του. Υποστηρίζει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τη δραματική μείωση των κοινωνικών δαπανών, τις απολύσεις στο δημόσιο και την κατάργηση των αναγκαίων προσλήψεων στην Υγεία και στην Παιδεία. Και, βέβαια, η τελευταία αποκάλυψη για την πρόθεση του να παραχωρήσει την Επικουρική Ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρίες και ασφαλιστικά φαντς. Επέλαση δηλαδή σε 3,5 δις του ασφαλιστικού συστήματος εις βάρος των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Η Ν.Δ. σήμερα εξαγγέλλει τις πιο σκληρές προτάσεις του ΔΝΤ, ακόμα και αυτές που δεν έγιναν αποδεκτές τη περίοδο των μνημονίων.
5) Ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που ως υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα θεωρούσατε ως οπισθοδρόμηση εάν καταργούνταν από μια επόμενη κυβέρνηση;
Είναι πολλές και σημαντικές οι θεσμικές αλλαγές που υλοποιούνται. Θα αναφέρω τρεις : Το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας για την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημοσίου με κανόνες διαφάνειας και αξιοκρατίας στη βάση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των αναγκών των δημοσίων υπηρεσιών. Τον Πολυετή και Ετήσιο Προγραμματισμό των Προσλήψεων στο δημόσιο σύμφωνα με τις πραγματικές διοικητικές ανάγκες , την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας μας και το δημοσιονομικό πλαίσιο. Και, το Παρατηρητήριο Δημόσιας Διοίκησης για την αξιολόγηση της διοικητικής λειτουργίας, των αποτελεσμάτων των μεταρρυθμίσεων, και την κοινωνική λογοδοσία του δημοσίου.

6) Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε αυτοδυναμία στις 7 Ιουλίου ειδάλλως θα έχουμε εκ νέου εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική. Το πρώτο ερώτημα είναι αν θεωρείτε ότι αυτό θα συμβεί εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία ή θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα. Επίσης, θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κόμμα;

Η νευρικότητα που δείχνει ο κ. Μητσοτάκης, που τον οδήγησε στο να απειλήσει τον Ελληνικό λαό με εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, στο αποδεικνύει ότι η εκλογική αναμέτρηση είναι ανοικτή. Ως προς πιθανούς εταίρους της Ν.Δ., δυστυχώς έχει σπεύσει το ΚΙΝΑΛ να δηλώσει προθυμία στήριξης της Ν.Δ. σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή και τη Νίκη. Ο Ελληνικός λαός θα εμπιστευθεί ξανά τον Αλέξη Τσίπρα και το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

7) Το άλλο ερώτημα αφορά αυτή καθεαυτή την απλή αναλογική. Τόσο η ΝΔ όσο και το Κίνημα Αλλαγής επιθυμούν και θα επιδιώξουν στην επόμενη Βουλή την κατάργησή της, για την οποία απαιτούνται 200 ψήφοι. Μπορούν να βρεθούν;

Η απλή αναλογική είναι ένα βήμα ενίσχυσης της δημοκρατίας και της λαϊκής αντιπροσώπευσης, που ενισχύει τις προγραμματικές συγκλίσεις και τις πολιτικές συνεργασίες.
Πιστεύω ότι η σύνθεση της νέας Βουλής δε θα επιτρέψει την κατάργησή της.
Σε κάθε περίπτωση είναι παράδοξη η στάση του ΚΙΝΑΛ και σε αυτό το θέμα και βρίσκεται σε αντίθεση με την απόφαση του Συνεδρίου του και δηλώνει και με αυτό τον τρόπο απερίφραστα τη στήριξή του στη ΝΔ. Η εμμονή στην στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ πριμοδοτεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

8) Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δοκιμάστηκε ήδη στις ευρωεκλογές και θα μπορούσε κανείς να πει ότι το μεγάλο crash test είναι οι εθνικές κάλπες. Ποιο είναι, σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα για το νέο «σχήμα» την επομένη των εκλογών;

Σήμερα στην Ευρώπη και στη χώρα μας αναδεικνύονται καθαρά οι νέες διαχωριστικές γραμμές και οι δύο πόλοι, ο Προοδευτικός –Αριστερός και ο Δεξιός – Νεοφιλελεύθερος.
Γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτήσαμε την Προοδευτική Συμμαχία ακριβώς για να βρει έκφραση και προοπτική μια ευρύτερη προοδευτική πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία.
Αυτή η δυναμική θα αποτυπωθεί στις εκλογές της 7ης Ιουλίου για μία προοδευτική διακυβέρνηση με δίκαιη ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεγγύη.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close