ΧαλάνδριΕιδήσεις

Σ. Ρούσσος: Πως θα «χτιστεί» η επόμενη μέρα στο Χαλάνδρι

Οι εφτά προτεραιότητες για την νέα περίοδο

Στην υλοποίηση εφτά μεγάλων παρεμβάσεων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα και λειτουργία της πόλης, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στοχεύει για την νέα θητεία, σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

Η προεργασία των έργων της νέας περιόδου έχει ξεκινήσει από τον Δήμο μέσα από μια σειρά μελετών που έχουν ήδη εκπονηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης αλλά και μέσα από μια σειρά στοχευμένων αποκτήσεων ακινήτων με ζωτική σημασία για την πόλη που έγιναν στο πλαίσιο της προηγούμενης θητείας.

Με τις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί και μεγάλο μέρος από αυτές έχουν μπεί ήδη στο δρόμο της υλοποίησης, θα «πέσουν» στο Χαλάνδρι επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν βαθιά ανάσα για την τοπική οικονομία και θα κινήσουν την αγορά, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Πέραν των έργων, ο Σίμος Ρούσσος δεσμεύεται να συνεχίσει την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε και οδήγησε σε αύξηση εσόδων και μείωση δημοτικών φόρων αφού μπήκε φρένο στην κακοδιαχείριση και πλέον οι μεγάλοι οφειλέτες πληρώνουν κανονικά, αλλά και σε αύξηση θέσεων εργασίας.

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ-ΘΕΑΤΡΟ-ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Το πλέον εμβληματικό έργο της νέας περιόδου θεωρείται σαφώς το νέο Δημαρχείο-Θέατρο-Υπόγειο πάρκινγκ που θα κατασκευαστεί στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας. Αποτελεί το μεγαλύτερο δημοτικό έργο που έγινε ποτέ στο Χαλάνδρι και το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 20.000.000 ευρώ. Με την υλοποίηση του, θα μειώσει κατά μισό εκατομμύριο ευρώ τα έξοδα του Δήμου που δαπανώνται σήμερα σε ενοίκια και θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση των πολιτών. Θα προσφέρει στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης, ένα διώροφο υπόγειο παρκινγκ – ανάσα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, χωρητικότητας 160 θέσεων, και στους πολίτες, ένα σύγχρονο θέατρο και μια μεγάλη αίθουσα συγκεντρώσεων και εκθέσεων.

Αναμένεται ακόμα να αποτελέσει ένα αρχιτεκτονικό τοπόσημο και πόλο έλξης που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Χαλανδρίου, καθώς ο σχεδιασμός του, από την αρχιτέκτονα Θ. Ξάνθη, το καθιστά ως ένα από τα πιο όμορφα, σύγχρονα κτίρια σε όλη την Αθήνα.

Η κατασκευή του δρομολογούνταν από το 1999, αλλά το μόνο που έγινε έως το 2014 ήταν να δαπανηθούν πάνω από 1,2 εκατομμύρια ευρώ  για μελέτες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ ως αποτέλεσμα απίστευτων κωλυσιεργιών των προηγούμενων διοικήσεων. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 2017 για να ληφθεί η πολιτική απόφαση από την διοίκηση Ρούσσου ώστε να προχωρήσει το έργο και να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες ενώ διεκδικήθηκε και εξασφαλίστηκε η πλήρης χρηματοδότηση του.

