ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΕιδήσεις

Προϊόντα από σκουπίδια παράγει η Περιφέρεια

Ποια είναι η συμβολή των Βριλησσίων

Λίπασμα υψηλής ποιότητας αλλά και εναλλακτικό καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία παράγει για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής.

Τα προϊόντα που διατίθενται ήδη στην αγορά, παράγονται από την επεξεργασία των  απορριμμάτων της Αττικής  στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ στα Άνω Λιόσια.

Συγκεκριμένα, διατίθεται το βιολογικό, πιστοποιημένο λίπασμα υψηλής ποιότητας «Γαία Αττικής», σε σακιά των 12 και 20 λίτρων για χρήση σε φυτώρια, θερμοκήπια, κήπους κλπ., και χύδην για επαγγελματική χρήση σε καλλιέργειες.

Αποτέλεσμα εικόνας για γαια αττικης

Το «Γαία Αττικής» παράγεται από τα προδιαλεγμένα οργανικά σκουπίδια κουζίνας, λαϊκών αγορών, μανάβικων, σούπερ μάρκετ, από κλαδέματα κλπ. που συγκεντρώνονται στους καφέ κάδους και οδηγούνται στο ΕΜΑΚ. Εκεί κομποστοποιούνται και μετατρέπονται σε λίπασμα. Σήμερα παράγονται 2.500 τόνοι λιπάσματος ετησίως.

ΚΑΥΣΙΜΟ

Τους 40.000 τόνους ετησίως φτάνει η παραγωγή του εναλλακτικού καυσίμου που χρησιμοποιείται ήδη σε συγκεκριμένες τσιμεντοβιομηχανίες, οι οποίες ως πρότινος, εισήγαγαν το επικίνδυνο “πετκόκ” σε πολύ υψηλές τιμές.

Τόσο το λίπασμα όσο και το εναλλακτικό καύσιμο, είναι προϊόντα του 27% του όγκου των απορριμμάτων που παράγει η Αττική και τα οποία πλέον δεν θάβονται αλλά αξιοποιούνται.

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο λιπασμα γαια αττικης

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Αυτό είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΜΑΚ και «ψυχή» του προγράμματος, περιφερειακό σύμβουλο και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, Άρη Βρούστη,  «αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής και αθόρυβης αλλαγής πολιτικής που εφαρμόζουν από το 2014, Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ κι έχει φέρει ήδη αποτέλεσμα: Μειώθηκε ο όγκος των απορριμμάτων που θάβονται».

Σε πρώτη φάση, για να επιτευχθεί αυτό, υποχρεώθηκαν οι Δήμοι να πάψουν να στέλνουν για ταφή κλαδέματα και μπάζα, στέλνοντας τα πρώτα στο ΕΜΑΚ και τα δεύτερα σε ειδικά αδειοδοτημένα συστήματα. Τελικά, το  2018, εκτράπηκαν από τον ΧΥΤΑ 320.000 κ.μ. και οι Δήμοι εξοικονόμησαν 3.500.000 ευρώ από τα τέλη χωματερής.

Επιπλέον, ο ΕΔΣΝΑ προμήθευσε και συνεχίζει να ενισχύει με καφέ κάδους τους Δήμους ενώ έκανε ειδικές συμφωνίες με όσους εμπλέκονται στην παραγωγή απορρίμματος, για την ενίσχυση της προδιαλογής και της κομποστοποίησης .

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Την υποχρεωτική αύξηση της ανακύκλωσης των υλικών του μπλε καδου, σε ποσοστό 70% αποφάσισε ο ΕΔΣΝΑ. Όπως εξηγεί ο κ. Βρούστης, τα υλικά του μπλε κάδου (χαρτόνι, πλαστικά, αλουμίνια κλπ) μεταφέρονται σε ιδιωτικές μονάδες (ΚΔΑΥ) όπου διαχωρίζονται κι ένα μέρος οδηγείται ξανά στην αγορά. Ωστόσο το 52% (80.000 τόνοι) επιστρέφει για ταφή στον ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με τον κ. Βρούστη, «ένα μέρος αυτών θα μπορούσε να γίνει εναλλακτικό καύσιμο. Η Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, πρόσφατα αποφάσισε να δέχεται ως υπόλειμμα το 30% κι όχι το 52% και έτσι επιπλέον 30.000 τόνους υλικών θα ανακυκλώνονται ενώ οι Δήμοι θα εξοικονομήσουν 1,5 εκατ. ευρώ».

ΕΜΑΚ

Αιχμή της όλης  προσπάθειας είναι το ΕΜΑΚ Άνω Λιοσίων το οποίο έως το 2014 ουσιαστικά υπολειτουργούσε.  Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν είχε εκδοθεί ούτε η άδεια λειτουργίας του.

Το 2014, το ΕΜΑΚ επεξεργάστηκε 178.000 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων τα οποία στο σύνολο τους σχεδόν κατέληξαν πάλι για ταφή. Το 2018 εισήχθησαν στο εργοστάσιο 335.000 τόνοι υλικών εκ των οποίων οι 210.000 τόνοι ανακυκλώθηκαν και οδηγήθηκαν ξανά στην αγορά.

Αποτέλεσμα εικόνας για εμακ ανω λιοσιων

Η ανάκτηση φτάνει πλέον σε ποσοστό άνω του 65%. Με τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό επεκτείνεται η δυναμικότητα του ΕΜΑΚ ώστε να επεξεργάζεται άνω των 350.000 τόνων αποβλήτων.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Κλειδί της επιτυχίας ήταν η συνεργασία που επιτεύχθηκε, όχι εύκολα πάντως, με 66 Δήμους στην Αττική.

Μπροστάρης στο εγχείρημα ήταν ο Δήμος Βριλησσίων. Ήταν ο πρώτος που ανταποκρίθηκε και πλέον λειτουργεί το πιο αναπτυγμένο σύστημα ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων στην χώρα.

Ειδικότερα, στα Βριλήσσια υπάρχει σήμερα ένα πλήρως αναπτυγμένο δίκτυο 250 καφέ κάδων, τοποθετημένοι ώστε κάθε οικία να καλύπτεται από έναν τουλάχιστον κάδο σε απόσταση 60 μ. από το κατώφλι της.

Παράλληλα, υλοποιείται πρόγραμμα χωριστής συλλογής οργανικών αποβλήτων των καταστημάτων και σούπερ μάρκετ με είδη μαναβικής και των παραγωγών λαϊκής αγοράς.

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο λιπασμα βρουστης

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ, υλοποιήθηκε  πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης του μπλε κάδου με αποτέλεσμα να ανακυκλώνεται σήμερα το 70% και το υπόλοιπο να γίνεται καύσιμο για τσιμεντοβιομηχανία.  Μάλιστα, για αυτόν τον λόγο δεν χρεώνεται ο μπλε κάδος στα Βριλήσσια.

Ο Δήμος σε συνεργασία με τον ΕΔΣΝΑ προχώρησε και σε ξεχωριστό ρεύμα χαρτιού με επίκεντρο τα σχολεία και το Δημαρχείο, μειώνοντας τον όγκο των υλικών του μπλε κάδου και παίρνοντας πίσω καθαρό χαρτί.

Ακόμα, διατηρείται ξεχωριστό ρεύμα αποκομιδής κλαδιών και μπαζών, τα οποία αγγίζουν το 20% του συνόλου των παραγόμενων απορριμμάτων. Τέλος, στα Βριλήσσια υλοποιούνται συμβάσεις συνεργασίας χωριστής συλλογής στην πηγή σχεδόν για κάθε κατηγορία απορριμμάτων.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button