Περιβάλλον

«Ο Πατούλης φοβήθηκε το debate»

Συνέντευξη Άρη Βρούστη στην V

Κατά 250.000 τόνους μειώθηκε η ταφή σκουπιδιών στην Αττική σύμφωνα με τον εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας και “ψυχή” του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ, Αριστείδη Βρούστη. Η μείωση, όπως εξηγεί, αντιστοιχεί σε όσα απορρίμματα παράγει συνολικά η Πελοπόννησος!

Μιλώντας στην V, δηλώνει ότι Περιφέρεια και ΕΔΣΝΑ είναι έτοιμοι για την επόμενη μέρα μετά την Φυλή και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεργαστούν οι Δήμοι, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστεράς αλλά νοικοκυροσύνης”. Ακόμα, επιρρίπτει ευθύνες για την μειωμένη ανακύκλωση, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.

Κ. Βρούστη, τι απαντάτε σε όσους λένε ότι δεν έχει γίνει τίποτα με τα σκουπίδια της Αττικής;

Έως  το 2015, θάβανε όλα τα σκουπίδια. Σήμερα, 250.000 τόνοι από τους 1.800.000 τόνους του πράσινου κάδου, μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα. Παράγουμε λίπασμα, κομπόστ και καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία. Η μείωση αντιστοιχεί στα απορρίμματα που παράγει ολόκληρη η Πελοπόννησος. Να καταλάβετε, οι Δήμοι θάβανε τα κλαδέματα. Δεν χρειαζόταν ειδική φιλοσοφία για να τα πάρουμε και να τα μετατρέψουμε σε κομπόστ και καύσιμο. Αυτό το αυτονόητο δυστυχώς δεν γινόταν. Τώρα γίνεται. Αυτά μόνο για τον πράσινο κάδο. Τον μπλε δεν τον διαχειριζόμαστε εμείς.

 Ποιος τον διαχειρίζεται;

Ο κ. Πατούλης, ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Μάλιστα τις προάλλες που ήρθε στη Φυλή, ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Πατούλης που άργησε αρκετά να έρθει, παραπονέθηκε ότι η ανακύκλωση δεν προχωράει. Του είπα ότι «την ανακύκλωση την κάνετε εσείς μέσω της ΕΕΑΑ (Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης)». Ο κ. Μητσοτάκης τότε του είπε «γιατί δεν κάνετε ένα debate εδώ στο χώρο», αλλά εκείνος αρνήθηκε. Φαίνεται ότι δεν γνωρίζει καλά το θέμα. Από τους 160.000 τόνους των μπλε κάδων, οι μισοί και παραπάνω επιστρέφουν και θάβονται. Εμείς καταφέραμε και αναγκάσαμε την ΕΕΑΑ και τα ιδιωτικά κέντρα διαλογής της ανακύκλωσης (ΚΔΑΥ) να μειώσουν το απόρριμμα. Ο κ. Πατούλης όμως δεν το στήριξε.

Το θέμα είναι μόνο να πάψουμε να θάβουμε;

 Η φιλοσοφία μας είναι να εκτρέψουμε τα απορρίμματα από την ταφή για να γίνουν χρήσιμα υλικά. Γι’ αυτό αναπτύξαμε και ένα μεγάλο δίκτυο καφέ κάδων, ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια: στο Ηράκλειο, στα Βριλήσσια, στην Πεντέλη, στην Αγία Παρασκευή, στη Νέα Ιωνία, στη Μεταμόρφωση, στου Παπάγου. Θα μαζέψουμε τα οργανικά, αυτά που τρώμε δηλαδή, αλλά και άλλα όπως τα κλαδιά τα οποία είναι γύρω στους 800.000 τόνους, για να τα μετατρέψουμε σε λίπασμα.

Τι γίνεται με τα όρια του ΧΥΤΑ που εξαντλούνται;

Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι. Έχουμε το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ). Θα επεξεργάζεται όταν τελειώσει η αναβάθμιση, 500.000 τόνους. Έχουμε τις μονάδες σε Γραμματικό και Σχιστό και τον νέο ΣΜΑ Αθήνας. Το ζήτημα είναι δουλέψουν κι οι Δήμοι. Κάποιοι κάνουν προσπάθειες. Πολλοί όμως παραμένουν αδιάφοροι. Το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, όπως εξήγησα και στον κ. Μητσοτάκη, δεν είναι θέμα αριστεράς και δεξιάς, είναι θέμα νοικοκυροσύνης. Δυστυχώς, δε νοιάζονται, δεν νοιαζόντουσαν τόσα χρόνια.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button