Χαλάνδρι

Η κλοπή των 11 εκ. ευρώ. Η χαμένη δωρεά. Το έγκλημα στο Κολυμβητήριο και άλλα

Έργα και ημέρες Γ. Κουράση - "Πάρτι" με τα λεφτά του Δήμου

Συνολικά έξι υποθέσεις που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ σε Δήμο και δημότες, «βαραίνουν» το δημοτικό βιογραφικό του Γιώργου Κουράση που ζητάει αυτή την Κυριακή, ξανά την ψήφο των πολιτών.

Πρόκειται για υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν από την διοίκηση Ρούσσου και όλες αφορούν στην χρονική περίοδο, τουλάχιστον από το 2006 έως και το 2014 όταν ο κ. Κουράσης βρισκόταν στην διοίκηση του Δήμου, αρχικώς ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και έπειτα ως Δήμαρχος.

Η πλευρά της διοίκησης έχει κατηγορήσει τον κ. Κουράση ότι επί των ημερών του δεν έγινε απολύτως τίποτα για να σταματήσει η κακοδιαχείριση και η εξυπηρέτηση πελατειακών συμφερόντων και υπάρχουν για αυτό ηθικές και πειθαρχικές ευθύνες, όπως συχνά αναφέρει ο Δήμαρχος Σίμος Ρούσσος.

 «Κλοπή άνω των  11 εκατ. ευρώ»

Η σοβαρότερη οικονομικά τουλάχιστον, υπόθεση που αποκαλύφθηκε ήταν το περίφημο «σκανδαλο των 11 εκατομμυρίων». Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, κατηγόρησε τον κ. Κουράση ότι επί πολλά χρόνια «έκανε τα στραβά μάτια στις μεγάλες επιχειρήσεις που συστηματικά έκλεβαν τον Δήμο και δεν πλήρωναν δημοτικούς φόρους».

Το θέμα ανακαλύφθηκε το 2015 μετά από έλεγχο που έκανε –για πρώτη φορά στην Ιστορία της πόλης-  η διοίκηση Ρούσσου, διαπιστώνοντας ότι πάνω από 36 εταιρείες με έδρα στο Χαλάνδρι, δήλωναν λιγότερα ή μηδενικά τετραγωνικά με αποτέλεσμα να πληρώνουν έως και καθόλου τα δημοτικά τέλη. Ήδη ο Δήμος έχει εισπράξει πάνω από 1,5 εκατομμύρια από τους μεγάλους οφειλέτες, μεταξύ των οποίων και η ημι-κρατική ΣΤΑΣΥ ενώ βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με την Αττική Οδό που χρωστά 4,5 εκατομμύρια ευρώ και αρνείται να πληρώσει.

«Διπλοπλήρωναν το νερό»

 Χαρακτηριστική υπόθεση κακοδιαχείρισης από το παρελθόν που αποκαλύφθηκε μετά το 2014 είναι και τα «διπλά ρολόγια» στο Πάτημα. Για χρόνια, Δήμος και δημότες πλήρωναν λογαριασμούς που δεν όφειλαν, καθώς οι διοικήσεις Ζαφειρόπουλου-Κουράση, παρέδωσαν το δημοτικό δίκτυο ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ χωρίς να αφαιρέσουν όλα τα ρολόγια.

Αλλά κι όταν ανακαλύψανε το 2011 τους φουσκωμένους λογαριασμούς, δεν προχώρησαν ποτέ σε έλεγχο για να διαπιστώσουν και να διορθώσουν την αιτία, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται συνεχώς νέες οφειλές ενώ ο Δήμος χρεωνόταν για να πληρώσει τις προηγούμενες. Τα συσσωρευμένα χρέη το 2013 προς την ΕΥΔΑΠ ήταν πάνω από 800.000 ευρώ. Το πρόβλημα λύθηκε όταν η διοίκηση Ρούσσου ταυτοποίησε τα ρολόγια και διαπίστωσε την αιτία και μετά από διαπραγματεύσεις με την ΕΥΔΑΠ τελικώς επιστράφηκαν τελικώς στον Δήμο περίπου 600.000 ευρώ.

«Χάριζαν» γκαράζ και κυλικεία

Για πελατειακές εξυπηρετήσεις προς ιδιώτες που έκαναν «πάρτι» με τα λεφτά του Δήμου και των δημοτών, έχει κάνει συχνά  λόγο ο Δήμαρχος Χαλανδρίου αναφερόμενος στις υποθέσεις μίσθωσης δυο «φιλέτων» της πόλης, του δημοτικού γκαράζ στην κεντρική πλατεία και του κυλικείου στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής σε δυο συγκεκριμένους ιδιώτες αντί πινακίου φακής και χωρίς ανανέωση συμβάσεων.