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΔΕΥΤΕΡΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Στην νέα περίοδο, ο κ. Ρούσσος αναφέρει ότι θέλει να δώσει έμφαση στις αναπλάσεις σε όλη την πόλη, ξεκινώντας από το κέντρο. Στα σχέδια είναι μεταξύ άλλων η ενοποίηση της κεντρικής πλατείας ενώ ο κ Ρούσσος δήλωσε πρόσφατα πως «απαιτείται δεύτερο υπόγειο και πολυεπίπεδο δημοτικό πάρκινγκ κοντά στην πλατεία Κένεντι, στην εγκατάσταση Μαμόπουλου, που βρίσκεται πιο κοντά στο Μετρό ώστε να ξεκινήσει το σχέδιο ενοποίησης των δύο πλατειών. Προβλέπεται ακόμη και ημι-πεζοδρόμηση της οδού Αγ. Παρασκευής σε μια προσπάθεια να βγάλουμε το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης, δίνοντας προτεραιότητα στους πεζούς» όπως είπε.  Επιπλέον, δήλωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αναπλάσεις στις γειτονιές, στις πλατειες και σε νέες παιδικές χαρές καθώς και στις ανακατασκευές και διαπλατύνσεις πεζοδρομίων σε όλη την πόλη.

MHTΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

Ένα από τα μεγαλύτερα, αλλά και ιστορικότερα έργα-παρεμβάσεις, με υπερτοπική σημασία που αφορά όλη την πόλη της Αθήνας, είναι και το σχέδιο μετατροπής της περιοχής του Νομισματοκοπείου σε Μητροπολιτικό Πάρκο. Ήδη το νερό μπήκε στο αυλάκι μετά και την έγκριση 850.000 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής του σχεδίου για την διάλυση του Καταυλισμού των Ρομά. Στη θέση του πρόκειται να κατασκευαστεί ένας νέος παιδικός σταθμός και μια καινούρια πλατεία η οποία ουσιαστικά θα είναι ενοποιημένη με τον σταθμό του Μετρό. Ο χώρος θα συνδυαστεί με την γειτονική «αλάνα του Νομισματοκοπείου», έκτασης 30 στρ. που απέκτησε ο Δήμος το 2016 και η οποία θα αξιοποιηθεί ως αθλητικό και πολιτιστικό πάρκο, έπειτα από ανοιχτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Η μελέτη θα αφορά και στο γήπεδο του Απόλλωνα, το οποίο σχεδιάζεται να ανακασκευαστεί προκειμένου να μπορεί να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες. Στο σχέδιο της συνολικής ανάπλασης εντάσσονται και τα 4 στρ. που δωρίστηκαν στον Δήμο Χαλανδρίου από την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία με δική της δαπάνη 1 εκατ. ευρώ θα τα αναβαθμίσει και θα δημιουργήσει και μια νέα παιδική χαρά.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Ο Δήμος Χαλανδρίου ανήκει πλέον στους πρωτοπόρους της εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων, αφού είναι ο πρώτος Δήμος της Ελλάδας που ανακοίνωσε ότι κατάφερε να παραγάγει «καθαρό» βιοαέριο κίνησης και θέρμανσης, από τα οικιακά σκουπίδια. Στις βασικές προτεραιότητες για την νέα περίοδο, εντάσσεται η  ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την οριστική επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών που θα απελευθερώσει και το 80% των χρημάτων που δαπανώνται σήμερα για την διαχείριση τους. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Ρούσσος λέει ότι θα δοθεί η δυνατότητα για νέες μειώσεις τελών που ήδη έχουν φτάσει στο μείον 20% σε σχέση με το 2014. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης για την κατασκευή της υπόγειας εγκατάστασης για αμαξοστάσιο, σταθμό μεταφόρτωσης και κέντρο διαλογής και ανακύκλωσης. Σε συνδυασμό με την επέκταση του προγράμματος waste4thinkσε όλη την πόλη για την παραγωγή 5.000 τόνων βιοαερίου την εβδομάδα από τα οικιακά απορρίμματα, υπολογίζεται ότι θα μειωθεί κατά 90% ο όγκος των σκουπιδιών της πόλης με παράλληλη αύξηση της ανακύκλωσης. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η δημιουργία δικτύου πράσινων σημείων ανακύκλωσης σε όλη την πόλη.

ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Κλειδί για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της πόλης θεωρεί ο Δήμος και την ολοκλήρωση της ένταξης της μεγάλης περιοχής του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο πόλης, η οποία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, έπειτα από 30 χρόνια καθυστερήσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για όλη την «μεθόριο» με την Αγ. Παρασκευή, από την ζώνη της Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και το Νομισματοκοπείο και αποτελεί το 10% της έκτασης του Χαλανδρίου. Η μελέτη έχει πλέον ολοκληρωθεί και λάβει την έγκριση της Περιφέρειας αλλά και του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος. Ήδη η περιοχή του Έθνους έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ

Στις προτεραιότητες, όπως αυτές περιγράφονται από τον ίδιο τον Δήμαρχο στις δημόσιες τοποθετήσεις του και στο πρόγραμμα του, εντάσσονται ακόμη η αξιοποίηση των ακινήτων που αποκτήθηκαν τα τελευταία χρόνια Κτήμα Δουζένη, Οικία Μπαχάουερ, διατηρητέο Ζερβού κλπ). Ο κ. Ρούσσος στοχεύει στην δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών που θα εγκατασταθεί στο Κτίριο Νόμπελ που αποκτήθηκε για αυτόν τον σκοπό από τον Δήμο, έναντι 1.450.000 ευρώ, ύστερα απο δια-πραγμάτευση του Δήμου με τους πρώην ιδιοκτήτες. Η αξία του είχε εκτιμηθεί στα 2.540.000 ευρώ. Πρόκειται για τριώροφο κτίριο, 2.255,92 τ.μ του 1998, με επιπλέον υπόγειους χώρους στάθμευσης, συνολικού εμβαδού 939,31 τμ στο στάδιο των επιχρισμάτων. Διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και Θέατρο 300 περίπου θέσεων ενώ απέχει 400 μ από τον πλησιέστερο σταθμό Μετρό “Χαλάνδρι” και 280 μ. από την Δουκίσσης Πλακεντίας. Μετά την αποπεράτωση του κτιρίου -ολοκληρώνεται η μελέτη κατασκευής-, η πόλη θα διαθέτει έναν Πολυχώρο αντάξιο της πολιτιστικής της διαδρομής ενώ θα στεγαστούν και υπηρεσίες του Δήμου.

ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΠΑΤΗΜΑ

Πρόκειται για τις πιο κρίσιμες ίσως παρεμβάσεις, στην περιοχή της πόλης που αναπτύχθηκε έντονα οικοδομικά τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς σχεδιασμό και στερούμενη βασικών υποδομών. Ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει την κατασκευή των πρώτων δυο πλατειών της περιοχής με συνολικό προυπολογισμό πάνω απο 600.000 ευρώ, μια στο νότιο τμήμα μεταξύ των οδών Γεννηματά – Κλεισούρας – Ευρυδίκης και μια στο βόρειο, στις Ηρακλείτου – Κυβέλης- Αγράμπελης και Ντάλιας. Επίσης, ο Δήμος συνεργάζεται με την ΚΤΥΠ για την ανέγερση του 17ου Δημοτικού Σχολείου. Επιπλέον,  είναι έτοιμη προς δημοπράτηση μια νέα παιδική χαρά, στο Πάτημα ΙΙ, βόρεια της Αναπαύσεως. Ακόμα, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη για τον πρώτο οργανωμένο δημοτικό χώρο άθλησης στο Πάτημα που θα δημιουργηθεί στην αδόμητη έκταση που περικλείεται απο τις οδούς Ηρακλείτου, Εκάτης, Μίνωος και Κίρκης.  Θα περιλαμβάνει 4 γήπεδα τένις τα οποία θα μπορούν εύκολα να διαμορφωθούν σε γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5. Παράλληλα προχωρά η κατασκευή αγωγών ομβρίων στα σημεία όπου δεν υπήρχαν. Επιπλέον μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο ασφαλτοστρώσεων αξίας 2.000.000 ευρώ καθώς το έργο για την αλλαγή της κλίσης της οδού Ηρακλείτου στην στροφή στο ύψος του Έθνους.

πηγή: City-X

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button