ΒριλήσσιαΠεριβάλλονΝέαΕιδήσεις

Αλ.Μαυραγάνης: «Να μπει ‘κόκκινη γραμμή’ από τους Δήμους στην εισαγωγή της ανεξέλεγκτης καύσης των απορριμάτων»

Οκτώ μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης ακόμη δεν έχει φέρει προς έγκριση το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Προς το παρόν ο ίδιος έχει ρίξει στο ασύρματο σιγή για το θέμα, καθώς η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που εισάγει επίσημα την καύση απορριμμάτων ήταν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου της 2ας Φεβρουαρίου 2023, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη σε ΦΕΚ!

Για το ζήτημα της καύσης απορριμμάτων ζητήσαμε την γνώμη του Αλέξη Μαυραγάνη, αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Βριλησσίων και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ερωτηθείς, σχετικά, ο Αλέξης Μαυραγάνης μας απαντά: «Η τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων υπέρ της καύσης των μη επεξεργασμένων σύμμεικτων απορριμμάτων σε μονάδες ιδιωτών ακόμα και σε πλήρη αντίθεση με τους δήμους και τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων, οδηγεί σε αντιπεριβαλλοντική, αντικλιματική και αντιαναπτυξιακή κατεύθυνση τη διαχείριση των απορριμμάτων». «Η σύγχρονη μορφή της ενεργειακής αξιοποίησης πρέπει να αφορά αποκλειστικά στα ήδη επεξεργασμένα για ανακύκλωση υπολείμματα απορριμμάτων, με σαφή και τεκμηριωμένο υπολογισμό της συμμετοχής της (ενεργειακής αξιοποίησης) στο μείγμα της λύσης (διαχείρισης απορριμμάτων)», υποστηρίζει ο Αλέξης Μαυραγάνης.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι: «Οι Δήμοι οφείλουν να συντονιστούν και να βάλουν ‘κόκκινη γραμμή’ στην εισαγωγή της ανεξέλεγκτης καύσης». «Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο (υπολείμματα ανακύκλωσης) της έννοιας ‘ενεργειακή αξιοποίηση’ (waste to energy) και ένα ορισμένο – και ιδιαίτερα περιορισμένο – ποσοστό συμμετοχής της ενεργειακής αξιοποίησης στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας μας».

Ο Αλέξης Μαυραγάνης υποστηρίζει ότι «προς ενεργειακή αξιοποίηση πρέπει να οδηγούνται μόνο τα υπολείμματα της ανακύκλωσης, και αυτό, αφού έχουμε εξαντλήσει όλες τις προηγούμενες πρακτικές διαλογής στην πηγή, μείωσης των απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης».

Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

Show More

Related Articles

Back to top button