Χαλάνδρι

Τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι στο στόχαστρο του Σίμου Ρούσσου: “Πάρτι με τα λεφτά του Δήμου”

“Να μην επανέλθει το Χαλάνδρι στην εποχή της κακοδιαχείρισης και της εξυπηρέτησης πελατειακών συμφερόντων”, ζητά από τους πολίτες στις προεκλογικές του ομιλίες ο Σίμος Ρούσσος, στρέφοντας τα βέλη του προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων διοίκησαν ή συμμετείχαν στις διοικήσεις του Δήμου έως το 2014.

Ο κ. Ρούσσος αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα σε χαρακτηριστικές υποθέσεις που αναδύουν οσμή σκανδάλου, που αποκαλύφθηκαν επί διοίκησης του, αποδίδοντας βαριές ευθύνες σε τουλάχιστον τρεις συνυποψήφιους του, τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Κουράση και τους πρώην αντιδημάρχους  Παναγιώτη Βάσιο και Μάνο Κρανίδη που διεκδικούν τον Δήμο στις εκλογές.

 «Κλοπή άνω των  11 εκατ. ευρώ»

Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κατηγορεί τους συνυποψήφιους του ότι επί πολλά χρόνια έκαναν τα στραβά μάτια στις μεγάλες επιχειρήσεις που «συστηματικά έκλεβαν τον Δήμο και χρωστάνε πάνω από 11 εκατομμύρια ευρώ για δημοτικούς φόρους, υπό την ανοχή των διοικήσεων Ζαφειρόπουλου και Κουράση και των αρμόδιων αντιδημάρχων τους».  Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι του Δήμου, αποκαλύπτονται πειθαρχικές ευθύνες που μπορούν να είναι ακόμη και ποινικές σε επίπεδο απιστίας, κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το θέμα ανακαλύφθηκε το 2015 μετά από έλεγχο που έκανε η διοίκηση Ρούσσου, διαπιστώνοντας ότι δεκάδες εταιρείες δήλωναν λιγότερα ή μηδενικά τετραγωνικά. Ήδη ο Δήμος έχει εισπράξει πάνω από 1,5 εκατομμύρια από τους μεγάλους οφειλέτες ενώ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Αττική Οδό που χρωστά 4,5 εκατομμύρια ευρώ και αρνείται να πληρώσει.

«Διπλοπλήρωναν το νερό»

 Χαρακτηριστική υπόθεση κακοδιαχείρισης από το παρελθόν που αναδεικνύει ο κ. Ρούσσος είναι και τα «διπλά ρολόγια» στο Πάτημα. Για χρόνια, ο Δήμος και οι δημότες πλήρωναν λογαριασμούς που δεν όφειλαν και δεν κατανάλωναν, καθώς οι προηγούμενες διοικήσεις Ζαφειρόπουλου-Κουράση, παρέδωσαν το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ χωρίς να αφαιρέσουν όλα τα ρολόγια.

Αλλά κι όταν ανακαλύψανε το 2011 τους φουσκωμένους λογαριασμούς, δεν προχώρησαν ποτέ σε έλεγχο για να διαπιστώσουν και να διορθώσουν την αιτία, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνεχώς νέες οφειλές ενώ ο Δήμος χρεωνόταν για να πληρώσει τις προηγούμενες. Μάλιστα, ο Δήμος πλήρωνε στην ΕΥΔΑΠ νερό για δημοτικές εγκαταστάσεις οι οποίες δεν… υπήρχαν ενώ τα συσσωρευμένα χρέη το 2013 προς την εταιρεία ήταν πάνω από 800.000 ευρώ. Το πρόβλημα λύθηκε όταν η διοίκηση Ρούσσου ταυτοποίησε τα ρολόγια και διαπίστωσε την αιτία και μετά από διαπραγματεύσεις με την ΕΥΔΑΠ τελικώς επιστράφηκαν τελικώς στον Δήμο περίπου 600.000 ευρώ.

«Χάριζαν» γκαράζ και κυλικεία

Για πελατειακές εξυπηρετήσεις προς ιδιώτες που έκαναν «πάρτι» με τα λεφτά του Δήμου και των δημοτών, κάνει λόγο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου αναφερόμενος στις υποθέσεις μίσθωσης δυο «φιλέτων» της πόλης, του δημοτικού γκαράζ στην κεντρική πλατεία και του κυλικείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε δυο συγκεκριμένους ιδιώτες αντί πινακίου φακής και χωρίς ανανέωση συμβάσεων.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι ιδιώτες δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη ενώ έκλεβαν ρεύμα και νερό από τον Δήμο. Στην περίπτωση του πάρκινγκ της πλατείας, ο ιδιώτης δεν πλήρωσαν περίπου 100.000 ευρώ σε δημοτικά τέλη έως το 2014 ενώ έβγαζε παράνομα χρήματα επινοικιάζοντας τον χώρο για εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων.

Στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής ο ιδιώτης πλήρωνε μόλις 250 ευρώ το μήνα, προχώρησε σε αυθαίρετες κατασκευές και διοργάνωνε συχνά πολυπληθείς εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα παιδικά πάρτυ, κλέβοντας ρεύμα και νερό από τα ρολόγια του Δήμου.

Σήμερα, σύμφωνα μ ετον κ. Ρούσσο και οι δυο εγκαταστάσεις εκμισθώνονται από τον Δήμο έπειτα από ανοιχτή δημόσια διαδικασία  και οι εκμισθωτές πληρώνουν κανονικά και πολλαπλάσια ποσά από ότι πριν. Επίσης ανακατασκευάστηκε πλήρως το κυλικείο στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

 «Φάμπρικα» στην Ρεματιά

Ακόμα, ο Δήμαρχος κατηγορεί τις προηγούμενες διοικήσεις ότι έδωσαν το δικαίωμα σε ιδιώτες, κυρίως εργολάβους, να απαιτούν από τον Δήμο πολλά εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, καθώς έως το 2010 επέτρεπαν να γίνονται, παρανόμως, Πράξεις Αναλογισμού σε ακίνητα που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης ζώνης της Ρεματιάς!

Με αυτό τον τρόπο δινόταν ουσιαστικά το δικαίωμα σε εργολάβους κυρίως, να κάνουν μεταφορά συντελεστή σε άλλα ακίνητα που έχτιζαν εντός της πόλης. Όταν όμως το 2010 απαγορεύτηκε η μεταφορά συντελεστή και κατέρρευσε η οικοδομική δραστηριότητα λόγω των μνημονίων, όσοι δεν είχαν προλάβει να κερδοσκοπήσουν, άρχισαν να προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων από τον Δήμο. Το ίδιο έκαναν και σε γειτονικούς δήμους που διασχίζει η Ρεματιά (Βριλήσσια, Πεντέλη κ.α.) με αποτέλεσμα και οι δήμοι αυτοί να έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να εκκρεμούν ακόμα και άλλες παρόμοιες δίκες.

«Αυτή η «φάμπρικα» έλαβε τέλος όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά για το σύνολο των Δήμων μετά την απόφαση της διοίκησης Ρούσσου να υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που καλύπτει το νομικό παράθυρο σε εργολάβους και άλλους να διεκδικούν αποζημιώσεις.  Η νομοθετική ρύθμιση είναι πλέον σε ισχύ» αναφέρει ο κ. Ρούσσος

Νωρίτερα, ο Δήμος Χαλανδρίου είχε κερδίσει δικαστικώς, υποθέσεις που αφορούσαν σε αποζημιώσεις άνω των 2.000.000 δημιουργώντας έτσι δικαστικό προηγούμενο

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button