ΠολιτισμόςΘέατροΨυχαγωγίαΝέαΕιδήσεις

Μια γιορτή με χορό & μουσική η ανακατάληψη του θεάτρου “Εμπρός”

Ανακαταλήφθηκε το βράδυ του Σαββάτου το θέατρο Εμπρός, το οποίο είχε εκκενωθεί και τσιμεντωθεί από την αστυνομία την Τετάρτη. Από το πρωί της Κυριακής μουσική έχει πλημμυρίσει τους δρόμους της περιοχής έξω από θέατρο όπου κάνει ανοιχτή πρόβα η ορχήστρα των «Support Art Workers» με 150 καλλιτέχνες. Ακολούθησε πρόβα της παράστασης το «10» του Μ.Καραγάτση που θα κάνει πρεμιέρα στις 1 Νοεμβρίου 2021 στο θέατρο και θα ακολουθήσουν δράσεις για παιδιά και τους γονείς τους.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, στέκεται και εξωτερικοί χώροι

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου συγκεντρώθηκαν  χιλιάδες κόσμου έξω από το θέατρο για να διαμαρτυρηθούν για την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του χώρου, Καλλιτεχνικές δράσεις μουσικής, θέατρου και performance έγιναν από ομάδες του «Εμπρός» και πολλές άλλες, όπως οι «Αγία Φανφάρα», «Umbra Project», «Gravity», «Bodarch», «OneMansNoise», «Balkan Session», «Dançaué, «Οιστρογόνες», «Κνέτλο Ζέλο», «Άκρων» και «ΔΕΣ». Στη συνέχεια ο κόσμος έσπασε τα τσιμέντα στην είσοδο και απελευθέρωσε το θέαρτρο.
Μπορεί να είναι εικόνα 4 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, αναρτήθηκε κάλεσμα στον λογαριασμό του «Εμπρός» στο Facebook που απευθυνόμενο στις «φίλες και τους φίλους του θεάτρου» τους ενθαρρύνει «να συνεχίσουν την υπεράσπιση του».

«Την Κυριακή 23/5 από τις 11 το πρωί έως τις 4 η ορχήστρα του Support Art Workers με 150 καλλιτέχνες παίζουν κλασική μουσική στο Εμπρός. Στις 7 το απόγευμα καλούμε όλους και όλες σε ανοιχτή γενική συνέλευση για την αποκατάσταση του κτιρίου και την οργάνωση του προγράμματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείενο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Όλο το κάλεσμα

Στις 19/5/2021, μετά από εισαγγελική παραγγελία, έγινε επέμβαση εκκένωσης και σφράγισης του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου Εμπρός, με την παρουσία της αστυνομίας και εκπροσώπων της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου), της εταιρείας στην οποία ανήκει το ιστορικό κτίριο του Εμπρός. Το κτίριο του θεάτρου Εμπρός αποτέλεσε το πρώτο τυπογραφείου της Ελλάδας, ενώ λειτούργησε σαν θέατρο ήδη από το 1988 και είναι χαρακτηρισμένο ως σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο από το 1989.

Παρ’ όλ’ αυτά η εκκένωση τελέστηκε χωρίς την άδεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού που είναι υπεύθυνο γι’ αυτά τα κτίρια ή με την τρανταχτή απουσία του και τη σιωπηλή συνενοχή του.

Τι πρόβλημα, εξάλλου, να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που τσιμεντώνεται ένα σύγχρονο μνημείο, τη στιγμή που έδωσε άδεια να τσιμεντωθεί το σπουδαιότερο από τα αρχαία.

Τι πρόβλημα να έχει το Υπουργείο Πολιτισμού που σφραγίζεται ένα θέατρο τη στιγμή που σε όλη τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου της πανδημίας απαξιώνει και προσβάλλει με το χειρότερο τρόπο την Τέχνη και τους ανθρώπους της, οδηγώντας τους στην απόγνωση και τον αφανισμό.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Από το 2011, εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις.

Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Προσπαθούμε να ενώσουμε τη θεωρία με την πράξη, το καλλιτεχνικό με το κοινωνικό και το πολιτικό, σε θέματα που αφορούν όλους, και να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο της τέχνης, σήμερα, σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η συνέχιση του εγχειρήματος του Εμπρός είναι ζωτικής σημασίας και γι’ αυτό χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας!

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του κοινωνικού κινήματος που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

Show More

Related Articles

Back to top button