ΚοινωνίαΠολιτικήΚόσμος

Στεγαστική κρίση στην Πορτογαλία-Η κρίση σύντομα και στην Ελλάδα

Οι επενδυτές της Golden Visa ανέβασαν τις τιμές

«θα βρεθούμε στον δρόμο, λένε οι Πορτογάλοι»

Διαδηλώνουν σήμερα Σάββατο 30/9 οι Πορτογάλοι, φοβούμενοι ότι θα βρεθούν στο δρόμο με τα ενοίκια να είναι πλέον στα ύψη και οι τιμές των ακινήτων απλησίαστες με την εισαγωγή των ξένων «χρυσών επενδυτών» και στην Πορτογαλία.

Κοινή κατάσταση με την μεταμνημονιακη εποχή της Ελλάδας

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργηθεί μετά την οικονομική βοήθεια που δεχτηκε η Πορτογαλία το 2011 με την απειλή της στάσης πληρωμών. Με στόχο την ικανοποίηση των δανειστών της η χώρα υιοθέτησε σειρά μέτρων, όπως «οι Golden Visa», άδειες παραμονής σε πλούσιους επενδυτές, ή την παροχή φορολογικών προνομίων σε συνταξιούχους από το εξωτερικό και τους «ψηφιακούς νομάδες».

Απανωτές αυξήσεις σε τιμές ενοικίων – Τεράστιο το χάσμα μεταξύ μισθών και ενοικίων

Το δεύτερο τρίμηνο του 2023 το μέσο ενοίκιο αυξήθηκε κατά 11% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Η άφιξη ξένων επενδυτών προκάλεσε «ανισορροπία στην αγορά» αυξάνοντας το χάσμα «μεταξύ των μισθών και των τιμών των σπιτιών», ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των Πορτογάλων ζει με κατώτατο μηνιαίο μισθό 886 ευρώ ενώ η αύξηση των επιτοκίων έχει κάνει δραματική την κατάσταση των δανειολειπτών για στεγαστικά δάνεια.

Τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση  για σταθεροποίηση του επιτοκίου για δύο χρόνια δεν επαρκούν, και οι Πορτογάλοι αποφάσισαν να διαδηλώσουν σε 20 πόλεις της χώρας.

Η κατάργηση της Χρυσής Βίζας είναι ένα απο τα μέτρα που υιοθέτησε η κυβέρνηση, και προστίθεται σε μια σειρά άλλων μέτρων που υιοθετήθηκαν τον Μάρτιο, με στόχο να περιοριστεί η άνοδος των τιμών παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τους περιορισμούς διαχείρισης των ακινήτων απο τους ιδιοκτήτες τους.

Show More

Related Articles

Back to top button