Βριλήσσια

Σύγκρουση ύφους και ήθους

Μανιατογιάνης εναντίον Ντινόπουλου. Το νέο απέναντι στον παλιοκομματισμό και τον λαϊκισμό

Στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται τα Βριλήσσια που καλούνται την Κυριακή να επιλέξουν αν θα συνεχίσουν να έχουν Δήμαρχο τον 44χρονο, Ξένο Μανιατογιάννη ή στον δημαρχικό θώκο θα επιστρέψει δώδεκα χρόνια μετά, ο 63χρονος, πρώην Δήμαρχος, βουλευτής και υπουργός, Αργύρη Ντινόπουλο.

Η «σύγκρουση» γίνεται στην ουσία, μεταξύ δυο κόσμων, δυο σχολών αλλά και δυο διαφορετικών γενεών πολιτικής σκέψης, ύφους και ήθους, στη διαχείριση των κοινών.

Νέος, διάφανος και υπερκομματικός

Από τη μια, ένας καθαρά αυτοδιοικητικός πολιτικός, όπως ο κ. Μανιατογιάννης, ο οποίος δεν είναι ενεργό στέλεχος κάποιου κόμματος και η διοίκηση του χαρακτηρίστηκε από ευρείες συνεργασίες και συναινέσεις στο πλαίσιο μιας υπερκομματικής δημοτικής λογικής, η οποία και επιδοκιμάστηκε από τους ψηφοφόρους στον πρώτο γύρο των εκλογών, δίνοντας του περί το 30% των ψήφων, αυξάνοντας κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό που είχε πάρει στον πρώτο γύρο των προηγούμενων εκλογών.

Στην θητεία του δεν εντοπίστηκε καμία σκιά και διαχειρίστηκε με διαφάνεια τα δημοτικά οικονομικά, μειώνοντας το χρέος και αυξάνοντας το πλεόνασμα με παράλληλη μείωση δημοτικών φόρων, κάτι που αναγνωρίστηκε από το σύνολο των πολιτικών του αντιπάλων του. Την τελευταία τετραετία, η πόλη λειτούργησε υποδειγματικά ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές, όπως η μεγάλη απεργία των συμβασιούχων της καθαριότητας, όπου πολλοί δήμοι είχαν τα σκουπίδια στους δρόμους και τα Βριλήσσια παρέμειναν καθαρά, ενώ με την κοινωνική πολιτική που εφάρμοσε σχεδόν για το σύνολο των πολιτών, μείωσε κατά πολύ τις συνέπειες της κρίσης στα Βριλήσσια.

Σύγκρουση με κυβέρνηση

Συγκρούστηκε με την κυβέρνηση για το θέμα της δημοτικής περιουσίας που πέρασε στο Υπερταμείο και σήκωσε ασπίδα προστασίας όταν το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διεκδικήσει εκατοντάδες σπίτια στα Βριλήσσια ως δημόσια περιουσία! Κέρδισε και στις δυο περιπτώσεις με την κυβέρνηση να υπαναχωρεί. Ήδη, η Ναυτική Βάση επέστρεψε και επισήμως, ξανά στην κυριότητα των Βριλησσιωτών. Μπορεί ακόμη να περηφανεύεται για το γεγονός ότι θεωρείται ο Δήμαρχος που εφάρμοσε το πιο επιτυχημένο στην χώρα, πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, καθιστώντας τα Βριλήσσια μια πόλη πρότυπο ενώ για το μέλλον παρουσιάζει σχέδιο ενεργειακής αυτονομίας της πόλης που θα φέρει μεγάλες μειώσεις στις καταναλώσεις δήμου και ιδιωτών. Κυρίως δεσμεύεται για μια διοίκηση που θα συνεχίσει να λειτουργεί πολυσυλλεκτικά και με μεγάλες συναινέσεις.

Ο παλιός, κατ’ εξοχήν κομματικός

Από την άλλη, ένας κατ’ εξοχήν κομματικός πολιτικός, όπως ο κ. Ντινόπουλος, ο οποίος επέλεξε άλλωστε να απευθυνθεί μόνο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και να ζητήσει διπλή νίκη για το κόμμα του και τον ίδιο. Ωστόσο αποδεικνύεται πως δεν έπεισε αρκετούς κεντροδεξιούς και δεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι φαίνεται ότι στην πλειοψηφία τους εμπιστεύτηκαν το ψηφοδέλτιο του 36χρονου Γιάννη Πισιμίση, με τον οποίο είχε έρθει σε σφοδρή αντιπαράθεση ή και ψήφισαν εξαρχής Μανιατογιάννη. Τελικώς ο κ. Ντινόπουλος επικράτησε του κ. Πισιμίση με μόλις 174 ψήφους διαφορά.

Σκιές

Ο κ. Ντινόπουλος επιστρέφει στα Βριλήσσια, δώδεκα χρόνια μετά την δημαρχιακή θητεία 2002-2006 που ουσιαστικά ποτέ δεν ολοκλήρωσε καθώς μεταπήδησε στην κεντρική πολιτική για να γίνει βουλευτής και υπουργός. Η πρώτη του θητεία χαρακτηρίστηκε από σκιές, με το Ελεγκτικό Συνέδριο να κρίνει παράνομη την απευθείας ανάθεση του έργου-συμβόλου της θητείας του: της ανάπλασης της πλατείας Αναλήψεως αλλά και την ανάθεση ενός παιδικού σταθμού. Επίσης, ο εισαγγελέας ζήτησε δυο φορές, την άρση της βουλευτικής του ασυλίας  για θέματα που σχετίζονται με την δημαρχία του. Η πρώτη ήταν για παρακώλυση συγκοινωνιών κατά τον «ξεσηκωμό της Ναυτικής Βάσης». Η σοβαρότερη όμως ήταν για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, με βάση  την απόφαση 502/2006 του Πρωτοδικείου Αθηνών, για την υπόθεση της απαλλοτριώσεις του ΟΤ61 για την οποία ο πρώην ιδιοκτήτης κατήγγειλε ότι άσκησε αγωγή κατά του Δήμου, καθ’ υπόδειξη του ίδιου του κ. Ντινόπουλου, όταν εκείνος ήταν Δήμαρχος. Τελικώς, οι συνάδελφοι του βουλευτές, ψήφισαν κατά πλειοψηφία,  να μην αρθεί η ασυλία κι έτσι ο κ. Ντινόπουλος δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις στον εισαγγελέα.

Ο κ. Ντινόπουλος επίσης έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τα υπόλοιπα τοπικά στελέχη του κόμματος της ΝΔ, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι χρησιμοποιήσε τον Δήμο πρώτα ως εφαλτήριο πολιτικής καριέρας και τώρα, δεκαεπτά χρόνια μετά ως πολιτικό σωσίβιο. Και τις δυο φορές, διέσπασε την τοπική ΝΔ.

Στο πρόγραμμα του, επαναφέρει την λογική των έργων βιτρίνας με αναπλάσεις πλατειών, Ναυτικής Βάσης, πάρκου ΤΥΠΕΤ, πεζοδρομήσεις, ανακαινίσεις χώρων και μεταξύ άλλων και το μεγάλο έργο ομβρίων από Ολύμπου μέχρι Αναπαύσεως που πάντως έχει δρομολογηθεί ήδη από τον Ξένο Μανιατογιάννη.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button