ΒριλήσσιαΠεριβάλλον

Χωρίς σκουπίδια και δημοτικούς φόρους

Το επόμενο μεγάλο βήμα του Δήμου Βριλησσίων μετά την απόλυτη επιτυχία του προγράμματος που εφαρμόζει από το 2015 και έφερε 50% μείωση σκουπιδιών, 54% ανακύκλωση και  25% μείωση δημοτικών τελών.

Την πρώτη πόλη στην Ελλάδα που θα πάψει να παράγει σκουπίδια, θα ανακυκλώνει τα πάντα και οι πολίτες της δεν θα πληρώνουν δημοτικούς φόρους, φιλοδοξούν να κάνουν τα Βριλήσσια ο Δημαρχος Ξένος Μανιατογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αλέξης Μαυραγάνης που υλοποιεί το εφαρμοζόμενο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων.

Πρόκειται για τον βασικό στόχο του νέου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων 2020-2025 που ήδη έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται ο Δήμος και αποτελεί έναν από τα «στοιχήματα» της νέας τετραετίας, όπως αποτυπώνεται στο πρόγραμμα του Ξένου Μανιατογιάννη και του «Δήμου Δημιουργίας».

Ήδη, με το σχέδιο που εφαρμόζεται από το 2015 και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας, τα Βριλήσσια είναι πρώτα στην Αττική σε μείωση σκουπιδιών και κόστους διαχείριση αλλά και με εντυπωσιακή αύξηση της ανακύκλωσης. Η επιτυχία αυτή μεταφέρθηκε και στα πορτοφόλια των δημοτών.

Η διαφορά σήμερα σε σχέση με το 2014 είναι εντυπωσιακή:

  • Το 2018 τα Βριλήσσια έστειλαν στον ΧΥΤΑ, 7.217 τόνους σκουπιδιών ενώ το 2014, επί διοίκησης Νέας Πνοής, είχαν σταλεί 13.970 τόνοι!
  • Σήμερα ανακυκλώνονται πάνω από 8.200 τόνοι σκουπιδιών ενώ το 2014 ανακυκλώθηκαν μόλις 736 τόνοι κι ένα χρόνο νωρίτερα το 2013 και προηγούμενα ακόμα λιγότερα.
  • ο Δήμος πληρώνει σήμερα περίπου 300.000 ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο από τα 730.000 ευρώ που πλήρωσε το 2014 για την ταφή σκουπιδιών.

Η εξοικονόμηση αυτή οδήγησε τον Δήμο στο να μειώσει τα δημοτικά τέλη κατά 25%, το οποίο σημαίνει ότι  ένα νοικοκυριό σε διαμέρισμα περί τα 120 τμ στα Βριλήσσια πληρώνει περίπου 100 ευρώ κάθε χρόνο λιγότερα δημοτικά τέλη.

ΝΕΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΕΛΩΝ

Πηγές του Δήμου αναφέρουν ότι από την νέα χρονιά θα προκύψει νέα γενναία μείωση τελών καθώς με βάση την νέα ΚΥΑ που επιβραβεύει οικονομικά τους Δήμους που επιτυγχάνουν μείωση απορριμμάτων, ο Δήμος Βριλησσίων εξοικονομεί επιπλέον 25% από το κόστος διαχείρισης.

Στα Βριλήσσια πλέον ανακυκλώνεται το 54% των απορριμμάτων και παράγεται κομπόστ, λίπασμα, οικοδομικά υλικά και άλλα προϊόντα μέσω της συνεργασίας του Δήμου με το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής. Μόνο για το 2018 οδηγήθηκαν στην ανακύκλωση για παραγωγή δομικών υλικών 1.543 τόνοι μπαζών και ογκωδών, καθώς και περισσότεροι των 1.000 καθαρών βιοαποβλήτων, κλαδεμάτων και οργανικών της λαϊκής αγοράς των Βριλησσίων, σε σύνολο 15.000 τόνων απορριμμάτων. Δηλαδή, ποσοστό που προσεγγίζει το 20% ανακύκλωσης μόνο από τα χωριστά συλλεγόμενα κλαδέματα και απόβλητα εκσκαφών (μπάζα).

BOX: ZERO WASTE ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Το επόμενο βήμα του σχεδιασμού προβλέπει το πέρασμα στην εποχή του μηδενικού απορρίμματος και της ολικής ανακύκλωσης. Δηλαδή κάθε άχρηστο υλικό  αντί να θάβεται, να οδηγείται, έπειτα από επεξεργασία, ξανά στην αγορά ως χρήσιμο προϊόν.

Προβλέπονται οικονομικά κίνητρα για τους πολίτες με στόχο να αυξηθεί η διαλογή στη πηγή και να πληρώνει πλέον μόνο όποιος ρυπαίνει, με τελικό στόχο την πλήρη αποφυγή παραγωγής απορριμματων.

Μια από τις δράσεις είναι η τοποθέτηση σε όλη την πόλη, δικτύου με συστάδες ειδικών κάδων διαλογής και ανακύκλωσης που θα ανοίγουν με «προσωπικά κλειδιά» που θα έχει κάθε κάτοικος. Κάθε κάδος θα δέχεται διαφορετικό είδος απορρίμματος και κάθε φορά που θα ανοίγει, τα σκουπίδια θα ζυγίζονται και ο κάτοικος θα χρεώνεται ή θα πιστώνεται ανάλογα με το βάρος.

 ΠΟΡΤΑ-ΠΟΡΤΑ

Επίσης, ξεκινά πρόγραμμα διαλογής στην πηγή «πόρτα-πόρτα» με το οποίο οι κάτοικοι και ιδιαίτερα τα καταστήματα θα μπορούν κλείνουν ραντεβού με τα ειδικά απορριμματοφόρα για την παράδοση των προδιαλεγμένων απορριμμάτων τους. Τα ραντεβού θα είναι εβδομαδιαία. Για παράδειγμα τη μια μέρα θα περνάει το απορριμματοφόρο για τα υπολείμματα τροφών και κουζίνας, την επόμενη για το γυαλί κ.ο.κ. Θα δοθούν ειδικοί κάδοι στους καταστηματάρχες και τους κατοίκους. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν κι άλλο τα σκουπίδια που καταλήγουν προς ταφή ενώ οι πολίτες θα επιβραβεύονται μέσα από μια σειρά οικονομικών και άλλων κινήτρων.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button