ΑπόψειςΚινηματογράφοςV-talksΑρθρογραφία

Ας περιμένουν οι γυναίκες…

Όχι το κοκορέτσι Παπαδίτσας...

Της Ιωάννας Σκόνδρα

Και μόνο μια φορά να έχει δει κανείς την ταινία του Σταυρού Τσιώλη, “Ας περιμένουν οι γυναίκες”, μένουν χαραγμένες στη μνήμη του ατάκες όπως:


“Ψήφισε η μάνα μου Νέα Δημοκρατία;”, “Αυτοί στην Κασσάνδρα δεν μένανε; Γιατί φάγαν εδώ και ανακάτεψαν τη Βόλβη;”, “Κύριε Αντώνη, τώρα που ακούσαμε την ιστορία του μπαμπά σας, θα ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ.”
Αυτά τα λίγα γιατί σήμερα ο ελληνικός κινηματογράφος γίνεται φτωχότερος μετά το θάνατο του Σταυρού Τσιώλη. Κλισέ η ατάκα αλλά δε βαριέσαι.
Στα καθημάς και με αφορμή τις συζητήσεις για ποσοστώσεις, και την πρόοδο που μπορεί να περιμένει.
Ας περιμένουν οι γυναίκες…
Ας αφήσουμε τους άντρες να μιλήσουν για πολιτική κι εμείς πάμε να πλύνουμε κανένα πιάτο. Άλλωστε αυτοί ξέρουν να κάνουν κουμάντο.
Είναι γεγονός ότι στην τελευταία έκθεση ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση του δείκτη ισότητας των φύλων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.  Επιπλέον, υστερεί στο κομμάτι των δικαιωμάτων των γυναικών σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά το ισχύον νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο, λόγω της ελλιπούς εφαρμογής, των συνεχιζόμενων διακρίσεων και του παρατεταμένου αντίκτυπου της κρίσης και των μέτρων λιτότητας.
Η ενδοοικογενειακή βία και γενικότερα η βία κατά των γυναικών είναι παρούσες, όμως συνήθως δεν βγαίνουν προς τα έξω. Κι ακόμη κι αν βγουν λογίζονται ως έγκλημα πάθους από τους κάθε λογής δημοσιογράφους και εκφέροντες δημόσιο λόγο.
Γιατί φτάσαμε το 2019 και οι συζητήσεις μας κινούνται ανάμεσα στην τεχνητή νοημοσύνη και στην ισότητα.
Και ποιος ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική; Κι αν δεχτούμε ότι δεν βρίσκαμε αρκετές γυναίκες που να θέλουν να αναλάβουν θέσεις ευθύνης, γιατί τις αφήσαμε να πιστεύουν πως οι θέσεις ευθύνης έχουν φυλετικό πρόσημο και προσδιορισμό;
Δεν χρειάζεται καμία ανταποκρίτρια του BBC να ψάξει για γυναίκες που αν ενθαρρύνονταν θα έμπαιναν στον πολιτικό στίβο.
Γιατί ακόμη και αυτή η διαλεκτική είναι παρωχημένη. Ίσως το 2019 θα έπρεπε η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από το πόσο ικανός ή όχι είναι κάποια/κάποιος για να σταθεί επάξια ως εκπρόσωπος των πολιτών. Νόμιζα ότι όλα τα υπόλοιπα είχαν λυθεί. Μάλλον όχι…

*Η ανάλυση επιδερμική και σύντομη για να συνοδεύσει το κοκορέτσι Παπαδίτσας.

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button