Και στις δυο περιπτώσεις, οι ιδιώτες δεν πλήρωναν δημοτικά τέλη ενώ έκλεβαν ρεύμα και νερό από τον Δήμο. Στην περίπτωση του πάρκινγκ της πλατείας, ο ιδιώτης δεν πλήρωσε περίπου 100.000 ευρώ σε δημοτικά τέλη έως το 2014 ενώ έβγαζε παράνομα χρήματα επινοικιάζοντας τον χώρο για εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων.

Οι παρανομίες διαπιστώθηκαν σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Σίμο Ρούσσο στα τέλη του 2014 και σύμφωνα με τον Δήμο, και οι δυο εγκαταστάσεις εκμισθώνονται πλέον σε νέους ιδιώτες έπειτα από ανοιχτή δημόσια διαδικασία και οι εκμισθωτές πληρώνουν κανονικά και πολλαπλάσια ποσά από ότι πριν. Επίσης ανακατασκευάστηκε πλήρως το κυλικείο στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

«Χαμένες επιταγές»

Κλήση από τον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση των «χαμένων επιταγών», ύψους 100.000 ευρώ από δωρεά προς τον Δήμο, έλαβε ο πρώην Δήμαρχος Γ. Κουράσης.

Όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, μετά την ήττα του το 2014, διαπραγματεύτηκε με τον ανάδοχο της μελέτης για την ένταξη του Πεύκου Πολίτη στο σχέδιο, χρηματική δωρεά προς τον Δημο ως αντιστάθμισμα της πολύ υψηλής τιμής ανάθεσης. Η δωρεά συμφωνήθηκε να γίνει «τμηματικά» και αποτυπώθηκε, σύμφωνα με τον κ. Κουράση, σε ιδιωτικό συμφωνητικό, συνοδευόμενο από συναλλαγματικές, χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία αποδοχής δωρεών μέσω της Οικονομικής Επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου. Επίσης, οι επιταγές δεν κατατέθηκαν στον Δήμο, αλλά «φυλάχθηκαν», σύμφωνα με τον κ. Κουράση από συνεργάτη του και εν τέλει «χάθηκαν», όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε. Οι συναλλαγματικές, σύμφωνα με τον κ. Κουράση ήταν ύψους 100.000 ευρώ.

«Φάμπρικα» στην Ρεματιά»

Αποκαλύφθηκε ακόμη ότι επί χρόνια οι προηγούμενες διοικήσεις έδωσαν το δικαίωμα σε ιδιώτες, κυρίως εργολάβους, να απαιτούν από τον Δήμο πολλά εκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, καθώς έως το 2010 επέτρεπαν να γίνονται, παρανόμως, Πράξεις Αναλογισμού σε ακίνητα που βρίσκονται εντός της προστατευόμενης ζώνης της Ρεματιάς!

Με αυτό τον τρόπο δινόταν ουσιαστικά το δικαίωμα σε εργολάβους κυρίως, να κάνουν μεταφορά συντελεστή σε άλλα ακίνητα που έχτιζαν εντός της πόλης. Όταν όμως το 2010 απαγορεύτηκε η μεταφορά συντελεστή και κατέρρευσε η οικοδομική δραστηριότητα λόγω των μνημονίων, όσοι δεν είχαν προλάβει να κερδοσκοπήσουν, άρχισαν να προσφεύγουν στα δικαστήρια ζητώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων από τον Δήμο. Το ίδιο έκαναν και σε γειτονικούς δήμους που διασχίζει η Ρεματιά (Βριλήσσια, Πεντέλη κ.α.) με αποτέλεσμα και οι δήμοι αυτοί να έχουν πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και να εκκρεμούν ακόμα και άλλες παρόμοιες δίκες.

«Αυτή η «φάμπρικα» έλαβε τέλος όχι μόνο για το Χαλάνδρι αλλά για το σύνολο των Δήμων μετά την απόφαση της διοίκησης Ρούσσου να υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης που καλύπτει το νομικό παράθυρο σε εργολάβους και άλλους να διεκδικούν αποζημιώσεις.  Η νομοθετική ρύθμιση είναι πλέον σε ισχύ» αναφέρει ο κ. Ρούσσος

Νωρίτερα, ο Δήμος Χαλανδρίου είχε κερδίσει δικαστικώς, υποθέσεις που αφορούσαν σε αποζημιώσεις άνω των 2.000.000 δημιουργώντας έτσι δικαστικό προηγούμενο.

