ΒριλήσσιαΠεριβάλλον

Κάν’το όπως τα Βριλήσσια

Μάθημα διαχείρισης απορριμμάτων από τον Δήμο. Πάνω από 50% θα φτάσει η μείωση του κόστους καθώς μειώθηκαν τα σκουπίδια προς ταφή και εκτοξεύτηκε η ανακύκλωση.

Απόλυτη μπορεί να θεωρηθεί η επιτυχία του προγράμματος διαχείρισης απορριμμάτων που εφαρμόζει ο Δήμος Βριλησσίων από το 2015. Το πρόγραμμά του έχει οδηγήσει σε υπερδιπλάσσια σε σχέση με όλη την Αττική, μείωση των σκουπιδιών, σε εντυπωσιακή αύξηση της ανακύκλωσης και σε δραστική εξοικονόμηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ του κόστους ταφής που ήδη ξεπερνά το 30% σε σχέση με το 2014.

Μάλιστα, η μείωση του κόστους για τον Δήμο αναμένεται να εκτιναχθεί φέτος πάνω από 50%, μέσω της νέας ΚΥΑ των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την τιμολόγηση των Δήμων από τους Φορείς Διαχείρισης (ΦΟΔΣΑ), η οποία είναι στο τελευταίο στάδιο έκδοσης της.

Μπόνους 25%

Η νέα ΚΥΑ προβλέπει ότι οι Δήμοι που μειώνουν την ταφή απορριμμάτων θα λαμβάνουν έκπτωση για την είσοδο τους στον ΧΥΤΑ, σε αντίθεση με όσους αυξάνουν τα σκουπίδια τους και οι οποίοι θα επιβαρύνονται αντιστοίχως. Τα Βριλήσσια με βάση την προς υπογραφή ΚΥΑ, κατατάσσονται στην ανώτερη κλίμακα έκπτωσης 25%, καθώς έχουν μειώσει δραστικά τα σκουπίδια προς ταφή και έχουν αυξήσει θεαματικά την χωριστή διαλογή για αξιοποίησή τους. Επιτυχία που σαφώς πιστώνεται στον Δήμαρχο Ξένο Μανιατογιάννη και στην «ψυχή» του προγράμματος, Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Αλέξη Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΔΝΣΑ, το 2018 τα Βριλήσσια μείωσαν κατά 8,7%, σε σχέση με το 2017 τα σκουπίδια προς ταφή. Η μείωση είναι υπερδιπλάσια αυτής που πέτυχαν όλοι μαζί οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής (3,8%).

Ανακύκλωση

Η διαφορά με το τι ίσχυε ως το 2014 είναι εντυπωσιακή. Το 2018 τα Βριλήσσια έστειλαν στον ΧΥΤΑ 7.217 τόνους σκουπιδιών ενώ ανακυκλώθηκαν 8.206 τόνοι. Το 2014 πήγαν στον ΧΥΤΑ, 13.970 τόνοι σκουπιδιών και ανακυκλώθηκαν μόλις 736 τόνοι. Ένα χρόνο πριν, το 2013, παρομοίως, δεν ανακυκλώθηκε παρά ελάχιστη ποσότητα απορριμμάτων από  το σύνολο των 13.683 τόνων που πρακτικά σχεδόν στο σύνολό τους οδηγήθηκαν σε ταφή, όπως συνέβαινε και όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος πληρώνει περίπου 300.000 ευρώ λιγότερα κάθε χρόνο από όσα πλήρωνε μέχρι το 2014 για την ταφή σκουπιδιών.

Με το μπόνους του 25% και την συνεχώς αυξανόμενη ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων του, υπολογίζεται ότι για το τρέχον έτος, ο Δήμος θα πληρώσει περίπου 350.000 – 400.000 ευρώ για ταφή απορριμμάτων από 730.000-780.000 που πλήρωνε έως το 2015.

Μείωση τελών

Οι επιδόσεις αυτές μεταφράστηκαν και σε μείωση κατά 25% σε σχέση με το 2014, των δημοτικών τελών, καθώς και σε αύξηση σταθερών θέσεων εργασίας και εξοπλισμού στον τομέα καθαριότητας .

Όλα αυτά δεν ήρθαν απ’ τον… ουρανό αλλά είναι αποτέλεσμα του πολύ καλά οργανωμένου προγράμματος «διαλογής στην πηγή» που έχουν κάνει στα Βριλήσσια. Αυτό οδήγησε στην πλήρη αξιοποίηση του μπλε κάδου με το 70% να ανακυκλώνεται και το υπόλοιπο να ανακτάται ως ενέργεια, μέσω της συνεργασίας με τον ΕΔΣΝΑ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι τα Βριλήσσια δεν θάβουν πλέον τα κλαδέματα των κήπων και των πάρκων, τα οποία αξιοποιούνται για την παραγωγή κόμποστ. Το ίδιο κάνουν και για τα μπάζα (και τα εν γένει ογκώδη) απορρίμματα τα οποία στο σύνολο τους ανακυκλώνονται και ξαναγίνονται νέα οικοδομικά υλικά. Τα κλαδέματα και τα μπάζα, αποτελούν πάνω το 20% του συνολικού όγκου των αποβλήτων.

Λίπασμα

Φυσικό λίπασμα παράγει μέσω του ΕΔΣΝΑ ο Δήμος Βριλησσίων από τα οργανικά του υπολείμματα της λαϊκής αγοράς και των καταστημάτων μαναβικής, ενώ διαθέτουν το πρώτο και το πλέον εκτεταμένο δίκτυο 280 καφέ κάδων χωριστής συλλογής των υπολειμμάτων της κουζίνας, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε όλη την πόλη.

Λειτουργούν επίσης ξεχωριστά ρεύματα γυαλιού, καθώς και πρότυπο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού με την συμμετοχή των σχολείων της πόλης. Στο ίδιο πλαίσιο, τα σχολεία της πόλης συγκεντρώνουν πλέον και μπαταρίες, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και τηγανέλαια.

Παράλληλα, τα Βριλήσσια κατόρθωσαν να εξασφαλίσουν και επεξεργασία, μέσω μηχανικής ανακύκλωσης, σχεδόν του 50% των σύμμεικτων απορριμμάτων του πράσινου κάδου, στο ίδιο πρόγραμμα συνεργασίας με τον ΕΔΣΝΑ που υλοποιείται στη μονάδα μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) στα Άνω Λιόσσια.

Ακόμα, ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την τοποθέτηση ειδικών δοχείων χωριστής διαλογής απορριμμάτων σε όλους τους δημόσιους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για συστάδες τριών ρευμάτων (ανακυκλώσιμα, χαρτί-χαρτόνι και σύμμεικτα απορρίμματα) που αντικαθιστούν τα κλασσικά, παλιά δοχεία σκουπιδιών που βρίσκονται στον (εξωτερικό) δημόσιο χώρο.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button