Πολιτικά

Ομόφωνη απόφαση της ΚΕΔΕ κατά της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων ΟΤΑ στην ΤτΕ

Διαπαραταξιακές ήταν οι αντιδράσεις, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας απέναντι στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του επικεφαλής της Παράταξης Αυτοδιοικητικό Κίνημα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ Α. Κοιμήση, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για απόφαση που ελήφθη όχι για οικονομικούς λόγους αλλά για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες, ενώ ο επικεφαλής της Παράταξης «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», η οποία εκφράζει τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Μπίρμπας, αφού διατύπωσε τη διαφωνία του, υποστήριξε ότι η «Υπουργική Απόφαση είναι απόρροια ενός ακραίου συστήματος νεοφιλελεύθερης συμπεριφοράς».

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Τη δυναμική και καθολική αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ προκαλεί η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, σε εφαρμογή του νόμου 4270/2014, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα».

Στη συνεδρίαση, επιπλέον, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ θα κοινοποιηθεί στα Δημοτικά Συμβούλια για να την συνυπογράψουν.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close