Έγκλημα στο Κολυμβητήριο. Έγγραφα-φωτιά της ΕΥΔΑΠ. Σε μολυσμένο νερό έβαζαν παιδιά και ενήλικες.

Με νερό «ακατάλληλο και επικίνδυνο για την υγεία», από παράνομη γεώτρηση υδροδοτούνταν το Κολυμβητήριο Π. Παπαγιαννόπουλος στο Χαλάνδρι,  έως το 2010. Εντοπίστηκε μάλιστα το θανατηφόρο βακτήριο e-coli, το οποίο οδήγησε στον θάνατο δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίους, σε μια περίπτωση έξαρσης του, το 2010. Το Κολυμβητήριο λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας ενώ δεν διέθετε πυρόσβεση αφού οι φωλιές που είχαν τοποθετηθεί ήταν «μαϊμού» και δεν είχαν συνδεθεί με το δίκτυο.

Αυτά αποκαλύπτουν δυο έγγραφα της ΕΥΔΑΠ που δημοσιοποίησε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην προεκλογική επίθεση των πολιτικών.

Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, το Κολυμβητήριο της οδού Αναγνωστοπούλου στο Κάτω Χαλάνδρι, λειτουργούσε χωρίς άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, η τότε διοίκηση Ζαφειρόπουλου (με Πρόεδρο του ΔΣ τον Γ. Κουράση), για ενάμιση χρόνο έκλεβε νερό από την ΕΥΔΑΠ ενώ το Κολυμβητήριο διάθετε πυρόσβεση «μαϊμού» αφού οι φωλιές δεν ήταν συνδεδεμένες με το δίκτυο!

ΣΦΡΑΓΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑ

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που το Κολυμβητήριο σφραγίστηκε το 2010 από την τότε Νομαρχία Αθηνών η οποία μετά από έλεγχο της αρμόδιας υπηρεσίας, ανακάλυψε ότι η εγκατάσταση παίρνει νερό από γειτονική παράνομη γεώτρηση ενώ από τις υδροληψίες διαπιστώθηκε ότι «το νερό είναι ακατάλληλο» και «αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για την υγεία» καθώς μετρήθηκαν πολύ μεγάλες υπερβάσεις σε κολοβακτηρίδια, χλωριόντα, εντερόκοκκο ακόμα και το θανατηφόρο βακτήριο e-coli.

Επίσης, είχε ήδη διαπιστωθεί παράνομη υδροληψία με ενωτικό σωλήνα, απευθείας από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ που αντιστοιχεί σε κατανάλωση 16.788 κυβικών μέτρων νερού για την χρονική περίοδο 1-1-2008 έως 27-4-2009 έγγραφο με αριθμό πρωτοκόλλου 375156 της ΕΥΔΑΠ.

ΤΟ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΚΡΥΦΟ

Τότε, το θέμα αποκρύφτηκε κι ο Δήμαρχος την εποχή εκείνη Γ. Κουράσης είχε πει ότι το σφράγισμα του κολυμβητηρίου είναι προσωρινό κι ότι έγινε στο πλαίσιο εξοικονόμησης χρημάτων από τον Δήμο, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα το ανοίξει ξανά.  Έως το 2014 παρέμενε σφραγισμένο. Άνοιξε πάλι το καλοκαίρι του 2018 κι αφού προηγήθηκαν όλες οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων και εκτεταμένα έργα πλήρους ανακατασκευής από τον διοίκηση Ρούσσου. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι καθ’ όλη την διάρκεια της ανακατασκευής το έργο αποτέλεσε τρεις φορές στόχο δολιοφθοράς με αγνώστους να καταστρέφουν υλικά και μονώσεις.

Το κολυμβητήριο Π. Παπαγιαννόπουλος κατασκευάστηκε μετά την αποδοχή της δωρεάς της χήρας Παπαγιαννόπουλου, το 2006 απο την διοικηση Ζαφειρόπουλου-Κουράση η οποία και το λειτούργησε με εντελώς παράνομο, όπως αποδεικνύεται, τρόπο, έως το 2010 που σφραγίστηκε.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button