ΑρθρογραφίαΙωάννα ΣκόνδραΛογισμοί του τρένουΓενικάΕιδήσεις

Τι έγινε Κωστάκη… Σε γουστάρει η «χωριάτισσα»;

Της Ιωάννας Σκόνδρα

Γιατί όλοι έχουμε καρδιά Κωστάκη…Λαός και Κολωνάκι.

Ίσως, Κωστάκη ήρθε η ώρα στην εποχή του παγκόσμιου ψεύδους, να κάνεις μια πράξη επαναστατική. Πες την αλήθεια. Ο λόγος είναι δυναμικός, μια διαρκής εξελικτική διαδικασία, που έλεγε και ο Χέγκελ που θαύμαζες από πάντα. Η «αλήθεια» αποτελεί αυτήν ακριβώς την εξέλιξη. Ο λόγος είναι προοδευτικός και η μόνη αλήθεια είναι αυτή που διαφαίνεται από την πορεία της ιστορίας.

Αλλά, Κωστάκη αυτά για εσένα είναι πολυτέλεια. Στην προσπάθειά σου να κάνεις τη δική σου επανάσταση, κατέληξες να επιπλέεις σαν φελλός και στο διάβα σου ξεβλάχεψες και την κοινωνία. Αφού κατάφερες πρώτα να ξεβλαχέψεις τον εαυτό σου.

Βέβαια να θυμήσουμε ότι ο Κωστάκης, σε αντίθεση με το Σοφάκι, δεν μπλέκει στον αέναο κύκλο της μοναχικής συνωμοτικής επανάστασης. Το παίζει «Αναρχικός τραπεζίτης» του Πεσσόα – τουλάχιστον αυτό βαυκαλίζεται ότι κάνει. Έτσι, για να πιαστεί κι από μια κάποια ιδεολογία.

Για εσένα Κωστάκη οι κοινωνικές ανισότητες όχι μόνο υπάρχουν, αλλά επιβάλλεται να συνεχίζουν να υπάρχουν.

Πώς αλλιώς θα κάνεις τη διαφορά;

Σε θυμάμαι τότε που συνάντησες μια «χωριάτισσα»…

Τη «χωριάτισσα» που χλεύαζες για την καταγωγή της και την πενία στην οποία ήταν καταδικασμένη να ζει. Άλλωστε, οι επιλογές δε θα ήταν και το φόρτε της. Θα μπορούσε να της αρκεί το γεγονός ότι την αφήνουμε να ζήσει.

Η «χωριάτισσα», ωστόσο, και μορφωμένη ήταν και επιλογές είχε και τη χαρακτήριζε η αυθεντικότητα στο βλέμμα της σε αντίθεση με εσένα. Γιατί όσο κι αν νόμιζες, ή η αυλή σου σε έκανε να νομίζεις, ότι εσύ είσαι γενημμένος να υπηρετείς την πολυτέλεια και να ζεις μέσα σε αυτή, τελικά Κωστάκη δεν είσαι τίποτε παραπάνω από ένα ανδρείκελο.

Προφανώς και πίστευες ότι σε γουστάρει η «χωριάτισσα».

Αν δεν ήσουν εσύ άξιος θαυμασμού, τότε ποιός;«Χωριάτισσα» και «πολυτέλεια», έννοιες αλληγορικές. Επιλέγουμε την αυθεντικότητα της ύπαρξης η την αυθύπαρκτη ανυπαρξία της προσποίησης; Είμαστε καθοδηγητές η απλοί καταναλωτές;

Υ.Γ. Η ζωή είναι μια και μοναδική και μας χωράει όλους.

Tags
Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close