ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΠολιτισμός

Δήμος Βριλησσίων: Ασπίδα προστασίας για τα αδέσποτα

Ένας από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που έχουν συμμορφωθεί με την νομοθεσία. Περισυλλογή, καταγραφή, σήμανση, ιατρική φροντίδα και υιοθεσίας οι άξονες του προγράμματος

Το 2004, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πάνω από 3.000 αδέσποτα ζώα, όπως υπολογίζουν οι φιλοζωικές οργανώσεις. Για την τύχη τους, ακούστηκαν πολλά.

Δεκαπέντε χρόνια μετά, ο Δήμος Βριλησσίων, κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αδέσποτων χωρίς να τα εξαφανίσει. Το αντίθετο μάλιστα.

Υλοποιώντας το πρόγραμμα βιώσιμης διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, στα Βριλήσσια κατόρθωσαν να αντιμετωπίσει με επιτυχία και ευαισθησία ένα από τα σοβαρά προβλήματα της πόλης, θέτοντας τις βάσεις μιας πιο πολιτισμένης αντιμετώπισης των «άστεγων» ζώων. Παράλληλα, επιδιώκεται η ενημέρωση και η καλλιέργεια συνείδησης του υπεύθυνου ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων.

“Οι βασικοί άξονες του προγράμματος είναι η περισυλλογή, καταγραφή, ηλεκτρονική σήμανση, ο κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος υγείας, η αποπαρασιτώσεις, στειρώσεις, εμβολιαστική κάλυψη, η παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών (χειρουργεία τραυματισμένων ζώων από τροχαία ατυχήματα, δαγκώματα, περιστατικά φόλας, θεραπεία δερματολογικών ασθενειών), οι υιοθεσείες κ.α” αναφέρει για την δράση, ο επικεφαλής του προγράμματος, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Αλέξης Μαυραγάνης.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ευζωία των ζώων, με την εξασφάλιση της κατά περίπτωση κτηνιατρικής φροντίδας σε όλους τους αδέσποτους σκύλους του Δήμου και η σταθεροποίηση, καταγραφή και η σταδιακή μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της στείρωσης, σήμανσης, καταγραφής και υιοθεσίας τους.

Σε συνεργασία με το φιλοζωικό σωματείο «Σ.Ο.Σ. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ» , ο Δήμος μεριμνά για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, διατηρώντας συνολική και διαρκή εποπτεία των ζώων εντός των διοικητικών του ορίων.

Καταγραφή Αδέσποτων ζώων

Από την έναρξη του προγράμματος, πάνω από 80 αδέσποτα ζώα καταγράφηκαν, δέχτηκαν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και εντάχθηκαν σε αυτό. Οι αδέσποτοι σκύλοι το 2014 ήταν περίπου 50-55. Σήμερα, οι αδέσποτοι σκύλοι του Δήμου  είναι μόλις 25.

Από το 2015 τηρούνται στην Υπηρεσία του Δήμου φάκελοι, καρτέλες και βιβλιάρια υγείας για κάθε αδέσποτο σκύλο, κτηνιατρικές πράξεις και βιβλίο εισερχόμενων – εξερχομένων ζώων) και όλα τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφερειακής  Ενότητας του  Βορείου Τομέα Αθηνών.

Έχοντας πετύχει πλήρη έλεγχο του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων, ο Δήμος στράφηκε στον έλεγχο των γεννήσεων των αδέσποτων γατών εντός των διοικητικών ορίων του. Έτσι, από το 2015 το Πρόγραμμα επεκτάθηκε και σε στειρώσεις αδέσποτων γατών, που το 2018 ανήλθαν σε 88.

Ιατρική περίθαλψη αδέσποτων

Για την περισυλλογή και κτηνιατρική υποστήριξης (στείρωση, εμβολιασμοί, ηλεκτρονική σήμανση κ.α.) των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνεργαζόμαστε με το Σύνδεσμο Κτηνιάτρων Μικρών Ζώων Αττικής. Το 2018 πάνω από 150 αδέσποτα ζώα δέχτηκαν φροντίδα και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ακόμα υλοποιούνται κάθε χρόνο προγράμματα αποπαρασίτωσης των αδέσποτων σκύλων.

Για το πρόγραμμα, δαπανήθηκαν το 2018, πάνω από 16.000 ευρώ ενώ το 2014 το ποσόπου δόθηκε για την διαχείριση των αδέσποτων ήταν μόλις 6.000 ευρώ.

Ο Δήμος μάλιστα εξασφάλισε χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος διαχείρισης, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Υιοθεσίες

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το φιλοζωικό σωματείο, και προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, έχει δημιουργήσει δίκτυο ενημέρωσης πολιτών για τα ζώα που διατίθενται για υιοθεσία και διευθετεί θέματα πραγματοποίησης της υιοθεσίας. Για το 2018 έγιναν 7 υιοθεσίες αδέσποτων ζώων του Δήμου.

 

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button