Χαλάνδρι

Υπ. Περιβάλλοντος: Ανταποδοτικά οφέλη για το Χαλάνδρι

Πιλοτικό πρόγραμμα διανομής σακούλας πολλαπλών χρήσεων

Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου του αναπληρωτή υπουργού περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελου, ανακοινώθηκε η έναρξη πιλοτικού προγράμματος διανομής σακούλας πολλαπλών χρήσεων που θα μοιραστεί σε κάθε σπίτι μέσω των δήμων. Στο εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα διανομής σακούλας θα συμμετάσχουν 4 δήμοι Χαλανδρίου, Ναυπακτίας, Βόλβης και Αλοννήσου οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο το καλό ιστορικό τους στον τομέα της ανακύκλωσης.

Στην συνέντευξη ο κ. Φάμελλος, οι τέσσερις δήμαρχοι των περιοχών που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα διανομής σακούλας πολλαπλών χρήσεων καθώς και τροχήλατων αμαξιδίων (για τους πιο ηλικιωμένους) Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος, Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης και οι εκπρόσωποι του ΕΟΑΝ υποστήριξαν πως πρόκειται για σχέδιο που συμβάλλει στην ενεργοποίηση των πολιτών στον τομέα της ανακύκλωσης. Οι δήμαρχοι μίλησαν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα διανεμηθούν οι σακούλες πολλαπλών χρήσεων στους δήμους τους και για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει στον τομέα της ανακύκλωσης.

Ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος τόνισε ότι πιλοτικό πρόγραμμα του ανταποδοτικού οφέλους προς τους πολίτες«το πρόγραμμα της πιλοτικής διανομής της σακούλας πολλαπλών χρήσεων θα αποτελέσει τμήμα της γενικότερης προσπάθειας που έχει ξεκινήσει στο Χαλάνδρι από το 2014 σε σχέση με την ανακύκλωση και νομίζουμε πως θα βοηθήσει σημαντικά». Επεσήμανε επίσης ότι από το 2015 το Χαλάνδρι έχει ήδη προχωρήσει σε πρόγραμμα ξεχωριστής διαλογής του χαρτιού με χίλιους κάδους. Η αστοχία του υλικού στον κίτρινο κάδο είναι της τάξης του 3% έως 5% δηλαδή το 95% είναι καθαρό χαρτί. Τα τρία διαφορετικά ρεύματα έχουν εφαρμοστεί στα σχολεία, ενώ μοιράζονται στου πολίτες και καφέ κάδοι οικιακής κομποστοποίησης . Παράλληλα προωθείται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα κομποστοποίησης οικιακών αποβλήτων κουζίνας waste 4 think που αυτές τις ημέρες θα επεκταθεί σε 10.000κατοίκους».

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ανταποδοτικού οφέλους προς τους πολίτες από την επιβολή του τέλους χρήσης πλαστικής σακούλας θα λειτουργήσει ως προπομπός για το μεγάλο διαγωνισμό, ύψους 13.000.000 ευρώ που προωθεί ο ΕΟΑΝ για την προμήθεια περίπου 10.800.000 τσάντες πολλαπλής χρήσης (πλαστικές και υφασμάτινες) που θα μοιραστούν σε ολόκληρη τη χώρα, μέσω των δήμων.

.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close