Χαλάνδρι

Ξεκινά η διάλυση του καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο

Ιστορικών διαστάσεων εξέλιξη για το Χαλάνδρι. Οριστικό τέλος με συναινετικό, δίκαιο και ισότιμο τρόπο στην τριπλή ομηρία περιοίκων, Ρομά και ιδιοκτητών των εκτάσεων και χωρίς… ΜΑΤ και κάμερες

Άναψε το πράσινο φως για την διάλυση του καταυλισμού των Ρομά στο Νομισματοκοπείο και της ένταξης τους στον αστικό ιστό, μετά το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου από το ΠΕΠ Αττικής, της σχετικής πρόσκλησης για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Πιλοτικό Σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου».

Το δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την 1η Απριλίου, ενέκρινε την υποβολή πρότασης του Δήμου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο που έχει εκπονήσει και το οποίο έχει χαρακτηριστεί από όλες τις πλευρές, ως πρότυπο.

Η χρηματοδότηση θα φτάσει στα 850.000 ευρώ από κοινοτικά κονδύλια, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επιβαρυνθούν οι δημότες.  Το σχέδιο αφορά 40 οικογένειες και έχει χρονική διάρκεια τριών ετών.

Η εξέλιξη έχει ιστορική σημασία για το Χαλάνδρι αφού μετά από δεκαετίες επιλύεται ένα βασικό πρόβλημα της πόλης. Επιπλέον, είναι σημαντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υλοποιηθεί συνολικό σχέδιο από-γκετοποίησης και ένταξης των Ρομά, με την συναίνεση τους, στον αστικό ιστό.

Το σχέδιο του Δήμου προβλέπει την διάλυση του καταυλισμού, μέσω της μετεγκατάσταση τους σε σπίτια εντός του αστικού ιστού με επιδοτούμενα ενοίκια. Επιλύει ακόμη προβλήματα όπως αυτό του μεγάλου αριθμού Ρομά χωρίς ταυτότητα, αποτελώντας πιλότο για το νομοσχέδιο περί ιθαγένειας που κατέθεσε η αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

Παράλληλα, από το 2015 «τρέχουν» και προγράμματα στήριξης για την εύρεση εργασίας, την πρόσβαση τους για πρώτη φορά στις κοινωνικές δομές του Δήμου και δη στις δομές Υγείας. Πολύ σημαντικό είναι ότι άλλαξε η διαδικασία εισαγωγής νηπίων και βρεφών στους παιδικούς σταθμούς, με την επιβολή της μοριοδότησης, δίνοντας έτσι την δυνατότητα για πρώτη φορά στα παιδιά του καταυλισμού να εγγραφούν σε αυτούς.  Το καλοκαίρι του 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπήρξε συμμετοχή παιδιών ΡΟΜΑ σε θερινές κατασκηνώσεις ενώ από το 2017 ξεκινάει η μαζική εγγραφή Ρομά στα σχολεία.

Η υλοποίηση του σχεδίου είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει σε πιλοτικό επίπεδο από τον Δήμο το 2015, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σίμο Ρούσσο και τον Αντιδήμαρχο, Κώστα Γερολυμάτο και είχε ως στόχο το τέλος της τριπλής ομηρίας κατοίκων, Ρομά και ιδιοκτητών ακινήτων, όχι με την έως τότε τακτική, της εκδίωξης και μεταφοράς του γκέτο κάπου αλλού αλλά με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της επικοινωνίας και την τελική κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά.

Ήδη, στο πλαίσιο του προγράμματος, πάνω από 60 άτομα που κατοικούσαν εκεί, έχουν μετεγκατασταθεί σταδιακά σε σπίτια εντός της πόλης.

Στο πλαίσιο του σχεδίου, διαλύθηκε πριν μερικούς μήνες και ο δεύτερος, μικρότερος, καταυλισμός Ρομά στο Χαλάνδρι που βρισκόταν στο Πάτημα.

 

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button